Georgia O'Keeffes "Jimson Weed/White Flower No. 1". Foto: Christies

De dyraste tavlorna som målats av kvinnor

Vi har vant oss vid att det är de manliga konstnärerna som säljer bäst på världens konstauktioner.

Några verk klubbas för miljardbelopp.

Bland de tio dyraste målningarna någonsin står en man.

Men nu vänder sig allt fler spekulanter mot kända kvinnliga konstnärer.

Kanske har trenden vänt.

Här är de tio högst betalda konstverken av kvinnor som någonsin sålts.

Georgia O'Keeffe (1887–1986).

Jimson Weed/White Flower No. 1 (1932)

Pris: 44,4 miljoner dollar

Många känner säkert igen den amerikanska konstnärinnans målningar av blommor. I USA har hon kallats ”Den amerikanska modernismens moder”.

Hon föddes som ett av sju barn till föräldrar som var mjölkbönder. Hon drömde om att bli konstnär men drabbades av dåligt självförtroende eftersom hon inte trodde att hon kunde måla i den rådande traditionen.

 

För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.

 

Till slut gick hon sin egen väg och det blev hennes lycka. Tavlan Jimson Weed/White Flower No. 1 (1932) såldes på Sothebys för 44,4 miljoner dollar.

Inget konstverk av en kvinna har sålts för mer. Köpare var Crystal Bridges Museum i Arkansas.

Louise Bourgeois "Nine-foot-tall spider". Foto: Sothebys

Louise Bourgeois (1911-2010)

Nine-foot-tall Spider (1996)

Pris: 28,2 miljoner dollar

Louise Bourgeois föddes i Paris där hennes föräldrar ägde ett galleri. Hon började först läsa matematik vid Paris-universitetet Sorbonne, men strax efter moderns död lämnade hon siffrorna bakom sig för att ägna sig på heltid åt konststudier.

En av hennes lärare var Fernand Léger som även utbildade många framstående svenska konstnärer.

Léger övertygade sin elev om att hon skulle satsa på skulptur i stället för måleri. Efter att ha träffat och förälskat sig i en amerikansk konsthistoriker flyttade hon till USA. Men det skulle dröja ända till början av 1980-talet innan hon fick sitt publika genombrott.

 

LÄS MER: Så mycket är dina gamla vinylskivor värda.

 

I dag är hennes skulpturer mycket eftertraktade. Ett av konstverken - Eye Benches II (1996–97), diabas från Zimbabwe - finns i Umedalens skulpturpark i Umeå.

2015 sålde auktionshuset Christie´s detta gigantiska spindeldjur för 28,2 miljoner dollar. Det ger en fingervisning om värdet på skulpturen i Umeå.

Joan Mitchells "Untitled". Foto: Christies

Joan Mitchell (1925–1992)

Untitled (1960)

Pris: 11,9 miljoner dollar

Joan Mitchell var en amerikansk abstrakt expressionist som arbetade en stor del av sitt liv i Frankrike. Efter att ha kommit in på Hans Hofmanns konstskola i New York lämnade hon undervisningen efter första dagen.

Hon förklarade att hon inte begrep ett dugg av vad som sades. Det hindrade henne inte från att fortsätta måla och hon möttes snabbt av stor respekt från både kritiker och kolleger.

Tillsammans med konstnärsvänner som Willem de Kooning, Jackson Pollock och just Hans Hofmann deltog hon 1951 i en uppmärksammad utställning - “Ninth Street Show” – i New York.

De två förstnämnda konstnärernas verk har sålts för miljardbelopp. När Christie´s i New York sålde tavlan ”Untitled” för nästan 12 miljoner dollar överträffade det förväntningarna. Man trodde att målningen skulle klubbas för runt nio miljoner dollar.

Berthe Morisots "Après le déjeuner". Foto: Christies

Berthe Morisot (1841-1895)

Après le déjeuner (1881)

Pris: 10,9 miljoner dollar

Den franska impressionismen har tilltalat människor i snart ett sekel. Lika populär var inte konstinriktningen när den var i sin linda.

Kritikerna var inte nådiga mot konstnärerna, som inte heller var välkomna till de stora etablerade utställningarna. Det hindrade inte Berthe Morisot från att utveckla sin egen stil. Hon studerade för Camille Corot och gifte sig senare med konstnären Édouard Manets bror.

