Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Servisen "Berså" av Stig Lindberg är hett eftertraktad och kan kosta en hel del. Fyra koppar med fat har sålts för 2 255 kronor.Servisen "Berså" av Stig Lindberg är hett eftertraktad och kan kosta en hel del. Fyra koppar med fat har sålts för 2 255 kronor.Servisen "Berså" av Stig Lindberg är hett eftertraktad och kan kosta en hel del. Fyra koppar med fat har sålts för 2 255 kronor.
Vissa muminmuggar kan vara värda flera tusen kronor. Den här gröna muggen producerades mellan 1990 och 1993 och såldes för 6 053 kronor.Vissa muminmuggar kan vara värda flera tusen kronor. Den här gröna muggen producerades mellan 1990 och 1993 och såldes för 6 053 kronor.Vissa muminmuggar kan vara värda flera tusen kronor. Den här gröna muggen producerades mellan 1990 och 1993 och såldes för 6 053 kronor.
Servisen "Flora Danica" från Royal Copenhagen har ett högt andrahandsvärde. En kopp med fat har sålts för 4 031 kronor.Servisen "Flora Danica" från Royal Copenhagen har ett högt andrahandsvärde. En kopp med fat har sålts för 4 031 kronor.Servisen "Flora Danica" från Royal Copenhagen har ett högt andrahandsvärde. En kopp med fat har sålts för 4 031 kronor.
"Mon Amie", av Marianne Westman, är även den mycket populär. En servis i 27 delar har sålts för 7 464 kronor."Mon Amie", av Marianne Westman, är även den mycket populär. En servis i 27 delar har sålts för 7 464 kronor."Mon Amie", av Marianne Westman, är även den mycket populär. En servis i 27 delar har sålts för 7 464 kronor.
Stig Lindbergs "Adam" är också mycket omtyckt. En servis i elva delar har sålts för 3 850 kronor.Stig Lindbergs "Adam" är också mycket omtyckt. En servis i elva delar har sålts för 3 850 kronor.Stig Lindbergs "Adam" är också mycket omtyckt. En servis i elva delar har sålts för 3 850 kronor.
1 AV 5
Servisen "Berså" av Stig Lindberg är hett eftertraktad och kan kosta en hel del. Fyra koppar med fat har sålts för 2 255 kronor.
Foto: Bukowskis
2 AV 5
Vissa muminmuggar kan vara värda flera tusen kronor. Den här gröna muggen producerades mellan 1990 och 1993 och såldes för 6 053 kronor.
Foto: Bukowskis
3 AV 5
Servisen "Flora Danica" från Royal Copenhagen har ett högt andrahandsvärde. En kopp med fat har sålts för 4 031 kronor.
Foto: Bukowskis
4 AV 5
"Mon Amie", av Marianne Westman, är även den mycket populär. En servis i 27 delar har sålts för 7 464 kronor.
Foto: Bukowskis
5 AV 5
Stig Lindbergs "Adam" är också mycket omtyckt. En servis i elva delar har sålts för 3 850 kronor.
Foto: Bukowskis

Kolla om du har dyrgripar i ditt köksskåp

I köksskåp runtom i landet finns riktiga dyrbarheter. 

Svenskt porslin av till exempel Stig Lindberg kan vara värt tusenlappar – precis som vissa ovanliga muminmuggar. 

– Ju större serviser desto bättre betalt får man, säger Malou Haglund, värderingsman på Bukowskis.  

Det är särskilt svenskt porslin från 1950- och 60-talet som man kan tjäna en rejäl hacka på. Retroporslin, som det ofta kallas, har varit mycket populärt länge nu. 

– Den största formgivaren är Stig Lindberg. Han har gjort mängder av serviser som är jättepopulära, säger Malou Haglund. 

Stig Lindbergs "Spisa Ribb" finns i många svenska hem. En kaffeservis i tolv delar har sålts för 2 990 kronor.Stig Lindbergs "Spisa Ribb" finns i många svenska hem. En kaffeservis i tolv delar har sålts för 2 990 kronor.Stig Lindbergs "Spisa Ribb" finns i många svenska hem. En kaffeservis i tolv delar har sålts för 2 990 kronor.
Stig Lindbergs "Spisa Ribb" finns i många svenska hem. En kaffeservis i tolv delar har sålts för 2 990 kronor. Foto: Bukowskis

Hon håller fram Lindbergs "Berså", "Spisa Ribb", "Prunus" och "Adam". 

– De nyproduceras nu också och är kanske dyrare om man köper dem nya, men det rätt många som är intresserade av att köpa dem på andrahandsmarknaden. Priset ligger nog på några hundra kronor per del ändå.

Servisen "Zebra" av Eugen Trost är mycket populär. Sex kaffekoppar med fat såldes för 7 645 kronor.Servisen "Zebra" av Eugen Trost är mycket populär. Sex kaffekoppar med fat såldes för 7 645 kronor.Servisen "Zebra" av Eugen Trost är mycket populär. Sex kaffekoppar med fat såldes för 7 645 kronor.
Servisen "Zebra" av Eugen Trost är mycket populär. Sex kaffekoppar med fat såldes för 7 645 kronor. Foto: Bukowskis

Även servisen "Zebra" från fabriken Gefle, formgiven av Eugen Trost, är populär. 

