1 AV 12
Det lilla bordet, design Eero Saarinen, är arvegods. På väggen en handtryckt engelsk tapetvård från Deborah Bowness. Asiatiska marionettdockor med vackra kläder, inropade på auktion.
Foto: Miriam Preis
2 AV 12
De söta barnklänningarna får hänga framme på en klädstång i alldeles lagom höjd. Lilla läderpuffen hade en väninna som är flygvärdinna med sig hem från Egypten.
Foto: Miriam Preis
3 AV 12
Fönstren är tillverkade av en lokal snickare efter en originalritning från 1920-talet.
Foto: Miriam Preis
4 AV 12
Inbyggda bokhyllor står möjligen på önskelistan. "Men jag är inte så glad för fast inredning", säger Josephine.
Foto: Miriam Preis
5 AV 12
Sparkbil i retrostil från Babyproffsen. De färgglada affischerna är motiv från seriealbumen Tintins omslag.
Foto: Miriam Preis
6 AV 12
Övervåningen öppnades upp och kläddes med träpanel. Zebraskinn, köpt på auktion i Danmark. Barnstolar till vänster från tyska Pagholz.
Foto: Miriam Preis
7 AV 12
Föräldrarnas sovrum med ingång till badrummet. Dörren fick en avvikande färg i sotigt svart äggoljetempera med kalkig, matt känsla. Lakan i lin och jute från Olsson & Jensen.
Foto: Miriam Preis
8 AV 12
I taket svävar en holländsk lampa från egna butiken. Tyget sys av kvinnliga hantverkare i Etiopien. Soffbordet är en gammal slaktarbänk. Lergodsskålen kommer från Frankrike. Duxsoffan ropades in på auktion för 4 000 kronor och blev som ny med lite läderfett.
Foto: Miriam Preis
9 AV 12
Det numera äggoljemålade skåpet var fallfärdigt när det köptes, men Josephines man Rikard fick fason på det igen. Pallen Raft tillverkas av &tradition och säljs hos Lily & Oscar.
Foto: Miriam Preis
10 AV 12
Josephines man Rikard har gjort låga bordet i rostfritt stål med betongskiva. Pall Raft från danska &tradition. Diamond-stolarna, design Harry Bertoia, köptes på Blocket. Bordet kan måttbeställas i Josephines butik där även pallen och takbelysningen säljs. Målningarna är hennes egna.
Foto: Miriam Preis
11 AV 12
Duschkaret murades stort och generöst så att barnen kan sitta och plaska.
Foto: Miriam Preis
12 AV 12
Byrån har Josephine bytt sig till. Kinesiska krukor från Lily & Oscar.
Foto: Miriam Preis

Inreda som inredaren – titta in i hennes hus

Inreda huset är både roligt och svårt. Men med nya fönster, nytt tak och varsam renovering blev den gamla butikslokalen i Höganäs ett vackert hem åt en inredningsintresserad barnfamilj.

LEVA&BO Redaktionen

Till en början bodde de i tvättstugan. Huset, byggt 1923 som mjölkaffär, bestod av en massa små rum, smala korridorer och inbyggda garderober under snedtaken. Det var mörkt och trångt, och allt behövde fräschas upp för att passa en ung barnfamilj.

– Köket bestod av tre rum i fil. Först slog vi ut en vägg. Sedan tog vi en till och till slut en tredje, säger Josephine Ekström.

Planlösning var en utmaning

I dag är köket nedervåningens största rum med fönster åt tre väderstreck och ljusflöde från alla håll.

– Kanske tar vi ner en vägg till. Så vi får en förbindelse till vardagsrummet också.

När Josephine och hennes sambo Rikard tittade på huset som var till salu var det inte alldeles lätt att se husets potential. Den opraktiska planlösningen var bara en av utmaningarna. Även den gamla butiksexteriören var orörd med stora skyltfönster åt gatan och en brant betongtrappa på framsidan där affärsingången en gång hade varit. På taket låg ett brandgult eternittak som stack ut lång väg.

Men Josephines pappa, som är byggmästare, hade inga problem att se hur huset skulle kunna förvandlas utan att den fina atmosfären gick förlorad. Han tyckte att paret skulle lägga ett bud. Och så blev det.

Balans mellan gammalt och nytt lockar

Den största förändringen var när de ödsliga skylt­fönstren togs bort.

– Vi hittade en originalritning från 1920-talet och hos en lokal snickare beställde vi fönster som såg ut precis som de gamla, berättar Josephine.

Hon var borta på fest när Rikard skickade en bild på hur det blev när de kommit på plats.

– Jag ville bara åka hem! Fönstren gjorde så mycket.

Sedan åkte eternittaket bort och ersattes med vackert åldrat taktegel från en av traktens gamla tegelbruk.

Balansen mellan det gamla och det nya lockar Josephine och har blivit hennes styrka som inredare. Hon gillar att saker inte självklart är sådant som alla redan har.

Har öppnat en webbutik

– Finns det bara en röd tråd kan man skapa ett hem av nästan ingenting. Dyrgripar kan sättas ihop med något som bara kostat en femma. Det gäller att blanda så det blir spännande, säger hon.

För två år sedan öppnade hon sin webbutik, Lily & Oscar.

– Efter mammaledigheten tänkte jag att gör jag det inte nu så blir det aldrig av.

Tillsammans med sin syster åkte Josephine till en inredningsmässa och köpte in lite grejor. Nu finns också ett minishowroom med butik i ett gårdshus intill villan, där hon säljer design­prylar och vintagemöbler.

– Men det mesta säljer jag på nätet. Tack vare instagram har jag fått många norska kunder.

 

Text: Christine Hansson

FAKTA

Hemma hos Josephine

Har egen butik med inredning

Här bor: Josephine, 39, Rikard, 40, barnen Emie, Noa och Lily.

Gör: Josephine driver inredningsbutiken Lily & Oscar, nätbutik på lilyoscar.com.

Var: I en villa i Höganäs.

Instagram: Över 6 000 följare på lointerior.