Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 trender som förstör ditt hem

Vissa saker ser jättefina ut i inredningsmagasin – men är i verkligheten mest opraktiska.

Här är trenderna och inredningen du gör säkrast i att hoppa över (i värsta fall ångrar du dig redan bittert...).

Foto: Istock

 

1. Vit soffa

En vit soffa är ju bara så snyggt! Så länge man inte har kladdiga småbarn hemma är det väl bara att klicka hem en? Eh, nej. Hört talas om kaffe? Choklad? Rödvin? För att inte tala om vad ett par nya jeans kan göra med en vit soffa. Och hur försiktig du än själv må vara så blir det inte en härlig upplevelse att bjuda hem vänner om du måste skydda din vita dyrgrip från deras byxor och flottiga fingrar.

 

Foto: Istock

2. Heltäckningsmatta i barnrummet

Vi fattar hur tankarna går – heltäckningsmattor är mysigt och mjukt för små lena fötter. Men har du hört talas om modellera? Magsjuka? Och ketchupkladdiga fingrar som glömde passera handfatet efter middagen? Vi behöver nog inte säga mer än så.

 

Foto: Istock

3. Dekorplast överallt

Plötsligt exploderade inredningsgrupperna på Facebook av ett enda ord: Dekorplast. Det verkade vara det givna svaret så fort någon bad om tips på hur de kunde piffa upp badrumsgolvet, skåpluckorna eller bänkskivan. Billigt och enkelt – javisst. Men vi lovar dig att lite marmormönstrad plast inte på något sätt kan ersätta en vacker äkta marmorskiva. Intrycket blir tyvärr precis vad det är: billigt och plastigt.

 

Foto: Istock

4. Måla om ärvda möbler

 

Självklart kan en gammal tråkig möbel få nytt liv av ett lager färg, det säger vi inte emot. Men vi råder dig att tänka till en extra gång innan du dränker mormors gamla massiva matsalsmöbel i ek i senaste trendkulören. Du kan aldrig ångra dig – och just ärvda möbler som funnits i släkten i generationer är faktiskt ganska kul att ha kvar i original.

 

Foto: Istock

5. Vitmålade golv

 

 

Att måla sina trägolv vita är så vackert – om du sedan aldrig går på dem och dammsuger ungefär tre gånger om dagen. De blir tyvärr supersnabbt slitna och dessutom syns varenda gruskorn som råkar hamna på det. Vad sägs om att bara slipa och lacka om du vill ha en uppfräschning?

 

 

 

LÄS MER: 19 snabba och effektiva tips om homestyling inför försäljningen

 

 

Foto: Istock

6. Öppen förvaring

 

Det ser så charmigt ut med öppna hyllor i köket där snygga loppisfyndade skålar står staplade. Eller varför inte en stor klädstång i sovrummet där vackra klänningar hänger färgkoordinerat på rad? Som ett konstverk av förvaring!
Låt oss bara påminna dig om ett par saker innan du skrider till verket.
Ett: Damm gör ingen skål vacker och ingen klänning rättvisa. Och jo – de kommer bli dammiga.
Två: Det är bara en tidsfråga innan klänningarna ligger i en hög på varandra över stången och allsköns fula bra-att-ha-grejer letat sig in på kökshyllorna.

 

Foto: Istock

7. Matta väggfärger

 

Så trendigt och så snyggt. Vi älskar matta färger i dova kulörer på väggarna just nu. Ja, ända tills vi ska flytta soffan en decimeter och den råkar komma åt väggen och det genast blir en repa.
Ärligt talat – matta väggfärger är enbart för den som är pigg på att rolla om hela rummet en gång i halvåret, för repigt blir det garanterat.

 

Foto: Istock

8. Strukturtapeter

 

Nu tänker du att strukturtapet inte varit trendigt sedan 90-talet? Ack så fel du har. Glasfiberväven är ett minne blott – men det finns massa vackra, moderna strukturtapeter där ytan är ojämn.
Problemet är bara att när man väl tröttnat på den så är det fullständigt omöjligt att måla eller tapetsera över den utan att den där strukturen syns. Lita på oss – vi har testat.

 

Foto: Istock

9. Köksbänkar i marmor

 

Den har hängt med ett tag nu, men är fortfarande lika snygg. Marmorskivan är dock galet opraktisk. Så fort du råkar spilla något, om det så bara är vatten, måste du vara framme med disktrasan på några sekunder. Får vätskan ligga en liten stund kan du nämligen räkna med en permanent fläck. Dessutom ska skivan skötas om enligt konstens alla regler. Så visst, längtar du efter att ägna din bänkskiva daglig omsorg och inte direkt planerar att laga mat i köket är det väl bara att köra på. Vi andra gör bäst i att välja ett tåligare material.

 

Foto: Istock

10. Nakna glödlampor

Ja, vi vet att det ger en cool industrikänsla. Men i verkligheten sprider de nakna glödlamporna ett ganska obehagligt ljus och du blir bländad så fort du råkar titta mot en. Förresten är det omöjligt att skruva i en lampa utan att den får fettfläckar som sedan är det enda man kan tänka på när man tittar på lampan. Vi tänker att det finns en anledning till att man uppfann lampskärmar.

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle