Drottningvägen 10, Särö, Kungsbacka är ett av de lyxiga hus som ligger ute till försäljning. Utropspriset ligger på 19 500 000 kronor. Foto: Bjurfors.

Lyxhusen till salu i Sverige

Priserna på villor i landet har stigit gradvis sedan december men det är ingen dramatik, menar analyschefen Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik. 

– Det ser ut som om köpare och säljare börjar hitta varandra igen på de nya nivåerna som är lite lägre än förut, säger han.

Här är lyxhusen som ligger ute på marknaden just nu. 

Villamarknaden drabbades av ett kraftigt prisfall under andra halvåret i fjol. Mäklare förklarade att spekulanterna uteblev på visningarna och antalet osålda hus nådde rekordnivåer.

Säljarna blev förskräckta när de såg villapriserna dala. Förhoppningar om stora vinster vid försäljningarna framstod plötsligt som orealistiska. Presumtiva köpare undrade om fallet nått botten eller om priserna skulle fortsätta falla. 

Det var inga goda förutsättningar för snabba affärer. Storstockholms bostadsmarknad är värst drabbad. 

– Här har effekten av amorteringskravet varit som störst, säger Per-Arne Sandegren.

Framför allt det senaste kravet har påverkat de dyraste områdena, vilket gjort det svårt att låna eftersom lånen är kopplade till årsinkomsten.

September viktig månad 

Villaförsäljningarna följer ett speciellt mönster år för år.

– Det normala är att försäljningarna planar ut under jul och nyår och under sommaren för att sedan återhämta sig i början av september.

September blir därför mycket spännande för branschen.

– Det är först när vi får de större volymerna som vi kan se om priserna kommer vara avvaktande eller om priserna gå upp igen.

Lyxhusen till salu 

Påkostad inredning 

Rådjursvägen 32 i Tylösand ligger ute till försäljning med ett utropspris på 36 300 000 kronor. Foto: Bostad & Co.

 

Husets hjärta – köket. Foto: Bostad & Co.

Rådjursvägen 32 i Tylösand

Antal rum: 8 vara 4 sovrum

Boyta: 486 m²

Biyta: 210 m²

Tomtarea: 2 346 m²

Pris: 36 300 000 kronor

Tylösand representerar klass för de flesta, även för den som aldrig besökt orten. Här finns både golfbanor och en välbesökt sandstrand. Den här fastigheten har havsutsikt och enligt mäklaren ”har man skapat ett generöst hem med känsla av en överdådighet som aldrig blir skrytsam”. Inredningen är påkostad. Trädgården är välskött. Efter ett bad i det salta havet eller en golfrunda kan man njuta av solnedgången från någon av uteplatserna. 

Egen pool och biosalong 

Sieverts väg 9 i Nacka är till salu. Foto: Residence fastighetsmäkleri.

 

Utsikt över vattnet från matplatsen. Foto: Residence fastighetsmäkleri.

 

En privat biosalong finns i huset. Foto: Residence fastighetsmäkleri.

Sieverts väg 9 i Nacka

Antal rum: 9

Boyta: 318 m²

Biyta: 185 m²

Tomtarea: 6 241 m²

Pris: 48 000 000 kronor

Den som kommer sjövägen över Lännerstaviken kan nästan inte missa den här storslagna fastigheten från 1869. Villan är pietetsfullt renoverad i minsta detalj samtidigt som den innehåller allt en modern familj kan önska sig. Miljöerna både inne och ute är slående. En solig dag kan man tillbringa vid poolen och skulle det mulna kan man i stället spendera ett par timmar i husets tilltagna biosalong. 

Exklusiv renovering 

Djurgårdsvägen 22A ligger ute på marknaden med ett utgångspris på 28 000 000 kronor. Foto: Residence fastighetsmäkleri.

 

Utsikt över bryggan. Foto: Residence fastighetsmäkleri.

 

Vitt och ljust kök. Foto: Residence fastighetsmäkleri.

Djurgårdsvägen 22A i Saltsjö-Boo

Antal rum: 12

Boyta: 297 m²

Biyta: 17 m²

Tomtarea: 7 450 m²

Pris: kronor: 28 000 000 kronor

Många turister håller Stockholm som en av världens vackraste städer. Då skulle de ha sett inloppen till huvudstaden. De många vackra grosshandlarvillor som pryder sluttningarna längs vattenvägarna hör till landets mest spektakulära arkitektoniska pärlor. Ägarna har låtit renovera byggnaden från 1885 med exklusiva material samtidigt som man bevarat fastighetens unika karaktär. Här finns även en brygganläggning med segelbåtsdjup. 

14 rum, stall och bilverkstag 

Kullavägen 205 ligger ute till försäljning, utgångspriset är 23 000 000 kronor. Foto: Bjufors.

 

Köket. Foto: Bjufors.

 

Stall. Foto: Bjufors.

