Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

8 inredningsregler som nu är supertrendigt att bryta mot

Har du ett gäng regler för hur man får inreda i bakhuvudet? Det är dags att strunta i dem nu!

Här är åtta klassiska inredningsregler som det nu är supertrendigt att bryta mot. Inredaren Ulrika Jidström tipsar om hur du gör det bäst.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

1. Ha inte massa prylar framme

Fel, fel, fel. Minimalistisk inredning med rena ytor och noll personliga grejer är faktiskt gräsligt otrendigt. Nu ser vi massor av prylar i stylade hem i magasin, bloggar och på Instagram. Så fram med dina ärvda porslinsfigurer, ljusstakarna du fick i studentpresent och skålarna du fyndat på loppis.

Inredaren Ulrika Jidström: "Att ha massa prylar överallt kan ju bli rörigt, men om man samlar grejer till en grupp brukar det bli snyggt. Till och med ganska fula saker kan ju få en ny dignitet då, man ska inte underskatta masseffekten."

LÄS MER: Det här är årets bästa dag att besöka Gekås i Ullared

 

Foto: Michael Förster

2. Ha inte olika metaller i samma rum

Vi är många som slitit vårt hår när vi försökt efterfölja den här regeln. Det är nämligen smått omöjligt. Kromade handtag på kylskåpet innebär ju att man bara får ha krom i hela köket. Så var placerar man då sina ärvda fina mässingljusstakar?
Glädjande nog är det här en regel vi inte behöver följa längre. Vissa tycker till och med att enbart mässingdetaljer i ett rum ser lite överarbetat ut – nu mixar vi gärna krom, mässing och koppar hej vilt.

Inredaren Ulrika Jidström: "Bäst blir det om man gör en grej av att mixa metaller alternativt att man grupperar dem. Jag brukar tänka att saker behöver någon att prata med. Så har du en mässinglampa kan den behöva en annan mässingsak i närheten för att den inte ska poppa ut."

LÄS MER: Rengöra mässing: Här är husmorstipsen som funkar

 

Foto: Adobe Stock

3. Ett vardagsrum måste ha en soffa

Det kanske inte är någon som påstått att ett vardagsrum måste innehålla en soffa, men det är helt klart en outtalad regel som vi alla verkar följa slaviskt. Men egentligen – måste man verkligen ha en soffa? Vi är många som hellre sitter runt ett stort matbord hela kvällen när vi har vänner över och som helst kollar på tv i sängen eller från en bekväm fåtölj i tv-rummet.

Inredaren Ulrika Jidström: "Ett hem är ju till för att levas i och ska så klart vara anpassat efter dina behov. Det finns inga regler, vissa skippar ju matbordet och äter i soffan. Tänk igenom vad du behöver för att trivas."

 

Foto: Shutterstock

4. Satsa på en sammanhängande stil i hela hemmet

Att man ska satsa på en genomgående stil är en gammal sanning som nu får ryka all världens väg. Inredning ska vara personlig och det är mixen av olika möbler och prylar som gör den häftig.

Inredaren Ulrika Jidström: "Det värsta som finns är ju när någon åkt till Mio och köpt hela möblemanget. Charmen ligger ju i själva blandningen och det är först när man vågar blanda stilar som krockar som det blir intressant."

 

Foto: Adobe Stock

5. Blanda inte flera träslag

Har du en gång valt en byrå i björk måste du resten av livet enbart köpa möbler i björk. Nej fy så tråkigt! Vi är mycket nöjda över att bryta den här regeln och det är verkligen supertrendigt att skapa en mix av olika träslag.

Inredaren Ulrika Jidström: "Jag kan delvis hålla med om den här regeln. Har man ett möblemang i ek och plötsligt ställer in ett furubord kan det lätt upplevas som rörigt. Men gör man en grej av det, blandar flera träslag och jobbar upp volymen skapas det ett lugn i det."

LÄS MER: Här är trendiga inredningen som ger folk rysningar

 

Foto: Vedum

6. Satsa på vitt så tröttnar du inte

Hur ofta har vi inte hört den här? Man ska skapa en lugn bas och addera färgglada kuddar som lätt kan bytas ut när man tröttnar. Som att vitt är någon typ av universallösning som passar alla hem och alla personer. Snark säger vi.

Inredaren Ulrika Jidström: "Man tröttnar på allting, men du riskerar ju att tröttna fortare om du inte väljer något du verkligen älskar. Så tycker du rött kakel är superfint ska du så klart välja det i badrummet, och inte vitt. Vitt är en färg för de som inte vågar ta ställning."

LÄS MER: Skapa ditt drömbadrum! Inspireras av senaste trenderna

 

Foto: Pelle Berglund

7. Mixa inte olika mönster

Detta är en regel många av oss levt med hela livet. Men nu är det faktiskt väldigt inne att blanda olika mönster. Så go all in med mönstrade kuddar, mattor och tapeter. Härligt!

Inredaren Ulrika Jidström: "Att blanda mönster helt respektlöst är coolt. Men det kan vara smart att hålla ihop det på något sätt, till exempel genom att låta mönstren gå i samma färgskala. Och fega inte ut – blanda hellre tio olika mönster än två. Runt omkring kan det dock vara bra att hålla inredningen ganska lugn."

 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

8. Inred inte med mycket mörka och starka färger

Vi skandinaver har ju blivit matade med vikten av ljus, ljus och åter ljus. Man ska ha ljusa väggar och ljus inredning för att skapa ljusa rum. Skit i det. Våga inreda med färger – även mörka. Det är verkligen hett just nu.

Inredaren Ulrika Jidström: "Visst, bor man med utsikt mot en betongmur kanske man inte ska inreda för mörkt, men annars tycker jag man ska våga. Jag har målat taket svart i några hem jag inrett och det har blivit jättemysigt."

LÄS MER: 10 möbler och prylar där Ikea är HELT oslagbara
LÄS MER: Ellos gör trädgårdskollektion á la "Alice i Underlandet"