Så mycket kan du tjäna på dina Ikea-möbler
Du kan sitta på en guldgruva. Bokstavligt talat.
Här är Ikea-möblerna som sålts för tusentals kronor – kolla om du har någon hemma.
Från att de kostade ett par hundra kronor på loppis till att säljas för miljonbelopp på auktioner världen över. Två stolar av typen "Muslingestole", också kallad "Clam Chair", såldes 2013 på ett brittiskt auktionshus för 146 000 pund – vilket då motsvarade 1,4 miljoner kronor.
Miljonstolarna från Ikea
Under våren 2013 fylldes andrahandsmarknaden av stolar som liknade den sällsynt dyrt sålda stolen. Försäljningarna gick som smort, och "Clam Chair" blev snabbt 2013 års stora auktionsbubblare. Det fanns bara ett problem. Ingen visste vem som tillverkat den.
Ett tag var alla överens om att det var den norske formgivaren Martin Olsen – tills man insåg att det inte fanns någon formgivare med det namnet i Norge under den aktuella perioden. Till slut hamnade gissningen på den danska formgivaren Philip Artcander.
– Det fanns det väldigt många av dem i Sverige, och de såg lite olika ut. Då började jag fundera och tittade i gamla kataloger, bland annat Ikea-kataloger, säger Pontus Silfverstolpe, antikexpert och grundare av Barnebys, världens största söksajt för auktioner
Det visade det sig vara Ikeas 50-talsstol ”Åke” som låg bakom försäljningssuccén.
– ”Åke” såldes på internationella antik- och designmässor för hundratusentals kronor, men det var innan man visste att den var från Ikea, säger Pontus Silfverstolpe.
Efter avslöjandet om att "Åke" blandades ihop med stolar av en känd designer och såldes till skyhöga priser sjönk prisbilden drastiskt. Men de är fortfarande eftertraktade.
– Nu är deras pris 20-30 000 kronor paret. Vilket är ganska mycket för en Ikea-möbel, säger Pontus Silfverstolpe.
4 saker värda att spara på
• Möbler designade av välkända formgivare som Verner Panton, Thomas Sandell, Mats Theselius, Karin Mobring, Eva och Peter Moritz eller Bengt Ruda.
• Välgjorda och välskötta möbler.
• Konst i originalförpackning.
• Välgjorda kopior som 1700-talsserien, eller Haupt-kopiorna från åren runt 1960.
Finns många dyrgripar
Det finns gott om dyrgripar från Ikeas sortiment. Möbeljätten är känd för att använda framstående formgivare. Dessa har skapat klassiker som tål både ögats och handens slitage. En stor mängd möbler säljs i dag på auktionshus för 10-tusentals kronor kort efter att ha sålts på Ikea.
Normalt kan slitage ge möblerna det där lilla extra. Men så är det sällan med en möbel från Ikea. Kolla därför först i vilket skick din möbel är i. Det kan ha betydelse för hur värdefull den är.
Vad är värdefullt
Ikea alltid haft en magisk förmåga att ligga rätt i tiden. När FN utlyste ett internationellt barnår 1979 satsade Ikea allt på barnkammare – och när designboomen kom på 90-talet åkte företaget till Milanos möbelmässa för att lansera ett nytt designprojekt.
Kanske var det denna magiska förmåga att ligga rätt i tiden som gjorde att Ikea i början av 90-talet bestämde sig för att göra kopior på franska 1700-talsmöbler.
I samarbetade med Nationalmuseet tillverkade Ikea möbler i gediget trä för att hylla den svenska hantverkartraditionen.
Bästsäljaren var ett faktum.
Dyrare än riktiga 1700-talsmöbler
Serien blev en formidabel succé och tillverkarna kunde knappt hålla jämna steg med efterfrågan. Troligen berodde det på 1700-talsserien var dyr och svår att producera.
– Möblerna gjordes på samma sätt som på 1700-talet, och det var ett hantverk på ett helt annat sätt. Det var inga spånskivor, utan riktigt trämaterial, och inga platta paket. Det blev dyrt att tillverka och transportera, säger Pontus Silfverstolpe.
Sedan lanseringen har auktionspriserna hållit sig på en hög nivå och i dag är 1700-talsmöblerna de mest efterfrågade Ikea-möblerna på andrahandsmarknaden.
– Ofta kostar ett 1700-talsbord som gjorts på Ikea mer än vad originalen från 1700-talet gör, vilket är helt galet, säger Pontus Silfverstolpe.
Tyvärr var 1700-talsserien för kostsam för att bli en långvarig historia och togs därför ur produktion. Hur mycket kostar då en möbel i dag?
Trågsoffan ”Svensksund” i gustaviansk stil såldes på Bukowskis för 6 000 kronor i år.
Sex stolar ur 1700-talsserien såldes på Bukowskis 2012 och köparen fick betala 17 000 kronor.
Snedklaffskåpet ”Selebo” auktionerades ut samma år och slutpriset landade på 9 700 kronor.
Spara och sälj flopparna
Intresset för teak är fortfarande starkt men har avtagit något till förmån för Ikeas 70- och 80-talsmöbler. Björk, ek och en mer avancerad formgivning präglar de möblerna som nu fångar vårt intresse.
– Det handlar om ett formspråk och material som tilltalar en ny generation köpare som själva växte upp med det och nu skapar sina egna bon, säger Pontus Silfverstolpe.
Konstigt nog är det inte alltid försäljningssuccéerna som blir mest eftertraktade på andrahandsmarknaden.
Den färgglada och kantiga stolen ”Vilbert” har blivit en framgångssaga först på ålderns höst.
När stolen lanserades 1993 floppade den totalt och fick tas ur produktion. Då kostade den 675 kronor stycket. Idag inbringar den det tiodubbla, och kan kosta uppemot 8 000 kronor.
Det kan alltså vara en god idé att vänta med att kassera gamla möbler som inte längre faller tidsandan i smaken. De kan bli en guldgruva längre fram.
– Så är det med många saker som är dyrt på andrahandsmarknaden, antingen är det modeller som varit för dyra att tillverka för Ikea eller så har de floppat, säger Pontus Silfverstolpe.