1 AV 3
Kalkavlagringar i toaletten kan tas bort med hjälp av Coca-cola.
Foto: Igor Terekhov
2 AV 3
Förhindra att duschdraperiet blir ofräscht – med barnolja.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Använd kaffesumpen som peeling-cream.
Foto: Colourbox

10 husmorsknep som fungerar i badrummet

Skinande blankt badrum, vem vill inte ha det?

Och de bästa medlen är sånt du redan har hemma.

Läs om vad du kan göra med Coca-Cola, raklödder och sprit!

1. Toaletten

Kalavlagringar i toaletten är ett stort problem för många. Men det kan tas bort med hjälp av Coca-Cola som innehåller fosforsyra. Häll en burk över beläggningarna och låt verka i en timme. Gnugga sedan med en borste. Ett annat tips är ättika eller citronsyra som man häller i och låter verka några minuter, eller en tablett maskindiskmedel (eller någon deciliter pulver) som får verka i en timme innan du borstar rent. OBS! Maskindiskmedel ska endast användas i nödfall då toalettstolens emalj kan skadas om det sker oftare.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte ta med mobilen på toa

2. Duschdraperiet

Smutsigt duschdraperi är inte så fräscht men lätt hänt. Det går att förhindra genom att smörja in nedre kanten av draperiet med barnolja, då fastnar det inte smuts och annat. Den går även utmärkt att tvätta i maskin, och för att få det riktigt fräscht kan du hälla i lite ättika i tvättmedelsfacket.

3. Kaffesump

Släng inte kaffesumpen! Den kan användas till mycket, bland annat som peeling-creme för kroppen i duschen. Ta lite i handen, fukta med vatten och skrubba kroppen. Det både doftar gott och gör din hud mjuk och len. Ska du förvara kaffe i badrummet bör det vara i tätt försluten burk, annars börjar det mögla.

 

LÄS OCKSÅ: Trött på strumpor som försvinner? Se knepet

4. Sprit

Hur ofta tappar man inte ögonskuggor och puder på badrumsgolvet så det spricker i tusen bitar och man blir tvungen att kasta alltihop? Men, det går att fixa! Droppa i lite ren sprit (till exempel vodka) och platta till med fingrarna, låt torka över natten och nästa dag är den som ny.

5. Badkaret

Med hjälp av grapefrukt och citron får du enkelt bort alla vattenfläckar i badkaret. Dessutom blir det blankt och fint. Får du inte bort allt, ta även lite salt och gnugga med frukten.

6. Balsam på benen

Spenderar du pengar på dyra raklödder eller gel till att raka benen? Då kan vi berätta att det går lika bra med ett billigt balsam, som dessutom är drygare än rakgel. Benen blir otroligt lena, och hårfria.

 

LÄS OCKSÅ: Sovrum, vardagsrum och kök – på 7 kvadrat

7. Duschglasen

Avlagringar på duschglasen får du enkelt bort med hjälp av en tunn grovsvamp, några droppar Yes citrondiskmedel och någon matsked ättikssprit. Börja med att spola av väggen/dörren med ljummet vatten, ta sedan ättiksspriten och diskmedlet på svampens grova sida. Stryk med svampen tills dörren känns slät, avlagringarna släpper fort. För att få det hållbart kan du gnida in dem med vax efteråt (sån man har till bilen/båten), då blir de vattenavstötande och inte lika mycket kalk och smuts fastnar.

8. Svartmögel i fogar

Det är inte ovanligt att det bildas svartmögel mellan vägg- och golvmatta i duschrum och i skarvar på väggen. Det fås bort genom att hälla ättiksyra 24 % och gnida in. Låt verka en stund, häll på mera och skura med borste tills det är rent. Även vitvinsvinäger funkar.

9. Toalettsits av plast

En toalettsits av plast blir lätt missfärgad och smutsig. Här använder du flytande koncentrerad galltvål och citron. Skura rent och skölj sen med vatten. Prova även med vitvinsvinäger, låt stå över natten och borsta sedan rent.

10. Immig spegel

Putsa först spegeln, sedan smörjer du in den med raklödder. Torka bort med torr trasa. Efter det slipper du imma på spegeln när du duschar!

 

LÄS OCKSÅ: 10 bästa husmorsknepen – du kommer älska dem