Berthe Morisot studerade också för Édouard Manet. Hon hade även fint påbrå, hennes morfar var den kände rokokomålaren Jean-Honoré Fragonard.

Hon ställde ut vid sju tillfällen av åtta i de numera klassiska utställningarna ”De Refuserades Salong”. 

2013 såldes hennes Après le déjeuner för nästan 11 miljoner dollar. Det är mycket men det kan jämföras med hennes manliga kolleger vars verk sålts för tio gånger så mycket.

Natalia Gontjarovas "Les Fleurs". Foto: Christies

Natalia Gontjarova (1881-1962)

Les Fleurs (1912)

Pris: 10,8 miljoner dollar

Natalia Gontjarova började tidigt skulptera. Så länge hon höll sig till de gängse konventionerna var allt bra. Men när hon och hennes vänner började ta intryck av den europeiska modernismen tvingades hon lämna en utbildning i porträttmåleri.

Hon blev nu en del av det ryska avantgardet och ingick i konstnärsgillet Ruter Knekt.

Det var inte heller helt lyckat, åtminstone inte ur ett ortodoxt religiöst perspektiv. Kyrkan tyckte att hennes religiösa motiv var hädiska.

En tid innan den ryska revolutionen var ett faktum flyttade hon till Genève i Schweiz. Där fick hon det konstnärliga ansvaret för kostymer och scenografi för en balett.

Här knöt hon viktiga kontakter. Senare började hon arbeta för Ballets Russes, Ryska baletten, i Paris och dess världsberömde impressario Sergej Djagilev. Här var hon i gott sällskap. Även Pablo Picasso arbetade en tid för baletten.

Det har funnits ett sug efter tavlor av Natalia Gontjarova. Dels uppskattar man hennes originalitet men det går inte att komma ifrån att det numera finns många penningstarka ryssar som samlar på konst.

2008 såldes Les Fleurs för nästan 11 miljoner dollar. Två andra verk signerade av Gontjarova har sålts för 10,2 respektive 9,8 miljoner dollar.

Agnes Martins "Orange grove". Foto: Christies

Agnes Martin (1912-2004)

Orange grove (1965)

Pris: 10,7 miljoner dollar

Agnes Martin föddes i Saskatchewan i Kanada, en bygd som präglas av jordbruk. En stor del av landets spannmål och nötkött kommer från denna provins.

Vid 20 års ålder flyttade hon till USA, och det var där hon kom att verka under sitt långa konstnärsliv. I New York lärde hon känna bland andra Georgia O'Keeffe, Mark Rothko och Barnett Newman, alla kända hos gallerier och auktionshus.

Hennes minimalistiska målningar som hon själv kallade abstrakt expressionism är nu mycket eftertraktade bland samlare. Orange grove, som betyder apelsinlund vilket knappast framgår av motivet, såldes för strax under elva miljoner dollar.

Cady Nolands "Bleuwald".

Cady Noland, född 1956

Bluewald (1989)

Pris: 9,7 miljoner dollar

Cady Noland är den enda nu levande konstnären på denna lista. Avlidna konstnärers verk tenderar att gå för högre priser.

Noland är känd för sin civilisationskritik som främst riktar in sig på den amerikanska kulturen, som hon menar visar upp den absolut sämsta och mest krassa sidan av den mänskliga naturen.

Amerikanerna drivs av ytlighet, strebermentalitet, kändisfjäsk och våld. Hon utforskar ett område som hon kallar ”Den amerikanska mardrömmen”.

När Bluewald såldes för 9,7 miljoner dollar på Christie´s 2015 innebar det ett nytt rekord för konstnären.

Verket föreställer John F Kennedys mördare Lee Harvey Oswald i det ögonblick han själv skjuts ihjäl av nattklubbsägaren Jack Ruby.

Ett närmast identisk verk med titeln Oozeewald från samma år har tidigare sålts för 6,6 miljoner dollar.

Tamara de Lempickas "Le rêve (Rafaëla sur fond vert)".

Tamara de Lempicka (1898-1980)

Le rêve (Rafaëla sur fond vert) (1927)

Pris: 8,4 miljoner dollar

Det hörde inte till ovanligheterna att framstående konstnärer förr i tiden försörjde sig genom att porträttera välbeställda och framstående personligheter.

