Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Även om det numera är ganska enkelt att låna pengar är det viktigt att tänka igenom beslutet noga.
Även om det numera är ganska enkelt att låna pengar är det viktigt att tänka igenom beslutet noga.
Även om det numera är ganska enkelt att låna pengar är det viktigt att tänka igenom beslutet noga.
Experten Ylva Yngveson tipsar om hur du bör tänka.
Experten Ylva Yngveson tipsar om hur du bör tänka.
Experten Ylva Yngveson tipsar om hur du bör tänka.
1 AV 2
Även om det numera är ganska enkelt att låna pengar är det viktigt att tänka igenom beslutet noga.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Experten Ylva Yngveson tipsar om hur du bör tänka.
Foto: Privat

Allt fler lånar pengar – men du måste se upp för fällorna

Att låna pengar har nog aldrig varit enklare och det erbjuds i alla möjliga former. 

Men tänk en gång till innan du tar lån för att fixa köket eller för att planera bröllopet. 

– Att underhålla en bostad är självklart viktigt, men det är inte självklart att man tjänar på att göra en renovering, varnar Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.

Har du möjligheten och kreditvärdigheten har lån till bostad och lån för att köpa bil, husbil och båt blivit allt vanligare. Men det förutsätter att du själv kan lägga in eget kapital. Även studielån är för många ett måste för att kunna studera – och senare kunna tjäna pengar.

Men det finns saker du inte bör låna pengar till. Ylva Yngveson är privatekonomisk analytiker och tipsar om gånger då du ska tänka en extra gång innan du ansöker om de där extra slantarna. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Så fungerar olika typer av lån

Låna inte till konsumtion

Det är viktigt att det finns ett värde i det du köpt för dina lånade pengar. Så att du, om du behöver komma ur lånet har en möjlighet att sälja det du köpt för att lösa lånet. Det ska alltså finnas en koppling mellan värde och lån, förklarar Ylva Yngveson. 

– Att köpa för konsumtion som mat eller kläder har ju oftast inget värde när du väl köpt det, så låna aldrig till konsumtion, säger hon.

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt‎ (ANNONS)  

Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker. Foto: Privat

Köksrenovering – för dig eller värdet?

Att renovera hemma kan i vissa fall, förutsatt att du äger bostaden, öka värdet på ditt hem vid en försäljning. Men det är inte alltid en renovering lönar sig. 

– Att underhålla en bostad är självklart viktigt men det är inte självklart att man tjänar på att exempelvis renovera köket. Det verkar vara en trend att folk ändå vill göra om efter eget huvud när de köper, säger Ylva Yngveson.

– Men att göra det nu för att njuta av det själv i stället för att spara ihop till de pengarna är inte någonting konstigt.

När man tar lån för att renovera är det vanligaste att man belånar upp värdet på bostaden, alltså tar ett ytterligare bolån. Någonting man ska tänka två gånger innan man gör, varnar Ylva Yngveson.

– Jag tycker man ska vara försiktig med att låna upp den värdestegring man får på bostaden man köpt. Det är viktigt att tänka på vad man för förväntningar på var man ska ta vägen när man är pensionär, eller om ekonomin inte går ihop en dag, då behöver du ha byggt upp ett kapital för att få handlingsfrihet.

BLI DIN EGEN BANK MED LENDIFY. Investera och spara pengar på ett smartare sätt hos Lendify med peer-to-peer-lån, det snabbast växande finansieringssättet. (ANNONS)  

Belåna inte din aktieportfölj

Många banker ger dig möjligheten att belåna dina aktier. Det kan ses som en lockande affär för att snabbare öka värdet på aktierna. Men det är långt ifrån riskfritt, enligt Ylva Yngveson. 

– Det är någonting jag varnar för. Har man inte full koll på ekonomi och aktier ska man akta sig för att belåna de aktier man har för att köpa ytterligare. Om kurserna på de aktier du har faller måste du betala tillbaka, då måste du sälja och det kanske inte är en bra tid att sälja. Så använd bara de pengar du har för investeringar. 

Däremot kan det vara ett alternativ att investera i aktier i stället för att amortera på bolån, vilket indirekt blir att investera i belånade pengar.

– Det är en självklarhet att amortera, men långsiktigt kan det vara lönsamt att lägga pengar också på aktiemarknaden, ett sätt att sprida risker. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Få råd att köpa bil – hitta finansieringen som passar dig

Foto: Getty Images

Spontanresor är kul – när du sparat

Det kanske låter tråkigt och ospontant. Men att låna för att åka på en oplanerad resa eller för ett bröllop är inte en bra idé. Då är det bättre att spara ihop pengarna och ha tid att planera inför det roliga, menar Ylva Yngveson. Men det finns så klart undantag.   

– Egentligen är ingenting rätt eller fel, men det viktiga är att förstå konsekvenserna av det och inse vad du själv har för förutsättningar, säger hon och fortsätter: 

– Sedan är det klart att det kan komma upp ett tillfälle att åka på en resa som aldrig kommer tillbaka och du vet att du har en tryggad inkomst och kommer kunna betala resan framöver och det är klart att det kan motivera att ta lån.

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt‎ (ANNONS)   

Håll i de egna pengarna

Många unga går in med föräldrar som medlåntagare för att ha möjlighet att köpa sin första bostadsrätt. Men att låna ut pengar till släkt och vänner för att vara snäll varnar Ylva Yngveson för. 

– Det är alltid komplicerat med relationer. Men lånar man ut pengar är det viktigt att skriva skuldebrev så det är tydligt hur mycket som lånats, vilken ränta som ska betalas och så vidare.  

Foto: Getty Images

Se upp för kreditkortslånet

I semestertider kan det vara en fördel att betala resor och saker utomlands med sitt kreditkort; det ingår ofta försäkring och om kortet blir stulet blir du inte av med pengar som eventuellt används på kortet. Men det gäller att betala av krediten i tid. Normalt utgår ingen ränta om man betalar allt vid första förfallodagen. Gör man inte det kan krediten bli riktigt kostsam. 

– Det är ofta både avgifter och räntor som läggs på när det blir lång återbetalningstid. Det kan bli ett extremt dyrt lån om man bara betalar en del av skulden varje månad.

Olika sorters lån

Lån med säkerhet kallas det man kan ansöka om vid hus-bil-och båtköp. Oftast krävs en egen kontantinsats för att få ta lånet. Skulle du inte betala kan banken sälja ditt hus eller fordon och ta pengar från försäljningen för att täcka din obetalda skuld. Säkerheten kan även vara att någon du känner går i borgen för din skuld. Lånet har låg ränta och sträcker sig under längre tid. 

Blancolån är ett lån utan säkerhet, det vill säga att du som låntagare inte behöver erbjuda långivaren någon pant som garanti ifall du inte skulle lyckas betala tillbaka lånet. Dessa lån har ofta högre ränta än bolån. Här är det endast din betalningsförmåga som styr hur mycket lån du får ta och till vilken ränta. 

Sms-lån är ett blancolån som också kallas snabblån. Det är små lån som ska betalas av på relativt kort tid med höga avgifter och höga räntor. Ylva Yngveson avråder från dessa. 

 

Källa: Hallå Konsument!

 

PRESENTERAS AV LENDIFY

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Lendify valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

LÄS OCKSÅ: 9 farliga fällor när du ska ta lån för bilköpet