Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med små enkla medel kan du höja värdet på din bostadsrätt eller ditt hus innan försäljning.
Med små enkla medel kan du höja värdet på din bostadsrätt eller ditt hus innan försäljning.
Med små enkla medel kan du höja värdet på din bostadsrätt eller ditt hus innan försäljning.
Med små enkla medel kan du höja värdet på din bostadsrätt eller ditt hus innan försäljning. Foto: Colourbox

Så enkelt höjer du värdet på din bostad

Om du ska sälja din bostad i ett attraktivt läge kan du räkna med att få en hyfsad slant.

Men med små förändringar kan du enkelt och relativt billigt höja värdet på din bostad inför försäljning.

Rätt mäklare, homestyling och små renoveringar kan öka värdet på din bostadsrätt eller ditt hus med hundratusentals kronor.

Här är 10 frågor och svar.

4 mindre renoveringar som höjer värdet

* Slipa och lacka eller polera upp gamla slitna trägolv. Skinande golv reflekterar ljuset så att bostaden blir ljusare samtidigt som den känns fräschare.

* Måla slitna, mörka eller skrikiga väggar med ljus färg. Då upplever många bostaden som ljusare, rymligare och mer harmonisk.

* Byt ut bänkskivor, handtag och köksbeslag. Byt gammalt kakel mellan diskbänk och väggskåp.

* Gör mörk hall ljus. Visningsbesökarna bildar sig en uppfattning om bostaden snabbt. Hallen ger det första intrycket, och är ofta mörk. Gör den ljus med målarfärg och en spegel.

6 tips inför visningen

* Öka belysningen. Skapa fler ljuspunkter och ha lite starkare lampor än vanligt.

* Lyft fram fönster och utsikt

* Putsa fönstren och dölj dem inte med krukväxter och gardiner. Släpp in ljuset och visa utsikten.

* Sätt upp en spegel. Speglar skapar ljus och rymd.

* Ta bort möbler och annat så att bostaden inte känns trång när det är många som kommer på visningen.

* Om det är en lägenhet får besökarna en mer positiv uppfattning om bostaden om det är rent och snyggt utanför porten och i trapphus och eventuell hiss. Är det en villa du skall sälja bör uppfarten vara fri från ogräs och annat så att huset blir mer inbjudande och visningsbesökarna känner att den som bor här sköter om huset och trädgården.

Man brukar säga att köpa en bostad är den största affären man gör i sitt liv. Rent logiskt blir försäljningen av sin bostad en lika stor affär.

Någonstans ska säljare och köpare mötas vid en punkt där båda är nöjda med priset och varan.

Var den punkten ligger är inte lätt att säga.

Marknaden kan vara stekhet på ett ställe och iskall på ett annat.

En sak är i alla fall säker: Med lite planering och en del eget pyssel kan du höja vinsten rejält med en förhållandevis liten insats.

10 frågor och svar som höjer värdet på din bostad

Är valet av mäklare viktigt? 

– När du väljer mäklare måste du både bedöma hur mäklaren är som individ och hur innehållet i mäklartjänsten som mäklaren erbjuder är. Försök hitta en kunnig, aktiv och engagerad mäklare som du känner förtroende för, säger Erik Olsson, vd & grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Det handlar om att exponera bostaden för rätt personer i rätt geografiskt område.

– Skillnaden i försäljningspris som två olika mäklare får för samma bostad brukar vara mycket större än hela mäklararvodet. Ge valet av mäklare, och bostadsaffären i övrigt, den uppmärksamhet och tid den förtjänar, säger han.

Hallen är viktig när du säljer din bostad – det är det första intrycket en eventuell köpare får. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Rent psykologiskt, vad är det första vi tar intryck av när vi går på en visning?

– Till att börja med måste bostaden presenteras med bilder och information så att man vill gå på visningen. I själva bostaden är det sedan hallen som ger visningsbesökarna det första intrycket.

– Redan efter några sekunder i bostaden har man ofta en positiv eller negativ känsla för bostaden. Den känslan kan vara stark även om man har svårt att sätta fingret exakt på vad det är som skapar den, säger Erik Olsson.

Har du några exempel på försäljningar där köparen lyckats få ut betydligt mer vid en försäljning genom att ”pimpa” upp bostaden?

– Vi har många sådana exempel. När vi får ta över förmedlingsuppdrag från andra mäklare blir det ofta påtagligt vilken skillnad det gör när en bostad presenteras på ett nytt sätt.

– Vi brukar räkna med att det kan skilja så mycket som 15 procent mellan en framgångsrik och en dåligt genomförd försäljning.

