Väldigt många som inreder sina hem räknar ofta fel på mått och skalor. Här är tre saker du alltid köper för smått, och en som alltid inhandlas för stort!
1 av 4: Väldigt många som inreder sina hem räknar ofta fel på mått och skalor. Här är tre saker du alltid köper för smått, och en som alltid inhandlas för stort!
Att hänga upp tavlor kan tyckas vara en konst, men det går att träna upp. Och det finns magiska knep, bland annat en siffra att använda sig av...
2 av 4: Att hänga upp tavlor kan tyckas vara en konst, men det går att träna upp. Och det finns magiska knep, bland annat en siffra att använda sig av... Foto: Getty Images
Vet du hur stor din matta ska vara för att skapa harmoni i hemmet?
3 av 4: Vet du hur stor din matta ska vara för att skapa harmoni i hemmet? Foto: Getty Images
Det här med lampor är inte heller helt enkelt. Läs nedan hur du ska tänka!
4 av 4: Det här med lampor är inte heller helt enkelt. Läs nedan hur du ska tänka! Foto: Getty Images

3 saker till hemmet du alltid köper för smått

Inredning, harmoni och mått är inte alltid helt enkelt.

Har man inte tränat sitt ögonmått blir det ofta fel.

Här är 3 saker du alltid köper för smått – tänk om!

Väldigt många som inreder sina hem räknar ofta fel på mått och skalor. För att inreda ett snyggt hem där allt matchar och ger harmoni krävs ett tränat öga. Har du inte övat upp ditt ögonmått när du shoppar så kan det vara bra att gå upp eller ned en storlek när du köper någon av de fyra prylar vi räknar upp här nedanför.

Stor inredning kommer ofta med en stor prislapp, men storleken ska alltid vara prioritet ett när du köper följande tre prylar till ditt hem. Måste du spara ihop mer pengar och vänta för att kunna köpa rätt storlek – gör då det!

LÄS OCKSÅ: Mystiska spökhuset gör succé på Hemnet – ett riktigt kråkslott 

De här inredningsprylarna köper du alltid för smått:

1. Mattor

Foto: / Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Stora mattor är dyra och det kan därför vara lockande att gå ned i storlek för att spara pengar. Men det är inte att göra varken sig själv eller hemmet en tjänst. Proffsen menar att det är värt att betala mer för att gå upp en storlek i stället för att vara missnöjd med sin inredning. De flesta vardagsrum behöver en matta på minst 170x240 centimeter, men det allra bästa är en något större storlek. 

2. Konst

Foto: / Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Det är inget fel med tomma väggar men ska man dekorera dem vill man att det ska vara välbalanserat. Då finns en tumregel, och det är att konsten ska ockupera ungefär hälften eller 3/4 av utrymmet den hänger ovanför, till exempel en byrå eller annan möbel.

LÄS OCKSÅ: Bästa inredningsfynden du kan göra på nätet just nu 

Foto: / Getty Images / E+

Men enligt flera är det magiska talet 57. Så om du har en tom vägg som är 3 meter bred ska du multiplicera det med 57 för att få fram att din konst bör vara omkring 171 centimeter bred – en eller flera tavlor ihop, inklusive mellanutrymmet. 

3. Belysning

Foto: / Getty Images / E+

De allra flesta köper belysning och lampor som är alldeles för små för utrymmet där de hänger. Bordslampor ska vara så pass höga att nedre delen av lampskärmen är placerad i ögonhöjd. Och en hängande lampa ovanför ett bord ska vara stor nog för att visuellt balansera ytan under den, ungefär 30 centimeter mindre än diametern eller bredden av bordet. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga misstag du gör när du ska hänga upp gardiner

Det här köper du däremot ofta för stort:

Foto: / Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Om det inte är så att du föredrar extra stora möblemang är soffan något som inte är bättre bara för att det är större. Det måste finnas tillräckligt med utrymme runt möbeln för att kunna skapa rörelse och ha ett fritt ”flöde” samt få harmoni i rummet. Ett litet rum ska ha en liten soffa, oavsett hur mycket du längtar efter en enorm lounge. Köper du en alldeles för stor soffa blir du också tvungen att trycka den mot väggen vilket betyder att möbler i mitten av rummet (ofta rekommenderat för en mysigare möblering) blir totalt omöjligt.

Källa: Apartmenttherapy.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande