Antikvitetsexperten Knut Knutson tipsar om vilka möbler som kan gå under klubban för stora pengar på auktion. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Så drygar du ut semesterkassan – och vårstädar hemma

Planerar du att göra en ordentlig vårstädning på vinden, eller kanske att rensa förrådet? 

Det finns en hel del möbler som kan ge klirr i kassan på en auktion – speciellt när det kommer till 1900-talsmöbler, enligt antikvitetsexperten Knut Knutson. 

– Oj, vad många fynd man har gjort hemma hos människor när de städat vinden. 

Amanda Möller Berg

Många har nog gått upp på vinden hemma och suckat högt åt gamla möbler som står och samlar damm, eller kanske sneglat på ett ärvt vitrinskåp och funderat om det egentligen kan vara värt något. Och det finns anledning att kolla upp just det innan du bestämmer dig för att rata det som blivit omodernt, menar antikvitetsexperten Knut Knutson. 

– Oj, vad många fynd man har gjort hemma hos människor när de städat vinden, säger Knut Knutson, som bland annat är med i Antikrundans panel i SVT. 

– Så många bra saker har burits upp på vinden genom åren för att de gått sönder, blivit omoderna eller bara för att smaken har ändrats.

1 AV 2
Carl Bergstens caféstolar från 1906. Utropspris: 125 000 kronor, klubbade för 150 000 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis
2 AV 2
Jonas Bohlin, 1900-talets senare del. Utropspris 2 000 kronor, slutpris 3 500 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis

Håll utkik efter 1900-talsdesignen 

Just nu ska man särskilt hålla utkik efter designmöbler från 1900-talet. Möbler från 1700- och speciellt 1800-talet har under de senaste åren rasat i värde, eftersom man i större utsträckning än tidigare inreder med samtida design i dag. 

– Samhället förändras i värderingar. Tidigare har 1900-talsdesign mest stått för vänsteråsikter, men på 80-talet förändrades något. Makthavare och börschefer hänger plötsligt samtidskonst på väggarna igen. När Jonas Bohlins betongstol kom -81 var den svårsåld – men när hans skåp Slottsbacken kom -87 stod plötsligt folk i kö till det. 

1 AV 3
Hans J Wegner fåtölj, 1950-tal. Utropspris 10 000 kronor, klubbat pris 19 200 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis
2 AV 3
Arne Jacobssons "Ägget", från 1975. Utropspris 40 000 kronor, slutpris 53 000 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis
3 AV 3
Hans J Wegner, serveringsvagn från 1900-talets mitt. Utropspris 4 000 kronor, slutpris 4 400 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis

Samtidigt, menar Knutson, ger de stora möjligheter för den som är intresserad av 1800-talsmöbler att göra stora fynd på loppisar runtom i landet. 

– Tidigare var det så att 1900-talsmöbler användes fram tills nästa generation kom och ville byta, och då slängdes de på tippen eller lades undan i något förråd. 

1 AV 3
Arne Jacobsen, sex stolar från 1900-talets andra hälft. Utropspris 18 000, slutpris 37 00 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis
2 AV 3
Sidobord/tidsskriftssamlare, Värnamo 1965. Utropspris 15 000, slutpris 32 000 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis
3 AV 3
Hans J Wegner, soffbord från 1960-talet. Utropspris 4 000 kronor, klubbat för 9 500 kronor.
Foto: Bukowskis / Bukowskis

”Uselt skick är subjektivt” 

Många som synar förråden kanske avfärdar möbler och arvegods på grund av att det inte ser ut att vara i toppskick längre – men det kan vara förhastat. Skicket spelar så klart stor roll  – men det kan finnas samlare som ser något helt annat än vad du gör när du står där på vinden. 

– Problemet är att skick är subjektivt, det betyder alltså att ett uselt skick för någon kan vara toppskick för någon annan, säger Knut Knutson. 

 

Knut Knutsons bästa knep

Ta det säkra före det osäkra 

Ta dig tiden att faktiskt låta någon med kunskap titta på det du håller på att slänga, antingen genom att låta en värderingsman komma hem till dig, eller skicka bilder till ett auktionshus. Det kan också vara avgörande senare i försäkringssammanhang om någonting oförutsägbart skulle hända. 

"I stället för att hänsynslöst slänga och fylla containern direkt – mejla en bild till ett auktionshus så kan man få besked direkt av någon som kan värdera möbeln. Ofta kan det vara så att man som värderingsman ser en bit av något i bakgrunden som man blir intresserad av och och kan värdera även det." 

 

Håll utkik efter danskarna

Svensk och dansk design är särskilt eftertraktat på auktionerna just nu. 

"Det gäller alla de berömda danska namnen: Arne Jacobsen, Hans J Wegner, Kaare Klint, Børge Mogensen, hela det fantastiska danska gänget."

 

Leta efter märkning 

Märkningen kan avslöja om man har att göra med något som kan vara värt en del på ett auktionshus. 

"Har du en exempelvis en stol som du tror är en äkta Bruno Mathsson ska den vara märkt. Madsen-stolar har blivit väldigt attraktiva, och de är alla daterade när de är ritade och när de är bygga i Värnamo."

 

Kom ihåg intyget

Om man har något i ett träslag som i dag är förbjudet måste man ansöka om ett så kallat CITES-intyg hos Jordbruksverket. Annars riskerar man att begå ett så kallat artskyddsbrott. 

"Har man något av en förbjuden träsort, som viss ädelträ eller jakaranda, behöver man först ett CITES-intyg för att kunna sälja det, exempelvis på auktion." 

 

Byt inte originaltyget

Hittar du en stol som du gärna skulle vilja börja använda igen, men kanske byta ut tyget som som är trasigt och slitet? Tänk efter noga. 

"Generellt är originaltyg alltid viktigt och bra. Det ska mycket till innan man byter ut ett originaltyg på till exempel en 50-talsmöbel, jugend-, eller funkismöbel. Då ska man veta precis vad man gör."