Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Dina smycken kan vara värda tusentals kronor. Bilden har inget med exemplen i artikeln att göra. Foto: Colourbox.

Så mycket kan dina gamla smycken vara värda

Att byrålådsguld och ärvda smycken kan vara värda pengar vet de flesta.

Men även bland äldre, oäkta smycken kan du hitta dyrgripar.

– Främst är det bijouterier från 50-, 60- och 70-talet som är hett, säger Emelie Thörnström på Thörnströms vintage jewellery.

I smyckeskrin och bortglömda lådor kan det gömma sig smycken för stora pengar. Om du är intresserad av att sälja finns det potential i äkta stenar, silver- och guldsmycken – men även i bijouterier.

– Bijouterier har blivit jättestort, främst är det bijouterier från 50, 60 och 70-talen som är heta nu, säger Emelie Thörnström som värderar smycken på Thörnströms vintage jewellery.

– De är väldigt välgjorda för att vara bijouterier. Det var stort att alla skulle kunna köpa smycken, så de gjordes som ett alternativ och håller än i dag, fortsätter hon.

Manschettknappar, 8300 kronor. De heter "Devil´s Wheel” är tillverkade i 18 karats röguld och designade av Björn Weckström för finska företaget Lapponia. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery
Armring, 3 950 kronor. Välarbetad armring i silver, tillverkad i Danmark av Georg Jensen. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery.

70-talet är hett

60- och 70-tal är inne generellt när det gäller andrahands-smycken, berättar Emelie. Stora hängsmycken och udda ringar går hem oavsett om det är bijouterier eller äkta vara.

Designersmycken rör sig också i högre prisklasser. Smycken signerade av designers som Wiwen Nilsson, Georg Jensen och Ole Lynggaard är just nu mycket eftertraktade och har ett högt andrahandsvärde.

– De är ganska dyra, men det är också extremt hög klass på smyckena och det är många som samlar på dem, säger Emelie Thörnström.

 

Brosch, 29 500 kronor. Tillverkad på 1800-talet i silver och 14 karats rödguld. Den är utsmyckad med slipade diamaner och rosenstenar på totalt 3 carat. På framsidan sitter blå emalj. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery.
Ring, 43 500 kronor. Ring i platina utsmyckad med briljantslipad diamant på ca 0,90 carat och 8 baguetteslipade diamanter på totalt 0,80 carat. Tillverkad i Stockholm 1947 av CF Carlman. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery.
Granatarmband, 1500 kronor. Armband med granater tillverkat i mässing med kistlås och säkerhetskedja. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery.

Guldpriserna har stigit

Äldre guldsmycken kan förstås också vara värt en hel del – och kan ha ökat i pris sedan de inhandlades, kanske i mitten på förra århundradet.

– Det har hänt mycket med guldpriserna sedan dess, så väldigt många blir överraskade att det är värt så pass mycket. Gammalt byrålådsguld eller den där gamla ringen man fått kan generera en del pengar, säger Emelie Thörnström.

Även äkta stenar, som diamanter, safirer, smaragder eller opal, drar upp värdet på äldre smycken. Smycken i platina kan också bli en riktig jackpot.

– Platina finns ofta i smycken från 20- och 30-talen. Smyckena är ofta väldigt välarbetade och då kan de generera ett högre pris. Främst är det ringar man hittar det i.

Ring, 425 kronor. 70-talsring tillverkad i silver och utsmyckad med blå slipad sten infattad i 14 klor. Tillverkad i köping 1970 av Bengt Hallberg. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery.
Ring, 1600 kronor. Ring tillverkad i 18 karats guld av Alton med design av K-E Palmberg 1970. Foto: Emelie Thörnström, Thörnströms Vintage Jewellery.

Nordiska designers är populära

När det gäller silversmycken krävs det en designer eller en stämpel för att priset ska stiga. Stämplar som kan härleda till när och var smycket tillverkades, och vem som tillverkade det, drar upp värdet. Bland populärt silver finns smycken tillverkade för Alton, finska Lapponia och svenska Stigbert. Generellt är smycken tillverkade av nordiska designers populära.

– Men mängdvaran silver, som länkar eller ringar man köpt på 80- och 90-talen, är inte så mycket värt, säger Emelie Thörnström.