1 AV 2
... och färgen 2018 är ”Ultra violet” – violett eller lila som vi säger!
Foto: Pantone
2 AV 2
En underbar färg som står för ”originalitet, strävan efter det genuina och en stor upptäckarlust”.
Foto: Pantone

Årets färg 2018 – nyansen som blir trendigast nästa år

Varje år tas en ny kulör fram som blir ”årets färg” av Pantone.

Och nu står det klart vilken som blir 2018 års trendfärg. 

Det är något oväntat men härligt tycker vi – violett eller lila!

Nu i december har färgföretaget, precis som varje år, tagit fram nästa års tongivande trendkulör. Och färgen de valt för 2018 är kanske något oväntad – ”Ultra violet” heter den, det vill säga violett eller lila. 

Foto: Fotolia

”Signalerar originalitet och uppfinningsrikedom”

Färgen är dramatisk, en lagom provocerande och tankeväckande färg som ”signalerar originalitet, uppfinningsrikedom och ett visionärt tänk som pekar mot framtiden”, och enligt Pantone själva ska årets kulör också ge en hint om vad världen behöver just nu. 2017 års trendfärg blev grönt. 

LÄS OCKSÅ: Wow! Caroline fick årets finaste paketkalender av som pojkvän 

Foto: Fotolia

Många kan bli skrämda av färgen men faktum är att det är en ganska underbar och välkommen färg efter allt grått och svart som varit. Och man behöver ju inte ha precis allting i lila. Det kan bli ett uppfriskande detaljinslag där hemma med lila kuddar, plädar, överkast blommor eller gardiner till exempel.

Prince, David Bowie och Jimi Hendrix älskade lila

Foto: DARREN HAUCK / AP

Lila och violett har länge varit en symbol för alternativ kultur, originalitet och konstnärlig briljans. Musikaliska ikoner som Prince (kom ihåg låten ”Purple rain”), David Bowie och Jimi Hendrix lyfte tidigt fram färgen i popkulturen som ett uttryck för individualism. Historiskt sett har färgen ansetts vara mystisk och spirituell, ofta associerad med mindfulness-övningar – man ser den ofta på ställen där man utöver meditation och liknande.

LÄS OCKSÅ: Inredningstrenderna du genast måste sluta med 

Foto: Fotolia

Pantone som tar fram årets kulör varje år står bakom färgsystemet Pantone Matching System, ett färgsystem för dekorfärger. Exakta namnet på årets färg är ”Ultra Violet 18-3838”.