Slipa, lacka eller polera upp gamla slitna trägolv. Det gör att lägenheten känns ljusare och färschare. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

När är det bäst tid att sälja?

– Man vill naturligtvis sälja sin bostad när den är som finast. Samtidigt är risken stor att flera andra säljer liknande bostäder då. När utbudet är stort blir konkurrensen om köparna större.

– Om man inte har så bråttom att sälja kan man försöka att sälja under en period med lågt utbud först och göra ett nytt försök lite senare när marknaden tar fart igen om det inte går som man tänkt.

Hur viktigt är det att besiktiga bostaden inför en försäljning?

– När det gäller villor brukar våra säljare alltid besiktiga dem redan innan försäljningen för att alla parter skall veta så mycket som möjligt om i vilket skick huset är när man skriver kontrakt. Det underlättar affären för alla parter. Oavsett bostadstyp har säljaren en upplysningsplikt och som mäklare skall man framföra informationen man har om bostaden som man tror är väsentlig för köparen.

– En bättre informerad köpare kan känna sig tryggare och till och med vara beredd att betala mer.

Det är viktigt att plocka undan och städa inför visning. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Hur viktigt är det att städa undan och rensa bostaden innan? Familjeporträtt? Kläder? Garaget?

– Det är viktigt att plocka undan och städa. Det visar att man tar hand om bostaden väl samtligt som det blir lättare för visningsbesökarna att bilda sig en positiv uppfattning om hur det är att bo där. Riktlinjen är att man kan ta bort minst 25 procent av allt man har. Inte minst runt och i fönster skall man plocka bort för att släppa in ljuset och visa eventuell utsikt.

– Det handlar både om att det skall bli lättare att se själva bostaden och om att det skall finnas plats för många visningsbesökare att röra sig utan att bostaden känns för trång.

Rent och snyggt i bostaden och utanför? Trappuppgång? Trädgård?

– Absolut! Allt för få tänker på att visningsbesökarna börjar bilda sig en uppfattning om bostaden redan innan de kommer in i den.

Det är värdefullt att inreda bostaden så att den tänkta målgruppen kan bilda sig en uppfattning om hur det skulle kunna vara att bo där. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Vad talar för att anlita en stylist? Vad kostar det i runda slängar och vad kan man tänkas tjäna på det?

– Det är ofta bra att anlita en stylist om bostaden är tom, annars har man svårt att bilda sig en uppfattning om hur den blir med möbler och inredning.

– När det är motiverat med en stylist betalar det sig ofta flera gånger om. Det är dock svårt att säga vad en styling kostar. Det beror på bostadens storlek och hur mycket man behöver förändra.

Ska man sälja som renoveringsprojekt eller åtgärda innan? Tänker på måleri, tapetsera, foga sprickor? 

– Det beror lite på vilken målgruppsanalys man gör. Det brukar ge extra stor effekt om man kan avhjälpa enskilda skönhetsfel.

– Om hela bostaden är i stort behov av renovering kan det vara lika bra att låta den vara just ett renoveringsobjekt. Även då kan det finnas anledning att putsa fönster tvätta golv och kanske måla någon vägg, vilket är billigt.

Vill man sänka den ekonomiska risken om man väljer att renovera kök innan försäljning kan man nöja sig med att lacka skåpsluckor och byta bänkskiva, blandare och kakel. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Ska man åtgärda kök och badrum innan eller ska man överlåta till det köparen? 

– Badrum och kök är dyra att totalrenovera. De som är intresserade av bostaden måste uppskatta det man gör för att man skall tjäna på renoveringen. Samtidigt har det ju ett värde för en själv att man får njuta av ett nytt kök innan man säljer.

– Om man skall renovera köket bara för att höja värdet kan man sänka den ekonomiska risken genom att nöja sig med att lackera köksluckorna, byta bänkskiva, blandare och kaklet (eller annan yta) på väggen mellan köksbänk och undersidan av köksskåpen.

Hur ska taket se ut?

– Att bara måla ett gulnat tak vitt är ofta billigt och ett effektivt sätt att få bostaden att kännas fräschare. Särskilt om det är en avgränsad, och inte så stor yta. Risken med att börja måla på ett ställe är att det plötsligt ser mer slitet ut bredvid.

Hur viktig är belysningen?

– Belysningen är viktig. Det kan vara bra att förstärka belysningen med en eller ett par ljuskällor utöver de man har när man bor i bostaden till vardags. Utöver det kan det vara bra att byta till lite starkare glödlampor än man har annars. Det gäller särskilt hallen och andra rum som kan kännas lite mörka och trånga annars. Det som känns mysigt när man bor i en bostad kan uppfattas som mörkt, trångt och murrigt på en visning, säger Erik Olsson.