Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inloggad

Publicerad 13 sep 2018 16:16

Så fixar du barnkalaset – utan att knäcka din budget

Experterna tipsar om kalasdéer för olika prisklasser.

Experterna tipsar om kalasdéer för olika prisklasser.

Foto: Colorbox

Tipsrunda och godispåse, temakalas eller lekland?

När det vankas barnkalas finns det mycket att tänka på - från ekonomi till gästlista. 

– Det viktigaste är att barnen får träffas, säger proffspysslaren Karin Andersson.

På Instagram är taggen "barnkalas" fylld med 57 000 inlägg som tipsar om allt från småpyssel till flådiga dukningar. Men när pressen stiger blir pengafrågan brännande. 

Och enligt Nordeas privatekonom, Ingela Gabrielsson, är det viktigt att tänka på budgeten.

– Det är viktigt att man tänker igenom vad man har för möjligheter. Sedan kan man prata med andra föräldrar om var man ska lägga nivån. Man kan diskutera vilka regler som ska finnas för kalasen och hur mycket de ska kosta, säger hon.

"Prata med andra föräldrar om var man ska lägga nivån", tipsar Ingela Gabrielsson.

Foto: Privat.

 

Dyra presenter och långa gästlistor är något som Gabrielsson tror kan oroa. En idé kan då vara att samordna kalaset med andra.

– Man kanske kan skala ner på gästlistan också. När de är små är det svårt att inte bjuda alla barn i klassen, men när de är äldre kanske man kan dela upp grupperna mer och göra en aktivitet som alla gillar.

Förbered - och håll det enkelt

Det finns även knep som kan göra barnkalaset både roligt och billigt. Det menar Karin Andersson, eller Kreativa Karin. Hon är proffspysslare och skriver böcker om gör-det-själv-pyssel för bland annat kalas.

Det är nästan en större grej att ordna kalaset själv. Man ger ju sitt barn en gåva genom att ordna kalaset då med ett tema eller så, säger hon. 

"Det är nästan en större grej att ordna kalaset själv", säger Karin Andersson, proffspysslare.

Foto: Emelie AsplundEnkelt pyssel, som papper och piprensare, kan på ett billigt sätt förhöja festen. Kreativa Karin rekommenderar även att man förbereder så mycket som möjligt innan kalaset och sedan lägger pysslet på en nivå man är bekväm med.

– Det finns så mycket man kan återvinna som alla har hemma. En grej som barnen brukar älska är att göra en konfettikanon. Det enda man behöver är en toarulle och en ballong, säger hon. 

Så gör du en konfettikanon.

Foto: Katja Ragnstam

 

Enligt proffspysslaren ska man inte heller oroa sig över vad andra föräldrar sätter för ribba på deras kalas. 

– På våra kalas, där det är väldigt pyssligt, säger vissa ’men gud det här kan jag aldrig bräcka’. Men alla har ju sina styrkor. Någon kanske är jättebra på att ordna lekar och någon är superbra på att baka. 

– Barnen är nöjda med så lite, det viktiga är att de får träffas.