1 av 3: Vad är vårens inredningstrender? Trendstefan listar 5 måsten. Foto: Trendstefan
2 av 3: Second hand är hetare än någonsin... Foto: Tradera
3 av 3: ”2018 är året när vi tröttnat på slentriankonsumtion och i stället fyller våra hem med second hand, vintage och stark karaktär”, säger Trendstefan. Foto: Tradera

5 måsten våren 2018 – här är de viktigaste trenderna

Vårens inredningstrender stavas second hand.

Stefan "Trendstefan" Nilsson listar de hetaste sakerna till hemmet.

Tänk gråtande barn, blomstertallrikar och ironi!

Våren är på väg i högsta fart, och med den kommer alltid en känsla och lust att ordna till det i hemmet, förnya, göra om eller bara rensa. 

Vad är det då som trendar inredningen våren 2018? Enligt en undersökning som Tradera och Avfall Sverige tagit fram så visar den att tre av fem, 60 procent, av svenskarna har köpt möbler eller inredning till hemmet på second hand. En trend som bara växer. Majoriteten (35 procent) handlar inredning second hand för att göra unika fynd, och en stor andel svenskar (25 procent) är ute efter de lägre priserna.

LÄS OCKSÅ: Trenderna vi älskar nu men kommer att skratta åt om 10 år

Foto: Tradera

Folk har tröttnat på konsumtionshetsen och de stora kedjorna

–  Mycket har hänt på bara några få år. Idag är var tredje svensk mer benägen att handla inredning second hand än för tre år sedan. Det beror troligen dels på att man är på jakt efter unika möbler och detaljer till hemmet, och dels på alla fördelar det innebär för både miljön och plånboken, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Foto: Tradera

Det ska vara unikt, originellt och personligt. Folk är trötta på konsumtionshetsen från de stora kedjorna och vill hitta saker som är udda och säger något om ens personlighet. Och det behöver inte nödvändigtvis hittas i en second hand- affär, det kan vara på en loppis, annons på nätet, i containern, på vinden hos någon gammal släkting eller något som man själv eller barnen har skapat. 

LÄS OCKSÅ: Se hur enkelt kändisinredaren fuskar med dekorplast 

Vi söker det som är annorlunda – eget uttryck och konstigt

– 2018 är året när vi tröttnat på slentriankonsumtion och i stället fyller våra hem med second hand, vintage och stark karaktär, säger Stefan "Trendstefan" Nilsson, trendexpert.

Även om second hand har varit populärt länge så är det vi söker nu annorlunda. Från att tidigare ha velat ha samma sorts vintageljusstake så vill man i dag hitta något som ingen annan har. 

– Det egna uttrycket och det konstiga är det gemensamma. För den som vill vara extra trendig och skapa ett unikt hem fullt ut är det second hand som gäller, säger Trendstefan.

LÄS OCKSÅ: Trenderna som gäller 2018 – enligt Hemnets inredningsproffs

Foto: Tradera

Saker kommer till nytta – både för köparen och miljön

I takt med vårens framskridande ser man samtidigt på Tradera hur kategorier som keramik, porslin och antikt och kuriosa växer, men även sticklingar och frön. Andra kategorier att hålla utkik efter under vårmånaderna är textilier och hantverk.

–  Att fynda second hand är ett enkelt och billigt sätt att förnya sitt hem. Nuförtiden finns det många möjligheter att göra det på nätet. På de flesta av landets återvinningscentraler finns också en avdelning för återbruk. Där kan man lämna saker som man inte längre vill ha, men som någon annan kanske vill ta över. Och den stora poängen med det är förstås att saker kan komma till nytta, både för den som får något unikt och för miljön, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.

Trendstefans trendspaning våren 2018 – 5 måsten: 

Foto: Trendstefan

1. Keramik i alla varianter

”Gärna stort, brunt och grov struktur på ytan. Vi letar efter det perfekt imperfekta. Det gör inget om keramikskålen har en nagg i kanten eller om krukan är lite skev. Keramik högt och lågt står högt i kurs. Det kan vara vintage, nyköpt eller till och med egentillverkat. Keramiken representerar det taktila och vi älskar att låta ögat svepa över de ojämna ytorna.”

2. Blomstertallrikar

Foto: Fotolia

”Gärna olika sorter. För middagsbordet. Den gröna blomstertrenden fortsätter. Vi inreder med massor av växter och varför inte också på bordet? Duka med samlartallrikar, porslin med engelska rosor eller tallrikar i olika rosa nyanser. Till middagen äter vi så klart vegetariskt eller veganskt. Blommor och hälsa. Våren 2018 kommer vi se massor av porslin med olika bladmönster som monstera, men även bergspalmer - men jag tycker att den vågade ska ge sig på ett mönster med pioner...”

LÄS OCKSÅ: Inredningstrenderna du GENAST måste sluta med

3. Gröna glas att dricka ur

Foto: Fotolia

”Spelar ingen roll om det är champagne eller snapsglas. Blanda och ge. Grönt som färg kommer under våren och det passar bra till den härliga blomstertrenden vi har omkring oss. Grönt är skönt och samtidigt en ordentlig färgklick till våra vita porslinsserier. Jag älskar mina gamla Orrefors-glas i grönt, men även italienska vattenglas i sköna gröna toner.”

4. Hötorgskonst

Foto: Stockholms stadsmuseum

”Prada fattar. Även jag vill ha en tavla med gråtande barn. Kitsch lurar runt hörnet. I modevärlden ser vi hur man vill skapa en slags chock-effekt och på modevisningarna i Paris ser man till exempel "foppatoffel" på modeller. I inredningsvärlden kommer vi flörta med det kitschiga som gråtande barn och andra detaljer. Nostalgi är så klart stort och en del av detta. Varför inte en installation av gamla dataspelskartonger? Fult, men det är också meningen att vi ska reagera.”

5. Gucci – anything Gucci funkar 

Foto: Auctionet.com

”Estetiska modevaruhuset Gucci i Italien har fått in en ny kreativ kraft. Helt plötsligt gör man svindyra kollektioner med rymdraketer, söta kattungar och annat gulligt som är där för att understryka det ironiska i mönsterbilden. Ska man ha en porslinstiger framme? Självklart - så länge det är ironiskt!”