Så mycket kan du tjäna på din väska

BLÄDDRA I BILDSPELET FÖR FLER VÄSKOR. HERMÈS, handväska av modellen Birkin i krokodilskinn. Nyskick. Utropspris/slutpris: 220 000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

1 av 3: BLÄDDRA I BILDSPELET FÖR FLER VÄSKOR. HERMÈS, handväska av modellen Birkin i krokodilskinn. Nyskick. Utropspris/slutpris: 220 000 kronor.

LOUIS VITTON. Weekendväska med monogrammönster och cognacsfärgade skinndetaljer. Vintage. Utropspris: 3500 kronor. Slutpris: 4800 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

2 av 3: LOUIS VITTON. Weekendväska med monogrammönster och cognacsfärgade skinndetaljer. Vintage. Utropspris: 3500 kronor. Slutpris: 4800 kronor.

STELLA MCCARTNEY. Kuvertväska i konstmocka med broderi, Swarowskikristaller och pärlor. Kantad med länkar av vitmetall. Utropspris: 3500 Slutpris: 3800.

Foto: Stockholms Auktionsverk

3 av 3: STELLA MCCARTNEY. Kuvertväska i konstmocka med broderi, Swarowskikristaller och pärlor. Kantad med länkar av vitmetall. Utropspris: 3500 Slutpris: 3800.

Intresset för vintagemärkesväskor har växt de senaste åren.

Både äldre och nyare dyrgripar från de stora modehusen köps och säljs till ett något lägre pris i andra hand.

Många väskor är lika moderna då som nu.

– Louis Vuitton med de klassiska monogrammen går aldrig ur tiden, säger Beata af Donner vid Stockholms Auktionsverk.

Oavsett om du vill köpa eller kanske sälja en väska finns det saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Gucci, Versace, Louis Vuitton och Hermès. På andrahandsmarknaden har märkesväskor fått ett uppsving de senaste åren. Vid Stockholms Auktionsverk började man ta in märkesväskor 2009.

– Det låg nog bra i tid, vi såg att marknaden var mogen och att det fanns ett intresse för vintage eller second hand-lyx. Men det har tagit ett tag att få en jämn prisbild. I början är det väldigt mycket tryck med nyhetens behag, sedan planar det ut lite för att sedan stagnera. Det tycker jag att det har gjort nu, berättar Beata af Donner som värderar väskor vid Stockholms Auktionsverk.

 

LÄS MER: Så mycket kan dina smycken vara värda

 

Foto: Stockholms Auktionsverk

CHANEL. Axelbandsväska i grafitgrått quiltat lammskinn med monogramprytt lås och länkar i blank guldmetall med tvinnat skinnband. Nyskick. Utropspris: 30 000 kronor. Slutpris: 31 000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

CÉLINE. Handväska i svart, präglat skinn. Utropspris: 17 000 kronor. Slutpris: 13 000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

LOUIS VITTON. Handväska med monogrammönster och cognacsfärgade skinndetaljer. Vintage. Utropspris: 2500. Slutpris: 2000.

Går aldrig ur tiden

Att köpa en väska second hand behöver inte betyda ett nedköp för den modemedvetna. Det finns flera som har en given plats på marknaden, trots att modellerna har några eller rätt så många år på nacken. Vissa verkar aldrig gå ur tiden.

– Jag skulle säga Louis Vitton, Chanel och Hermes. Men sen tror jag att Céline kan bli en modern klassiker. Det var it-väskor från början och vissa modeller produceras fortfarande. De har stått sig bra, tack vare den cleana formen, modellen som är inne nu. Det är inte så mycket tåtar och tofsar och grejer utan det ska vara enkelt, säger Beata af Donner.

 

Foto: Stockholms Auktionsverk

LOUIS VITTON. Kabinväska med monogrammönster och beige skinndetaljer. Nyskick. Utropspris: 16 000 kronor. Slutpris: 13 000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

GUCCI. Hanväska med brunt monogrammönster och bruna skinndetaljer. Vintage. Utropspris: 1500 kronor. Slutpris: 1000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

CHANEL. Axelbandsväska i svart, quiltat lammskinn med monogramprutt lås och länkar i guldmetall med tvinnat skinnband. Vintage. Utropspris: 8000 kronor. Slutpris: 10 000 kronor.

Väskan såldes för 220 000

Prisbilden varierar förstås kraftigt mellan olika modeller och modehus. Vad prislappen hamnar på beror bland annat på om väskan är i nyskick eller om den är vintage. En ny Birkin från Hermés såldes nyligen för 220 000 kronor och en nyare Gucci i något exotiskt skinn kan gå för runt 20 000. Men när man tittar på vintage kan du få en Louis Vitton för under 5000 kronor.

– Vintageväskor kan du köpa för ett förmånligt pris, då pratar vi om under 5000 om man ska generalisera. Då tänker jag på Louis Vitton framför allt och Dior. Främst de klassiska väskorna med loggor på. En vintageväska har en helt annan look och det beror ju på vad man vill åt, säger Beata af Donner.

 

Foto: Stockholms Auktionsverk

HERMÈS. Handväska i kalvskinn med spänne och lås i palladium. Nyskick. Utropspris: 45 000 kronor. Slutpris: 52 000 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

CHRISTIAN DIOR. Handväska med mörkblått monogrammönster och skinndetaljer. Vintage. Utrpospis: 2000 kronor. Slutpris: 2600 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

STELLA MCCARTNEY. Kuvertväska i transparent och mörkblå plast. Utropspris: 1500 kronor. Slutpris: 450 kronor.

"Tittat tillbaka i arkiven"

Även en Gucci från 70- eller 80-tal med de klassiska bambuhandtagen och monogram kan fortfarande kännas modern, även om priset ligger lite lägre.

– Tack vare att Gucci har tittat tillbaka i sina arkiv är det lite vintage över deras nya modeller. Därför känns en vintageväska från Gucci väldigt samtida och är inte alls särskilt dyr, du kan få en sån väska för 3000 kronor, säger Beata af Donner.

En väska från en modernare designer som Stella McCartney kanske bara når strax över tusenlappen på andrahandsmarknaden. Mullberry är ett annat exempel som ligger lägre i pris.

– De når inte alls upp till högre prisklasser. Det kan exempelvis bero på att Stella McCartney inte är skinn och det blir ett annat andrahandsvärde. Du kan absolut sälja dem på andrahandsmarknaden men det är inte samma garanti som om du köper något nytt och vet att du kan sälja det sen för ett bra pris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande