Kolla om du har en oväntad dyrgrip hemma
Ibland tar till och med våra antikexperter miste.
En del saker som rimligen bara borde inbringa ett mindre belopp klubbas för mångdubbelt utropet.
– Men det är jätteroligt och spännande, säger Monika Dygve, chef för in- och utlämningen på Stockholms Auktionsverk.
Det är väl drömmen för de flesta av oss att hitta det där fyndet som är värt, om inte en förmögenhet, så i alla fall en bra slant.
Vem som helst kan hitta något på vinden. Alla kan ha den där turen, menar Monika Dygve som märker att det är fler och fler som hör av sig och hoppas att få uppleva lite av den där särskilda känslan från tv-programmet ”Antikrundan”.
"Man rycks med"
– Vi har väldigt många kunder som kommer in och berättar att de hittat en sak efter en vindsröjning och de har ingen aning om vad det kan vara värt, säger hon.
Det är inte heller ovanligt att skrymmande och föga uppskattade saker som gömts undan i många år möts med en helt annan respekt när man får en uppfattning om värdet.
– Just det där momentet när de får höra hur mycket det är värt är så himla kul. Man rycks med och gläds med kunden. Vi är ju personligt engagerade eftersom det alltid finns en kund bakom varje föremål.
"Kan se något fantastiskt i föremålet"
Jag antar att det känns ganska kul trots allt när budgivningen rusar i väg för ett konstföremål som man själv kanske inte hade så stora förhoppningar inför?
– Ja, definitivt. Vi sätter våra utropspriser utifrån hur marknaden ser ut. Men i slutändan behövs det bara två budgivare och de kan se något helt fantastiskt i föremålet, säger Monika Dygve.
Finns det föremål där många har för stora förhoppningar om att det ska vara värt mycket mer än det är?
– Smycken som kanske köpts in dyrt i affärer, men där vi sätter ett utrop som bara motsvarar en tredjedel av marknadsvärdet. Konstnärer som varit attraktiva för kanske 20 år sedan men inte tilltalar marknaden i dag.
Läs mer: För dig som är inloggad – här kan du läsa fler artiklar
Porslin går bra nu
Monika Dygve säger att kinesiska konstföremål kan vara svåra att bedöma men att till exempel porslin går väldigt bra just nu.
Det finns en ny och penningstark grupp av kineser som gärna lättar på plånboken.
– De förlorade ju nästan allt under kulturrevolutionen, det förstördes eller hamnade utomlands. Och det som exporterades försöker man nu köpa tillbaka.