Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Experterna tipsar om kalasdéer för olika prisklasser. Foto: Colorbox

Så fixar du barnkalaset – utan att knäcka din budget

Tipsrunda och godispåse, temakalas eller lekland?

När det vankas barnkalas finns det mycket att tänka på - från ekonomi till gästlista. 

– Det viktigaste är att barnen får träffas, säger proffspysslaren Karin Andersson.

På Instagram är taggen "barnkalas" fylld med 57 000 inlägg som tipsar om allt från småpyssel till flådiga dukningar. Men när pressen stiger blir pengafrågan brännande. 

Och enligt Nordeas privatekonom, Ingela Gabrielsson, är det viktigt att tänka på budgeten.

– Det är viktigt att man tänker igenom vad man har för möjligheter. Sedan kan man prata med andra föräldrar om var man ska lägga nivån. Man kan diskutera vilka regler som ska finnas för kalasen och hur mycket de ska kosta, säger hon.

"Prata med andra föräldrar om var man ska lägga nivån", tipsar Ingela Gabrielsson. Foto: Privat.

 

LÄS MER: Stor guide till en perfekt babyshower – så här gör du

Dyra presenter och långa gästlistor är något som Gabrielsson tror kan oroa. En idé kan då vara att samordna kalaset med andra.

– Man kanske kan skala ner på gästlistan också. När de är små är det svårt att inte bjuda alla barn i klassen, men när de är äldre kanske man kan dela upp grupperna mer och göra en aktivitet som alla gillar.

Förbered - och håll det enkelt

Det finns även knep som kan göra barnkalaset både roligt och billigt. Det menar Karin Andersson, eller Kreativa Karin. Hon är proffspysslare och skriver böcker om gör-det-själv-pyssel för bland annat kalas.

– Det är nästan en större grej att ordna kalaset själv. Man ger ju sitt barn en gåva genom att ordna kalaset då med ett tema eller så, säger hon. 

"Det är nästan en större grej att ordna kalaset själv", säger Karin Andersson, proffspysslare. Foto: Emelie AsplundEnkelt pyssel, som papper och piprensare, kan på ett billigt sätt förhöja festen. Kreativa Karin rekommenderar även att man förbereder så mycket som möjligt innan kalaset och sedan lägger pysslet på en nivå man är bekväm med.

LÄS MER: 5 tips – så räddar du din ekonomi efter semestern

– Det finns så mycket man kan återvinna som alla har hemma. En grej som barnen brukar älska är att göra en konfettikanon. Det enda man behöver är en toarulle och en ballong, säger hon. 

Så gör du en konfettikanon. Foto: Katja Ragnstam

 

Så gör du en konfettikanon

1. Knyt ballongen i den lilla änden. 

2. Klipp upp ballongen och trä den över toarullen.

3. Fyll rullen med konfetti eller liknande.

4. Dra ut och snärta till ballongen – så flyger innehållet ut.

Enligt proffspysslaren ska man inte heller oroa sig över vad andra föräldrar sätter för ribba på deras kalas. 

– På våra kalas, där det är väldigt pyssligt, säger vissa ’men gud det här kan jag aldrig bräcka’. Men alla har ju sina styrkor. Någon kanske är jättebra på att ordna lekar och någon är superbra på att baka. 

– Barnen är nöjda med så lite, det viktiga är att de får träffas.

Tips till barnkalaset – tre olika prisklasser

Kalas med liten budget

 

Håll kalaset hemma eller utomhus. 

 

Anordna en utomhusaktivitet. Kanske kan ni spela fotboll, brännboll eller gå en tipsrunda?

 

Försök att limitera gästlistan. En tummregel är att ha lika många gäster som år barnet fyller.

 

Gå ihop med andra föräldrar och ordna kalaset tillsammans.

 

Baka tårtan själv. Om du håller dig till en enklare variant, med tårtbottnar, frysta jordgubbar, sylt, grädde och geléhallon, kan tårtan gå på omkring 125 kronor.

 

Korv med bröd är ett vinnande koncept på de flesta barnkalas. Ett tiopack korv kostar runt 20 kronor. Bröden kostar cirka 20 kronor.

 

Kalas med mellanbudget

 

Håll kalaset hemma, men förvandla ditt hem med pyssel enligt barnets bästa tema. Kanske kan ni dekorera och baka muffins som passar till? 

 

Ordna fiskdamm med godispåsar. Räkna med runt 9 kronor per hekto godis. För tjugo påsar med 2 hekto, hamnar slutsumman på 360 kronor. 


Anordna en pysselstation. Garanterat roligt för barnen, om än mindre kul att städa upp efter. Enkelt pyssel, som färgglada papper, konfetti och piprensare kan kosta runt 20 kronor per barn.

 

Ha en tårtdekorerartävling. Köp tårtbottnar, grädde, sylt och tillbehör. Dela upp barnen i lag och låt dem dekorera. För fyra tårtsett kan prislappen landa runt 600 kronor.

 

Kalas med lyxbudget

 

Lekland, bowling eller kalas på badhus kostar runt 100 till 300 kronor per barn. På många lokaler ingår även mat och ett bra ställe att öppna presenter på.

 

Beställ en designad tårta med barnets favoritintresse i åtanke. En enklare variant kostar runt 300 kronor. Exklusivare alternativ kan gå för 800 kronor. 

 

Hyr ett partytält för ett härligt utekalas. Då du slipper du även oroa dig för kaos i huset. Ett dugligt tält kan kosta allt ifrån 300 kronor till 1000 kronor.