10 vanliga missar du gör när du inreder

För liten matta, alla möbler längs väggen och låga gardinskenor. 

Det finns många inredningsmissar som drar ner intrycket i hemmet. 

Vi listar tio av de vanligaste missarna – och tips på hur du åtgärdar dem!

Foto: MICHAEL FÖRSTER

1. För många möbler

Du har säkert många fina möbler som du gärna visar upp. Men i stället för att ge en härlig känsla kan det i stället både kännas och bli trångt och instängt.

Tips: Tänk igenom vilka möbler i rummet du verkligen använder och ta bort de som är överflödiga. Alternativt byt ut till en möbel som ser nättare ut. Testa ta bort någon möbel och känn skillnaden!


Fördela ljuskällorna i hela rummet, så blir det mysigt! Foto: Istock

2. Glömt bort belysningen

Vet du om att inredningsexperterna rekommenderar mellan tre och tio ljuskällor i vardagsrummet? Det låter kanske mycket, men gör rejäl skillnad mot om du bara har en allmänbelysning i taket mitt i rummet.

Tips: Tre sorters belysning bör finnas i ett rum för helheten: Allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.

Med speglar reflekterar du också det naturliga ljuset i rummet, vilket gör det ljusare.


En felplacerad matta kan förstöra rummets helhetsintryck. Foto: Shutterstock

3. Har för liten matta

Att ha en för liten matta eller en felplacerad är nog det som drar ner helhetsintrycket av ett hem mest av allt. Trots att mattan kan kännas anonym gör den stor skillnad för känslan i rummet. Så tänk efter innan du placerar den. Mattans längd bör vara minst lika lång som soffan.

Tips: I stora rum är det optimalt att ha en större matta, där möblerna står på mattan. I ett mindre kan möblerna med fördel stå utanför, alternativt ha frambenen placerade på mattan.


Varken för högt eller lågt ska tavlorna hänga. Foto: Karl Anderson

4. Hänger tavlorna för högt

Det är lättare hänt än man tror, att tavlorna hamnar en bit upp på väggen. Eller ibland för långt ner. En felhängd tavla kan dra ner intrycket i ett rum, så ge upphängningen lite extra omtanke.

Tips: Ett allmänt knep är att tänka ögonhöjd! Du ska kunna njuta av tavlan när du står upp, så mitten av tavlan ska vara ungefär där dina ögon vilar när du tittar rakt fram. Sedan skiljer det sig på om det är en tavelvägg, var tavlan ska hänga med mera.


En stor soffa är perfekt om utrymmet är stort – annars inte. Foto: Istock

5. För stora eller för små möbler

Det kan nästan se löjligt ut med en liten ensam tvåmannasoffa i ett stort vardagsrum. Lika fel kan det se ut med en gigantisk soffa i ett litet rum. Eller en klumpig fåtölj bredvid en liten soffa, eller pyttelitet soffbord inramad av flera stora soffor och fåtöljer... ni fattar grejen.

Tips: Anpassa möblerna till ytan de ska stå på. Är det ett riktigt stort vardagsrum är det läge att satsa på en eller två större soffor. Är det ett litet kök, ställ in ett mindre matbord.

LÄS MER: 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka


Det behöver inte vara i samma färg, men möblera och välj färger som passar ihop. Foto: JONAS LUNDBERG

6. För omatchade – eller matchade färger 

Färgsättningen är viktig i ett hem. Ser man inte färgvalen som en helhet är det lätt att det känns stökigt och ofokuserat ut. Det betyder inte att du inte ska våga färg, men se till så det känns som att färgerna håller ihop hemmet och inredningen. Men! om du färg-, mönster- och materialmatchar för mycket kommer det bara kännas som att allt blandas ihop till en stor och tråkig massa.

Tips: Utgå från en färg och följ nyansen eller känslan i inredningsdetaljer, tyger och möbler, men med olika färger. Har du exempelvis målat väggen grå, är det fint att matcha med dova färger av grönt och blått – som ger en sammanhållen känsla utan att bli tråkig och smälta ihop.


Ett snabbt knep är att dra ut soffan några decimeter från väggen. Foto: Istock

7. Trycker upp alla möbler längs väggarna

Det är lätt hänt, framför allt i ett mindre rum där man trycker upp möblerna i tron om att det känns luftigare, men det kan få motsatt effekt.

Tips: Prova att dra ut soffan lite från väggen, ställ fåtöljen mer mitt emot än bredvid soffan och känn skillnaden! Tänk möbelgrupper i stället för stort rum.


Udda detaljer gör inredningen mer spännande. Foto: Sofi Syskfont

8. Har allt från samma ställe

Du kanske har ett favoritmärke eller varuhus som älskar. Men att inreda med möblemang från ett och samma ställe ger ett ganska tråkigt och opersonligt intryck.

Tips: Mixa upp och bryt av för att undvika det enhetliga möblemanget, kanske med något loppisfynd eller ärvt.


Med gardin från tak till golv upplevs fönstren som större. Foto: Istock

9. Hänger gardinstängerna lågt

Gardiner kan göra om ett helt rum, på gott och ont. Gardiner som inte går ner till golvet får taket upplevs som lågt, medan gardiner som går från tak till golv ger en känsla av att fönstren är större än de är. 

Tips: Gardinskenor i taket där du hänger gardiner som går hela vägen ner till golvet ger ögat intryck av ett högt tak och stora fönster. Det känns också riktigt lyxigt!


Samla prylarna för ett finare intryck. Foto: JOACHIM BELAIEFF

10. Har för mycket prylar framme

Inredningsdetaljer är fint. Men täcks varje yta av någon vas, ram, ljus, låda, skål eller liknande kommer till och med det stora rummet kännas trångt och rörigt. "Less in more" är en klyscha som nästan alltid stämmer.

Tips: Begränsa dig till grupperingar och sprid inte ut sker så mycket. Har du tre fina vaser – ställ dem tillsammans, det ger ett mycket mer genomtänkt intryck.

LÄS MER: Trendiga vaserna och prydnaderna som ger folk rysningar
LÄS MER: 10 trender som förstör ditt hem – inredningen du ångrar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!