Kullavägen 205 i Ängelholm

Antal rum: 14

Boyta: 517 m²

Biyta: 108 m²

Tomtarea: 14 ha

Pris: 23 000 000 kronor

I en av landets vackraste delar finns denna fastighet med en fängslande historia som sträcker sig från 1860. Skälderviken ligger strax i väster och kontinenten hägrar i söder. Ägarna har under lång tid omsorgsfullt renoverat byggnaderna. Mangårdsbyggnaden hyser 14 rum. Poolområdet är insynsskyddat. Här finns stall, liksom en bilverkstad för hemmabruk. Det är kort sagt ett storslaget hem, utan att vara pråligt, där man även kan få utlopp för sina stora intressen. 

 

Belägen strax ovaför strandpromenaden 

Agardhsgatan 37. Foto: Stigbertils mäklare.

 

Köket. Foto: Stigbertils mäklare.

Agardhsgatan 37 i Båstad

Antal rum: 8

Boyta: 261 m²

Biyta: 112 m²

Tomtarea: 1 168 m²

Pris: 19 500 000 kronor

Det kanske inte är så konstigt att många håller Båstad i nordvästra Skåne för en av landets vackraste platser. Den här nyrenoverade villan ligger strax ovanför Strandpromenaden vid Malen med utsikt över Laholmsbukten, inte långt från småbåtshamnen och de klassiska tennisbanorna. Ljuset strilar in från alla håll – från fasaden och entrén till matrummet med vyn över havet. Renoveringen är stram i formen, där man arbetat vidare på villans ursprungliga karaktär men med moderna medel.

 

Kungligt tennisbesök 

Drottningvägen 10 på Särö, Kungsbacka. Foto: Bjufors.

 

Kök. Foto: Bjufors.

 

Uteplats. Foto: Bjufors.

Drottningvägen 10, Särö, Kungsbacka

Antal rum: 12

Boyta: 375 m²

Biyta: 112 m²

Tomtarea: 5 465 m²

Pris: 19 500 000 kronor

Det är ingen överdrift att säga att den här Särövillan har kunglig glans. Karl XV älskade både villan och trädgården. Prins August hade hyrt den några år tidigare. Gustaf V kom 1916 hit på besök för att spela tennis. Ägaren av den här fastigheten har gjort en kulturhistorisk välgärning. Mäklaren är full av beundran för projektets ”engagemang och detaljrikedom som historisk autenticitet och närmast totala kompromisslöshet vad gäller tid och pengar”. 

 

Inglasad pool 

Hagstigen 6, Hersby, Lidingö. Foto: Fastighetsbyrån.

 

Köket. Foto: Fastighetsbyrån.

 

Pool. Foto: Fastighetsbyrån.

 

Soffhörna framför kamin. Foto: Fastighetsbyrån.

Hagstigen 6, Hersby, Lidingö

Antal rum: 7

Boyta: 245 m²

Biyta: 10 m²

Tomtarea: 1 267 m²

Pris: 19 500 000 kronor

Det är inte svårt att förstå varför Lidingöbor är så stolta. Lidingö är en vacker ö. Man är omsluten av naturen hela tiden. Den här ljusa familjevillan ligger inte långt från Kyrkvikens småbåtshamn. Den är stramt och elegant renoverad, omsorgsfull med detaljerna. Villan har fyra sovrum, varav master bedroom har en walk in-closet. Den inglasade stålpoolen lär säkert locka en del som spår fler heta somrar i framtiden. 

 

Walk in-closet, gym och ångbad

Älvsborgsgatan 2 Foto: Skeppsholmen/Sotherbys.

 

Matsal. Foto: Skeppsholmen/Sotherbys.

 

I huset finns ångbad och turkiskt bad. Foto: Skeppsholmen/Sotherbys.

Älvsborgsgatan 2 i Borås

Antal rum: 23

Boyta: 910 m²

Biyta: 320 m²

Tomtarea: 7 988 m²

Pris: 19 500 000 kronor

Det här är den typ av villa där man troligen under hela sitt liv kommer att hitta nya och spännande detaljer. Det är en pampig byggnad med en praktfull entré. Uppförandet påbörjades 1919 av häradshövdingen Jean Braconier och året därpå stod det klart. Flera väggar är boaserade, men känns för den delen inte särskilt mörka. Många rum är ljusa med fönster i olika väderstreck. Villan är hänsynsfullt renoverad. Här finns walk in-closet, gym och en spaanläggning med ångbad och turkiskt bad. 

 

Utsikt över Öresund 

Wachtmeisters väg 29A i Helsingborg. Foto: Valvet.

 

Matplats med havsutsikt. Foto: Valvet.

Wachtmeisters väg 29A i Helsingborg

Antal rum: 8

Boyta: 279 m²

Biyta: 144 m²

Tomtarea: 6 782 m²

Pris: 21 000 000 kronor

Man tröttnar aldrig på att titta ut över havet. Ägaren till den här villan kan blicka ut över Öresund och se danska Själland på andra sidan. Det är nära till både Helsingborg och Sofiero Slottsträdgård. Det var säkert ingen tillfällighet att gamle Gustaf VI Adolf trivdes så bra i den här miljön. Mäklaren menar att bygganden kan konverteras till lägenheter för en bostadsrättförening.