Så mycket kan ditt gamla porslin vara värt

Ditt gamla porslin kan vara värt tusenlappar. På bilden Arthur Percy, "Blå Vinranka", Gefle porslinsfabrik. Matservis med ca 91 delar. Såld för 5200 kronor. (Utropspris 3000 kronor).

Foto: Stockholms Auktionsverk

Ditt gamla porslin kan vara värt tusenlappar. På bilden Arthur Percy, "Blå Vinranka", Gefle porslinsfabrik. Matservis med ca 91 delar. Såld för 5200 kronor. (Utropspris 3000 kronor).

Har du gammalt retroporslin i hyllorna?

En servis i fint skick kan du få tusenlappar för.

– Det har ett högre andrahandsvärde eftersom det finns ett stort samlarintresse, säger Ulrika Ruding vid Stockholms Auktionsverk.

Andra har också läst

Sverige har en lång tradition av att tillverka porslin. Tillverkningen startade under 1700-talet med att Rörstrand grundades. Vid 1800-talets början kom Gustavsberg och under 1900-talet hade flera fabriker etablerat sig som Karlskrona och Lidköping.

Därför finns mycket svenskt porslin i omlopp på loppisar, antikhandlar och aktioner. Det berättar Ulrika Ruding som är ansvarig på konsthantverksavdelningen vid Stockholms Auktionsverk.

Bland 1900-talsporslinet finns serviser som kan vara värda en ganska rejäl hacka, men långt ifrån allt har något större andrahandsvärde.

– För traditionella serviser från 1900-talet är prisbilden inte så hög. Vissa serviser har kanske någon gulddekor eller guldkant som i dag är svåra att diska i diskmaskinen. Det gör att andrahandsvärdet ligger lägre. Oftast ligger de på 30, 40 kronor per del, säger Ulrika Ruding.

 

För dig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar.

 

 

Foto: Bukowskis

Stig Lindberg, Gustavsberg Kaffeservis i 20 delar Utropspris: 2000 kronor. Slutpris: 2650 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk.

Stig Lindberg, "Spisa Ribb", Gustavsberg, servis i 125 delar. Såld för: 15 500 kronor. (Utropspris 10 000 kronor). Stämplade Spisa Ribb Gustavsberg.

Foto: Stockholms Auktionsverk

Herta Bengtsson, "Blå Eld", Rörstrand. Servis med 50 delar. Såld för 4500 kronor. (Utropspris 3000 kronor).

Retroporslin poppis

För att priserna ska gå upp behöver man titta på det så kallade retroproslinet från 50 och 60-talet.

Bland dem hittar man Gröna Anna tillverkad av Rörstrand, Berså från Gustavsberg, Spisa Ribb formgiven av Stig Lindeberg och Arthur Percys serviser. Även Hertha Bengtssons serviser Blå Eld och Koka har ett högre andrahandsvärde.

– Det har ett högre andrahandsvärde eftersom det finns ett stort samlarintresse. Man kan få mellan 80 och 100 kronor delen för en sån servis. Spisa Ribb som är formgiven 1955 gick för 150 kronor delen, säger Ulrika Ruding.

– Sen ska man inte glömma bort att Rörstrand och Gustavsberg tar upp flera gamla serviser som sålt bra och fortsätter tillverka dem. Är man nörd vill man kanske ha en servis som är äldre, men det är inte alla som bryr sig heller.

Bland de svenska serviser som har en högre prislapp finns också blåblommiga Ostindia från Rörstrand.

– Det var ostindiska kompaniet som tog hem 1700-talsporslin till Sverige. Därför kallar Röstrand sin servis för det, för att göra en koppling.

 

LÄS MER: Så mycket kan dina gamla smycken vara värda

 

"Gröna Anna", Rörstrand. Servis med 85 delar. Såld för 3600 kronor. (Utropspris 4000 kronor).

Foto: Stockholms Auktionsverk

Herta Bengtsson, "Koka Blå", Rörstrand. Servis med 53 delar. Såld för 3600 kronor. (Utropspris 2500 kronor).

Måste vara felfritt

Priset stiger i värde om man har en komplett servis, även om retroserviserna är ett undantag. Där går det även att sälja udda koppar eller fat.

För att värdet ska hålla behöver serviserna också vara hela.

– Det måste vara felfritt. Är det naggat eller krackelerat drar det ner värdet, säger Ruding.

– Men jag säger ofta till mina kunder att använda sitt porslin. Det är bättre att det blir använt, ingen blir glad av att det bara är fullt i skåpen.

Samtidigt slår hon ett slag för andrahandsporslinet, även om det inte handlar om dyrgriparna.

– Det finns flera snygga serviser man kan köpa på auktion för mellan 1500 och 2000 kronor. Man får mycket för pengarna, fint, ganska tåligt porslin som är tillverkat i Sverige av bra porslinsmassa.

Foto: Stockholms Auktionsverk

"Ostinida", Rörstrand. Servis med 73 delar. Såld för 12 000 kronor. (Utropspris 6000 kronor).

Foto: Bukowskis

Arthur Percy, Gefle Teservis i 27 delar Utropspris: 2000 kronor Slutpris 1700 kronor.

Foto: Bukowskis

Stig Lindberg, Gustavsberg. Servis i 83 delar. Utropspris: 8000 - 10 000 kronor. Slutpris: 24 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande