Joakim Bengtsson, expert i SVT:s "Antikrundan".
Joakim Bengtsson, expert i SVT:s "Antikrundan". Foto: Christian Örnberg

Kolla värdet på ditt gamla porslin

Har du rensat vinden eller källaren på sistone?

Släng inte de där gamla grälla tallrikarna som din mamma och pappa brukade duka fram på 1950-talet.

Finporslinet däremot, det kan du gott använda i vardagen.

– Serviser med guldkant kostar nästan ingenting. Men retroporslinet kan vara värt pengar, säger Joakim Bengtsson, expert i SVT:s "Antikrundan".

Att få sitt porslin värderat – och kanske lägga ut det till försäljning på ett auktionshus – har aldrig har varit enklare.

 

För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.

 

Visst går det att styra stegen till firman som du tänkt dig att sälja genom. Men allra lättast är det att bara plocka fram mobiltelefonen, så länge den har kamerafunktion.

– Ta bilder på stämpeln och föremålet, både framsidan och baksidan, och mejla dem till en auktionsfirma eller en värderingsman, helst en auktoriserad sådan, säger "Antikrundans" expert på porslin och keramik, Joakim Bengtsson.

Då brukar du få veta vad det är för slags porslin du äger – och en uppskattning på vad det kan vara värt.

 

Erbjudande från LEVA&BO Shopping! Just nu 25 % rabatt på vita fårskinn

Retroporslin säljer

Det finns undantag. En del föremål som till exempel kinesiskt porslin – som är bland det dyraste man kan hitta i branschen – kommer värderaren sannolikt att vilja hålla i och känna på. Det finns en orsak till att just kinesiskt porslin kostar så mycket. Till stor del beror det på att kineser, ofta rika samlare, i dag köper tillbaka många av alla de föremål som en gång lämnade landet.

Stig Lindberg-tallrikar. 9 stycken tallrikar av flintgods, "Löja", Gustavsberg 1948–1962. Handmålad dekor av olika fiskmotiv. Ställvis krackelerad. sliten dekor. Olika tillverkningsår. Utropspris: 5 000 kr. Foto: Bukowskis
Birger Kaipiainen-fat. Keramik, Arabia, signerat. Obetydligt ytslitage. Utropspris: 18 000 kr. Foto: Bukowskis
Berndt Friberg-skål. Stengods, Gustavsberg studio. Brunblå harpälsglasyr. Oregelbunden form. Utropspris: 8 000 kr. Foto: Bukowskis
Stig Lindberg-skål. Gustavsberg. Smärre slitage. Tillverkningsdefekter. Utropspris: 2 000 kr. Foto: Bukowskis

Annars är det retroporslin som säljer bäst i dag.

– Om vi till exempel tittar på Arabia, Rörstrand och Gustavsberg är det vardagsporslin från 1950- och 1960-talen som kostar mycket, säger Joakim Bengtsson.

 

LÄS MER: Dina gamla vinylskivor kan vara värda mer än ditt hus.

 

Finserviser från samma tidsperiod är inte alls lika efterfrågade.

– Serviser med guldkant kostar nästan ingenting. De går varken i diskmaskinen och eller i mikrovågsugnen. Folk köper saker som de kan använda, säger Joakim Bengtsson.

Ingen idé att limma

Det är köparens marknad. I alla fall när det gäller finporslin. Det finns alldeles för många föremål ute till försäljning.

– Vi är tio miljoner människor i Sverige och folk dör hela tiden. Den äldre generationen har mycket av allt, både fina kaffe- och matserviser. De dör och de har inte så många barn. Och barnen, de har redan köpt allt de behöver på Ikea, säger Joakim Bengtsson.

 

LÄS MER: Så mycket är din gamla mobiltelefon värd.

 

Om en del av servisen är skadad behöver inte det inte innebära en dramatisk värdeminskning.

– Förr var man mycket mer noga med att ha ett dussin utav allting, en komplett servis med fyra uppläggningsfat, såsskål och allt det där. Nu är det inte längre lika viktigt.

Hilkka-Liisa Ahola-tekoppar med fat. 8 stycken, stengods, Arabia, 1960-tal. Smärre slitage. Ytsmuts. Utropspris: Ca 1400 kr. Foto: Bukowskis
"Mon Ami"-servisdelar av Marianne Westman. 4+1 delar, porslin, Rörstrand. Fyra kaffekoppar på fat med kanna. Obetydligt ytslitage. Utropspris: 2 000 kr. Foto: Bukowskis
Koppen som auktionerades ut i Kina 2014 såldes för nästan 250 miljoner kronor. Foto: All over press
Även i Sverige har porslinsfynd visat sig vara extremt värdefulla. Flaskan till vänster, som en kvinna i Västsverige hittade i förrådet, beräknas vara värd ungefär 25 miljoner kronor.

Däremot, menar Joakim Bengtsson, är det inte lika fräscht att äta på en skadad tallrik eller dricka ut ett glas med sprickor.

– Man håller inte på och limmar och klistrar. Om det inte har så stort affektionsvärde och du råkar slå sönder någonting är det bara att kasta. Så länge vi inte talar om till exempel 1700-tal, förstås.

Till den som inte tänker sälja finns det bara ett råd – använd.

– Om vi bortser från det som är inne i dag, retro, borde folk använda de fina serviser som de i skåpen där hemma. Förgyll vardagen i stället för att bara duka till födelsedagar och jul. Porslin är inget man tar med sig i kistan, säger Joakim Bengtsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!