1 AV 3
UTDRAGSSOFFA, allmoge, 1800-tal. Skrymmande och billiga! Rymmer hela barnaskaran! 1 000 kronor.
Foto: Bukowskis
2 AV 3
SKÄNK, allmoge, Hälsingland, 1800-tal. Helt orörd i ett underbart skick. Väldigt användbar och snygg. 3 200 kronor.
Foto: Bukowskis
3 AV 3
DALAHÄST. Tillskriven Stikå Erik Hansson (1823-1897), Risa, Mora. 147 000 kronor.
Foto: Bukowskis

Så blir du expert på gårdsauktionen

Nu finns alla möjligheter att göra fantastiska fynd på sommarens gårdsauktioner.

Det finns ett nymornat intresse för allmogen – framför allt hos den yngre publiken som strävar efter en personlig stil i hemmet.

– Det är inte dyrare att köpa ett slagbord på en auktion än att köpa ett bord på Ikea i dag. Dessutom är det ju roligare att köpa ett bord som är 200 år gammalt än att köpa ett masstillverkat bord utan själ och känsla, säger experten Erik Ingare på Bukowski Auktioner.

Allt fler yngre människor väljer i dag att blanda nya och gamla möbler i sina hem.

Då behöver det inte handla om så dyrbara objekt. Man väljer en allmogeskänk eller ett slagbord till moderna stolar. Intresset för bockbord har till exempel ökat markant hos yngre köpare.

– Man mixar mer. Det är inte så att man betalar hundra tusen för ett vackert skåp. Det handlar mer om en känsla, man vill skapa en miljö, säger allmogeexperten Erik Ingare.

Han menar att intresset för att handla på auktion också speglar trenden för återbruk.

Det handlar mycket om viljan av att inte vara som alla andra. Man vill hellre ha ett mer personligt hem, något som skiljer sig från andras.

Det är trots inte alla som kan skryta med ett 200 år gammalt bord där hemma.

– Du köper en del av historien med en patina som är vackert slitet och samtidigt gör ditt hem mer personligt, säger Erik.

Har du märkt av någon trend?

– Man eftersträvar mer funktionella saker. Inom allmogen så finns det ju många saker som är rent dekorativa. Skrin, friargåvor, skäktknivar Det är de nya köparna inte lika intresserade av.

 

LÄS MER: Kolla – så mycket kan ditt porslin vara värt 

 

SLAGBORD, allmoge. Dalarna. 17-1800-tal. 23 400 kronor. Foto: Bukowskis
KISTA, allmoge, daterad 1871. Kistor är billiga. Perfekta som soffbord. 1 900 kronor. Foto: Bukowskis


"Föremålen har helt annat sammanhang"

Man vill ha saker som man kan använda.

– Man kan köpa ett tråg eller en skål att ha frukt i. Man tänker på ett annat sätt i dag. I dag handlar det inte om att samla och ställa i skåp. Det ligger inte i tiden.

Finns det något som tyder på en nationalistisk vurm eller att vi söker efter våra rötter?

– Det här nationalistiska är jag lite osäker på. Jag tror att vi är ganska dåliga på att se det svenska. Då skulle vi nog värdesätta våra antikviteter på ett bättre sätt än vad man gör i dag.

Erik menar att vi är lite historielösa. Man tittar mer på vad som är en fröjd för ögat eller vad som passar där hemma rent praktiskt. Det är ofta mer intressant än att en möbel kommer från en viss trakt. Det kan också vara så att man är ute efter ett bord som inte får vara längre 2,60 meter.

 

SKÅP. Jämtland, Hagaskolan, Lockne socken. Med monogram KAD och daterat 1802. 122 500 kronor. Foto: Bukowskis
MÖSSBORD, allmoge, Järvsö, Hälsingland, 1800-talets första hälft. 45 500 kronor.
STENBORD. Skåne, 1800-tal. 162 000 kronor. Foto: Bukowskis


Originalmålade skåp är attraktiva

När det gäller gårdsauktioner eller sommarauktioner så är spekulanten många gånger mer medveten om att man köper med sig en del av just den gården eller byn.

– Då har föremålen ett helt annat sammanhang. Då finns det en särskild anknytning, man vet att det var gamla Kerstin som bodde och levde där.

Vilka föremål är mest attraktiva?

– Om man ser till värdet är det originalmålade skåp och föremål. De kostar fortfarande ganska mycket pengar om de är av god kvalitet. Men det är billigare än det var för 12-15 år sedan.

– Om man ser att möblerna har blivit åtgärdade på något sätt sjunker värdet väldigt fort. Om du inte är så mån om att det ska vara orört så kan du komma undan ganska billigt. Och du får samma typ av funktion.

Vilka svenska landskap dominerar allmogen?

– Prismässigt handlar det om Hälsingland, Jämtland, delar av Norrlandskusten. Skåne med sina stenbord, framför allt de från Komstad.

– Bönderna i Hälsingland och Jämtland var väldigt rika och hade gjort sig en förmögenhet på lin och skog. De hade råd att bygga stora fina gårdar och dekorera dem med fina möbler och vackra väggmålningar. De lämnades ofta orörda och därför är de här föremålen i väldigt gott skick.

 

SKÄKTKNIV, allmoge, tillskriven Per Schenler, Norrala, Hälsingland. Daterad 1844. 8 300 kronor Foto: Bukowskis
KISTA, allmoge, Skåne, Kristianstadsmålaren, daterad 1830. 1 400 kronor. Foto: Bukowskis
6 STOLAR, allmoge, 1800-tal. Allmogestolar som har blivit bemålade är ibland billigare än stolar från till exempel Ikea. 2000 kronor. Foto: Bukowskis

Vanligt att man rengjort för hårdhänt

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när det gäller skötseln av allmogeföremålen?

– Man är lite för hårdhänt i sin rengöring, torkar av möblerna på ett sätt som de inte klarar av, ibland med starka lösningsmedel. Man torkar av möblerna på samma sätt som på ett vanligt matbord. De är inte riktigt skapta för det.

Temperaturskillnaderna kan också vara till skada för möblerna också.

– Det finns inga spikar utan möblerna är oftast sammanfogade med träplugg. Och träet rör på sig. Man flyttar en möbel som stått relativt kallt i många år till en våning i stan som är väldigt varm. Då kan träet spricka. Var försiktig med plötsliga förändringar av klimat.

– Annars så är det inga problem. Möblerna har kanske stått i 200-250 år och kan mycket väl stå lika länge om man bara vårdar de.

Här är Erik Ingares tips för dig som ska på gårdsauktion i sommar:

Var ute i god tid! Då hinner du gå igenom alla föremålen i lugn och ro.

Tänk på att föremålen säljs i befintligt skick, så titta efter skador och lagningar.

Ta med kontanter. Många auktionister tar i dag Swish eller kort, men då oftast först efter själva auktionen, och det kan ta många, många timmar. Då är det lättare att betala mindre inrop kontant direkt.

Stora skrymmande möbler kan lätt bli billiga då de är svåra att transportera. Ta med takräcke eller släpvagn, då är du förberedd.

Förbered er för en heldag så ta med en picknickkorg och campingstol. Oftast serveras på sin höjd en tråkig kokt med bröd på plats.

Skriv ner de saker som du är intresserad av så glömmer du inte bort att bjuda.

Bestäm dig på förväg för en ungefärlig prisnivå. Det är lätt att dras med i budgivningen annars.

Låt barnen ropa in fyndlådor för några tior, sedan roar de sig själva i timmar!