– Den hade ganska kort produktion och hela den servisen är jätteeftertraktad. Vi har till exempel sålt sex kaffekoppar med fat för 7 600 kronor, säger Malou Haglund.  

Serviser från Rörstrand – till exempel "Mon Ami" av Marianne Westman och "Blå Eld" av Hertha Bengtsson – är också hett eftertraktade. 

– Där är det så att ju större serviser desto bättre betalt får man. Och en kanna är bättre än en äggkopp. "Blå Eld" är verkligen jätteattraktiv, säger Malou Haglund.  

"Blå Eld", som Hertha Bengtsson gjort för Rörstrand, är jättepopulär. En te- och kaffeservis i 31 delar har sålts för 4 583 kronor."Blå Eld", som Hertha Bengtsson gjort för Rörstrand, är jättepopulär. En te- och kaffeservis i 31 delar har sålts för 4 583 kronor."Blå Eld", som Hertha Bengtsson gjort för Rörstrand, är jättepopulär. En te- och kaffeservis i 31 delar har sålts för 4 583 kronor.
"Blå Eld", som Hertha Bengtsson gjort för Rörstrand, är jättepopulär. En te- och kaffeservis i 31 delar har sålts för 4 583 kronor. Foto: Bukowskis

Muminmuggar – kan vara riktiga dyrgripar 

Muminmuggar från Arabia är förstås också jättepopulära. Häromåret såldes en muminmugg från den så kallade Fazer-serien för hela 79 000 kronor på Tradera. 

– Jag tror det är som med Stig Lindberg, att det är lite nostalgi över det hela. De ger en glimt av barndomen – och många tycker nog om Mumin helt enkelt. Muminmuggarna började tillverkas i början av 1990-talet och de som gjordes under de första åren finns det inte jättemånga av. De kan faktiskt kosta flera tusen kronor styck, säger Malou Haglund.  

Den här rosa muminmuggen producerades mellan 1990 - 1993. Den såldes för 7 461 kronor.Den här rosa muminmuggen producerades mellan 1990 - 1993. Den såldes för 7 461 kronor.Den här rosa muminmuggen producerades mellan 1990 - 1993. Den såldes för 7 461 kronor.
Den här rosa muminmuggen producerades mellan 1990 - 1993. Den såldes för 7 461 kronor. Foto: Bukowskis

 

Hon förklarar att vissa muminmuggar är värda mycket för att det är så väldigt många som är intresserade av dem. Och samlare vill ju helst ha "alla" muggar. 

– Men det finns jättemånga muminmuggar som knappt är värda något alls, säger Malou Haglund. 

Enligt Malou Haglund är har många servisen "Musselmalet" från Royal Copenhagen hemma. En servis i 32 delar har sålts för 9 483 kronor.Enligt Malou Haglund är har många servisen "Musselmalet" från Royal Copenhagen hemma. En servis i 32 delar har sålts för 9 483 kronor.Enligt Malou Haglund är har många servisen "Musselmalet" från Royal Copenhagen hemma. En servis i 32 delar har sålts för 9 483 kronor.
Enligt Malou Haglund är har många servisen "Musselmalet" från Royal Copenhagen hemma. En servis i 32 delar har sålts för 9 483 kronor. Foto: Bukowskis

Kaffekopp för 2000 kronor 

Även koppar, muggar och fat från Royal Copenhagen kan också vara värda tusenlappar. 

– Där finns servisen "Musselmalet" och jag som jobbar med hemvärderingar vet att det är väldigt många som har den. Den finns i olika varianter och brukar ligga runt 100 - 150 kronor delen, säger Malou Haglund och fortsätter: 

– Men Rolls Roys-varianten är "Flora Danica". Där kan en kopp kosta runt 2 000 kronor. En tallrik brukar ligga mellan 2 000 och 4 000 kronor.    

Den här "Flora Danica"-tallriken från Royal Copenhagen såldes för hela 4 950 kronor.Den här "Flora Danica"-tallriken från Royal Copenhagen såldes för hela 4 950 kronor.Den här "Flora Danica"-tallriken från Royal Copenhagen såldes för hela 4 950 kronor.
Den här "Flora Danica"-tallriken från Royal Copenhagen såldes för hela 4 950 kronor. Foto: Bukowskis

"Är det sprucket går värdet ner" 

Eftersom svenskarna, enligt Malou Haglund, ofta köpt porslin av hög kvalitet finns goda chanser att hitta dyrgripar – på loppisar, nätet, auktioner och, om man har tur, i ens eget köksskåp. 

Malou Haglund tips till den som vill köpa på sig åtråvärt porslin att titta på skicket. 

– Är det sprucket eller stora nagg, då går värdet ner. Så är man ute och jagar i loppis-Sverige är skicket avgörande om man tänkt sig att sälja det vidare sedan, säger hon.