Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning

Publicerad 2 aug 2017 14:24

10 kökstips för dig som är hyr bostad

Häng upp dina köksprylar på krokar och skaffa en stor skärbräda som passar över diskhon för att få större arbetsyta.

Häng upp dina köksprylar på krokar och skaffa en stor skärbräda som passar över diskhon för att få större arbetsyta.

1/2

Foto: shutterstock

Tavelväggar är snygg även i köket - rama in dina favoritrecept!

Tavelväggar är snygg även i köket - rama in dina favoritrecept!

2/2

Foto: Shutterstock

Som hyresgäst får man inte göra omfattande renoveringar av köket, men du kan ändå förändra  utseendet på det med några billiga och enkla knep. Här kommer tio tips till dig som hyr din bostad! 

LÄS OCKSÅ: Ali vill varna andra – efter mystiska brännmärkena 

Spegel, spegel på väggen där..

Det kanske inte är så vanligt att ha en spegel i köket, men det är perfekt för små och mörka kök. Spegeln kommer nämligen att reflektera ljuset från fönstren och även ge en illusion av att rummet är större. 

Gör kylskåpet till en färgklick

På vanliga hobbybutiker finns så kallad kontaktplast som fungerar ungefär som ett stort klistermärke. Med hjälp av detta och lite diskmedel kan du byta färg på ditt tråkiga kylskåp. Superlätt, snyggt och billigt!

Foto: Shutterstock

Ordning och reda

Ordning och reda ger automatiskt ett stilrent kök. Häng upp kryddkrukor, kastruller och stekpannor på krokar och montera upp en magnetremsa till dina knivar. 

Har du dåligt med köksbänkar kan du skaffa dig en skärbräda som täcker diskhon - och voila! Du har fått en extra arbetsyta. 

LÄS OCKSÅ: Diskmedel oväntat bra till allt - 10 smarta knep 

Mattor skapar magi

Är det ett fult golv i ditt kök? Det går att fixa superlätt med en snygg matta. Det är både mjukt och skönt för fötterna och ger färg till rummet. Ha en lättskött och smutsavvisande matta. Plastmattor är bra, men det fungerar även med textilmattor - kolla bara så att den tål maskintvätt. 

Byt färg på stänkskyddet

Att måla om sitt kakel i köket är ett snabbt och enkelt alternativ om man inte kan byta ut det helt. Om du inte vill måla kan du i stället ge köket en färgklick med hjälp av kakeldekorer. Dock kan det vara bra att fråga din hyresvärd tillåtelse att göra detta, speciellt om du vill göra det i någon skarp eller mörk färg. 

Foto: shutterstock

Fräscha upp skåpen

Om det är en tråkig eller sliten färg på skåpen i köket kan du fråga din hyresvärd om du får måla om dem. Men ibland räcker det faktiskt med att byta ut de föråldrade knopparna och handtagen på skåpslyckorna mot nya moderna. 

Billiga sådana finns på många bygg- och möbelvaruhus. Spara sedan de gamla och lämna kvar dem till nästa hyresgäst. 

Du kan också välja att lyfta bort skåpluckorna helt och ha öppna hyllor, det lättar upp ditt kök och du kan visa upp dina snygga glas eller porslin. 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt blir du av med bananflugor 

Fixa ljuset

Använd dig av många mindre ljuskällor för att få ett mer mysigt kök. Byt ut lampskärmar och ställ in en golvlampa i köket. 

Om du har plats ovanför skåpen kan du sätta dit en ljusslinga som får lysa upp det mörka taket. Det blir ett behagligt och rogivande ljus. 

Vägg med recept

Gör en tavelvägg med dina favoritrecept, det är både snyggt och praktiskt. Dessutom är det en bra isbrytare om samtalsämnena tryter när du har gäster över!

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten

Dekorera med brickor

Det finns en mängd vackra brickor i olika former, färger och mönster. Har du dina gömda i ett skåp någonstans? Ta fram dem och visa upp dem! De fungerar utmärkt som konst. 

Vackra kökshanddukar 

Underskatta inte kökshanddukarna. Det finns fantastiska vackra och du kan lätt hitta billiga kökshanddukar i linne på loppisar eller auktion. Kom dock ihåg att stryka dem!

Källa: Sunday Times, Sköna hem