Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inloggad

Publicerad 7 okt 2018 10:09

Mäklarens bästa tips till en drömaffär – sälj huset till maxpris

Går du i säljtankar? Det är bra att vara ute i god tid och vara noga påläst innan budgivningen kan börja.

Går du i säljtankar? Det är bra att vara ute i god tid och vara noga påläst innan budgivningen kan börja.

1/3

Foto: Colourbox

Kan man välja vilken tid på året man vill fotografera sin bostad är det en absolut fördel.

Kan man välja vilken tid på året man vill fotografera sin bostad är det en absolut fördel.

2/3

Foto: Colourbox

Pernilla Darin är mäklare hos HusmanHagberg. Att vara ute i god tid är hennes bästa tips för en lyckad försäljning.

Pernilla Darin är mäklare hos HusmanHagberg. Att vara ute i god tid är hennes bästa tips för en lyckad försäljning.

3/3

Att sälja sin bostad till högsta möjligast pris är alla säljares dröm. 

Därför är det bra att vara ute i god tid och vara noga påläst innan budgivningen kan börja. 

Kan man välja vilken tid på året man vill fotografera sin bostad är det en absolut fördel. Gör sig ditt hus bäst med en prunkande sommarträdgård eller som ett magiskt vinterland? Beroende på vilken typ av bostad du har är det olika årstider som gäller. 

– Många tror att man ska lägga upp huset för försäljning på våren när gräsmattan är som grönast. Samtidigt ökar utbudet då vilket gör att man får större konkurrens. Då är det bättre att fotografera huset när det är som bäst och vara först ute när marknaden tar fart efter julledigt eller sommarlov, säger Pernilla Darin, mäklare hos HusmanHagberg. 

För att kunna sälja sitt boende till maxpris gäller det alltså att vara ute i god tid och ha tålamodet vid sin sida. Förhastade försäljningar leder ofta till få budgivare och lägre slutpris. 

– Börjar mäklaren göra reklam för bostaden ett halvår innan försäljning kan man ha 20-30 intressenter redan innan visning. Väljer man att sälja en bostad snabbt har man kanske bara tre veckor på sig innan visning, säger Pernilla Darin. 

Visningen- när sanningen kommer fram

Förutom att annonsera din bostad med bilder som belyser husets absoluta fördelar är visningen ett av de viktigaste momenten i försäljningen. 

– Visningen är viktig. Det är då man får komma in i huset och uppleva det som man drömt sig in i efter att ha sett bilderna, säger Pernilla Darin. 

Förutom att ta en ordentlig runda med damsugaren finns det några smarta knep som gör eventuella köpare intresserade. 

– Man ska tänka på att folk ofta öppnar lådor och grejer som de egentligen inte har med att göra. Öppnar någon exempelvis ett kylskåp och det är ofräscht får man en bild av de som bor där nu som inte är den bästa, säger Pernilla Darin. 

Hur man ska möblera sin bostad rätt kan kännas lite som ett omöjligt pussel. Generellt kan man säga ju mindre prylar desto bättre. Försök att plocka bort privata saker och utsmyckningsdetaljer som familjefoton och porslinshundar. 

– En eventuell köpare vill inte gå in i ett hem och känna att det är någon annans. Man ska göra det lätt för folk att tänka på hemmet som deras eget. Det ska kännas hemtrevligt, säger Pernilla Darin.  

Samtidigt vill du behålla större möbler som säng, TV och tv-bord för att folk ska kunna känna sig in i hur det skulle vara att bo i ditt hus. 

Skippa de stora renoveringarna 

Att renovera kök och badrum är dyrt och kan ta väldigt lång tid. Har man ingen lust att lägga varken tid eller pengar är det därför bättre att koncentrera sig på små fix. Även om det självklart är trevligt att komma till ett helt nyrenoverat hem.

–  Satsa på att göra små justeringar. Resten vill kunden ofta göra själv. Har katterna rivit ner någon tapet, fixa det, men börja inte riva ut något gammalt 60-tals badrum om du inte orkar bo i byggkaoset, säger Pernilla Darin.