Foto: Shutterstock

Kolla själv: Så mycket kan du få för dina smycken

Har du gamla smycken i byrålådan?

Både smycken av ädelmetall och bijouterier kan vara värda tusenlappar på andrahandsmarknaden.

Den som är ute efter att köpa kan också göra prisvärda fynd.

Generellt sjunker värdet ganska rejält på ett smycke som du säljer i andra hand. Men det finns flera undantag som kan generera en hel del pengar för den som vill sälja.

– Designade smycken eller smycken från omtyckta kollektioner som inte tillverkas mer kan säljas mycket dyrt på auktion. Vi har många kunder som frågar efter smycken från exempelvis Ole Lynggaard och Cartier, då dessa smycken säljs tangerar eller överskrider priserna ibland butikspris beroende på hur ovanliga de är, men även dessa smycken kan fyndas, säger Sara Berglund som är värderare på Bukowskis.

– Ett högre pris kan också ha att göra med att vi har vissa kollektioner som är omtyckta men inte så omfattande. Då är andra hand det enda sättet att få tag på den här typen av smycken, fortsätter hon.

 

LÄS MER: Så mycket kan du tjäna på din väska

 

BROSCH, Dior, 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 800 kronor. Foto: Bukowskis
CHRISTIAN DIOR, collier samt brosch, 1950-tal. Slutpris: 12 250 kronor. Foto: Bukowskis


Guld går alltid

Guld går alltid att sälja, berättar Sara Berglund, eftersom de smyckena, som exempelvis bismarcklänkar, alltid har ett guldvärde. Silversmycken är det däremot svårare att få några högre summor för, eftersom värdet är lägre från början. Men det finns undantag.

– Man kan få lite mer betalt för smycken av kända formgivare men det gäller inte alla. Vi ser också att man får bättre och bättre betalt för väldigt välgjorda smycken, säger Sara Berglund.

Bland uppskattade formgivare finns Wiwen Nilsson, Tapio Wirkkala, Sven och Anders Högberg samt Georg Jensen. I våras sålde Bukowskis ett hängsmycke av Wiwen Nilsson för 53.900 kronor.

– Det är alltid trevligt att få bjuda dessa på en glad överraskning då de har ett värdefullt silversmycke med sig, säger Sara Berglund.

 

WIWEN NILSSON, brosch sterlingsilver, Lund, 1959. Slutpris: 27 000 kronor. Foto: Bukowskis
ARMBAND med berlock från Ole Lynggaard. Slutpris: 30 000 kronor. Foto: Bukowskis
HALSKEDJA samt HÄNGE, Anders Högberg, Göteborg, 1972. Slutpris: 2 000 kronor. Foto: Bukowskis

Ädelstenar är alltid populärt

Ädelstenar är naturligtvis alltid populära och går att få en del pengar för. Särskilt diamanter är lättsålda och omtyckta. Dock sjunker värdet på en del diamanter ganska kraftigt när man säljer dem i andra hand, vilket kan bli ett klipp för en köpare.

– Om man köper en ring med en 0,40 carats diamant som är av god kvallite i butik så kostar det 40 000 kronor. När vi säljer ringar med diamanter har du möjlighet att få lika mycket carat för 4- eller 5000 kronor, säger Sara Berglund.

 

RING, med briljantslipad diamant 0.55 carat. Slutpris: 6 600 kronor. Foto: Bukowskis
ÖRHÄNGEN, med gammalslipade diamanter, 1800-tal. Slutpris: 177 625 kronor. Foto: Bukowskis


Märkesbijouterier går hem

Man tar hänsyn till flera aspekter när man säljer diamanter. Diamanter kan färgas av naturliga spårämnen och färglösa diamanter är dyrast eftersom de är mest sällsynta. Näst efter kommer färgade diamanter, men gula eller bruna diamanter ligger något lägre i pris.

– Om diamanterna har en ton i gult eller brunt sjunker värdet. Det bruna och gula beror på spårämnen i diamanten, det är inget fel, så tycker man att det är snyggt har man tur eftersom de inte värderas lika högt, säger Sara Berglund.

Kanske lite oväntade dyrgripar på andrahandsmarknaden är märkesbijouterier. Generellt får man inget för bijouterier, eftersom de varit så billiga från början. Men står det Chanel eller Dior på smycket kan du göra en god affär.

– Bijouterier från 50- och 60-talen från Dior och Chanel kan bli hur dyra som helst, säger Sara Berglund.

Tips – gör om ditt smycke

På andrahandsmarknaden kan du göra klipp vad gäller diamanter, jämfört med nypris. Hittar du ett smycke som kanske inte faller dig i smaken utseendemässigt kan du gå till en guldsmed som kan göra om smycket. Ta reda på prisuppgifter från början så att du kan jämföra med vad det skulle kosta att köpa nytt. Men se upp! En del ädelstenar har behandlats så att de blir mindre hållbara. Det kan göra att stenen blir förstörd när smycket gör som. Gå till en butik eller ett auktionshus när du köper så att du kan försäkra dig om att stenen håller.

Tänk på det här om du ska köpa eller sälja

• Ta med allt du kan tänka dig att sälja när du ska gå och få dina smycken värderade. Även du själv inte tror att du kan få något för vissa smycken, kan värderaren ha en annan syn på saken.

• Gå till en butik eller ett auktionshus för att försäkra dig om att du får ett marknadsenligt pris på ditt smycke.

• Fundera över vad du själv gillar om du ska köpa. Måste det vara nytt eller kan du tänka dig second hand? Du kan exempelvis få ett betydligt bättre pris på diamanter som säljs på andrahandsmarknaden. Gula och bruna diamanter mindre värdefulla, så gillar du dem kan du få ett riktigt bra pris.