Foto: SHUTTERSTOCK

Så får du växterna att överleva semestern

Det är illa nog att semestern tar slut.

Än värre är det att komma hem till bostaden som man lämnade i prunkande grönska och mötas av en stinkande komposthög. 

Den tiden är förbi för den som följer dessa enkla tips. 

Det finns en känslomässig dimension när det gäller växter som vissnar. Allt levande har i och för sig ett slut. Men det finns ingen anledning att förkorta livet för de stackars växterna bara för att man reser bort en tid.

Här är tipsen och trixen på hur du får växterna att överleva semestern. 

 

Botten upp

Ett trick är att använda gamla petflaskor där man skurit bort botten. Vänd de upp och ner, tryck ner i krukan och fyll på med vatten. Efter hand suger växten i sig vatten efter behov. Ta en liten flaska till en mindre kruka och en stor till en större.

 

Plastpåsar

En plastpåse över växten bevarar fukten bättre. Se till att inte växten med påsen står i direkt solljus då det kan bli för varmt.

Placera om växterna i rummet

Vissa växter mår bra av att inte stå i direkt solljus och därmed hög värme. Fundera på var i bostaden det är varmast respektive svalast.

Hitta en svalare plats så minskar vattenbehovet och avdunstningen. 


Gärna en skål

Det blir torrt under sommaren. Ställ fram några skålar med vatten i bostaden. De bidrar till en högre och mer hälsosam luftfuktighet. 


Vatten på ett snöre

Semestervattnare är en enkel uppfinning som egentligen inte är mer komplicerat än ett snöre med ett skyddande plasthölje. Tryck ner ena änden i krukan och stoppa den andra i ett vattenfyllt kärl så sköter det sig själv sedan.


Klipp ner

Kryddväxter brukar vara känsliga. Ansa växterna innan du reser bort. För många blad stjäl både vatten och näring. 


Duka upp

Bevattningsdukar finns att köpa för en rimlig slant. De behåller vattnet längre och är formbara. Bra för bland annat krukor, sålådor och minidrivhus. Man kan även blöta en tidning eller Wettexduk.


Plantera om

En större kruka ger en större jordvolym och bevarar därmed vattnet bättre. Dessutom kan en växt som stått i samma kruka i flera år ha utvecklat ett stort rotsystem som gör det väldigt trångt. En plastkruka bevarar vattnet längre än en lerkruka. Välj en bra jord så mår växten dessutom bättre.


Badkaret

Många väljer att ställa ner en del av sina växter i ett vattenbad i badkaret under ferien. Glöm inte att ta hänsyn till solljus.


Lagom är bäst

Det är lätt att övervattna växterna inför semestern. Men för mycket vatten är inte heller bra. Känn efter med fingret i jorden hur torr jorden är och vattna därefter. Se till att krukan har hål så att överskottsvattnet kan rinna ut. 


Övervattning

Häll alltid bort överblivet vatten. Annars finns risken att rotsystemet kvävs. Det kan börja lukta illa och växterna vissnar till slut. 


Ta med dig dina känsligaste växter

Ska du ut på landet kanske det kan vara en god idé att ta med dig de växter som är ömtåligast. Lägg de i en kartong, kasse eller i odlingspåsar som går att köpa hos blomsterhandlaren.


Tjockt är bra

Blommande växter med tunna blad är som regel i större behov av vatten. Växter med feta blad har en bättre förmåga att behålla vätska i bladen. Det tål att tänkas på när man köper blommor inför sommaren. 

Den barmhärtiga vattnaren

Det bästa är givetvis om en granne eller en god vän kan titta till blommorna, och helst posten också, medan man är borta. 

Förutom att växterna mår bättre så kan övergivna och vissnande blommor i fönstret signalera att det är fritt fram för inbrottstjuvar.