I det avseendet var Tamara de Lempicka inget undantag. Hon målade av både Hollywoodstjärnor och den europeiska aristokratin.

Hon kom ursprungligen från Polen, som då var en del av det ryska imperiet, men flyttade i samband med revolutionen till Paris. I den franska huvudstaden blev hon god vän med Picasso, Jean Cocteau och André Gide.

Tamara de Lempicka jobbade företrädesvis med former som var rörformade och vinklade. Hon kallade stilen ”mjuk kubism”. Många torde känna igen hennes speciella stil.

En som är mer än förtjust i Tamara de Lempicka är artisten Madonna som sagt att hon har ”ett regelrätt museum” av konstnärens verk. Andra kända samlare är Barbara Streisand och Jack Nicholson.

Camille Claudels "La valse, permière version". Foto: Sothebys

Camille Claudel (1843-1943)

La valse, permière version (1892, tryck/gjutning 1893)

Pris: 8 miljoner dollar

Många känner igen Camille Claudel som ett mycket gripande människoöde. Hennes bror hette Paul och var en framstående författare.

Camille hade konstnärsdrömmar och var mycket lovande. En som såg hennes begåvning var den kände skulptören Auguste Rodin som anställde henne som assistent.

Hon blev med tiden även hans elev och älskarinna. Camilles familj uppskattade inte relationen och försköt sin dotter. Men hon ville mer än att stå i skuggan av sin mentor och älskare.

1988 kom en fransk film om hennes tragiska öde. Huvudrollerna spelades av Isabelle Adjani och Gérard Depardieu. När förhållandet mellan Camille och Rodin tog slut försökte hon slå sig fram som konstnär.

Tyvärr gick det inte så bra. Samtidigt gled hon in i en djup psykisk sjukdom. De 30 sista åren av sitt liv tillbringade hon på mentalsjukhus.

2013 såldes skulpturen La valse, permière version på Sothebys i London för åtta miljoner dollar. Utbudet av hennes verk är mindre än det borde ha varit. Under sin sjukdom slog hon sönder stora delar av sina arbeten.

Frida Kahlos "Dos Desnudos en el Bosque".

Frida Kahlo (1907-1954)

Dos Desnudos en el Bosque (La Tierra Misma) (1939)

Pris: 8 miljoner dollar

Ironiskt nog kan vi ha en trafikolycka att tacka för att Frida Kahlo började måla.

Storsäljande kvinnliga konstnärer

De tio kvinnliga konstnärer vars verk sålde bäst under åren 2005-2015.

Rangordningen tar inte hänsyn till enskilda konstverk utan är summan av allt som sålts. På första plats hittar vi Joan Mitchell med sammanlagt 407 verk. Det ska jämföras med Yayoi Kusamas 3323 verk.

1. Joan Mitchell, 286 117 725 dollar

2. Yayoi Kusama, 215 702 079 dollar

3. Georgia O’Keeffe, 129 445 340 dollar

4. Louise Bourgeois, 118 020 052 dollar

5. Natalia Sergeevna Goncharova, 109 386 465 dollar

6. Agnes Martin, 109 085 447 dollar

7. Cindy Sherman, 106 562 956 dollar

8. Tamara de Lempicka, 97 748 009 dollar

9. Irma Stern, 92 359 264 dollar

10. Barbara Hepworth, 82 597 323 dollar

Källa: Artnet

1925 råkade hon ut för olyckan som gjorde att hon blev sängliggande under ett längre tag. Det var under den här tiden som hon plockade upp penslarna.

Men hon fick betala ett högt pris för olyckan. Under resten av sitt korta liv skulle hon plågas av smärtorna. Olyckan omöjliggjorde dessutom barnafödande.

Hon blev gravid men fick flera missfall.  Saken blev inte heller bättre av att hon drabbades av polio när hon var sex år gammal.

Trots att hon var född i en välbärgad familj drogs hon till de revolutionära idéerna som då var på modet. Under en kort tid ska hon ha haft en kärleksaffär med den ryske revolutionären Leo Trotskij som levde i landsflykt i Mexiko.

Annars är hennes tumultartade förhållande med den 20 år äldre muralmålaren Diego Rivera mest känt.

Hon var bara 47 år gammal när hon dog. Livet hade gått hårt åt henne. Hon söp och missbrukade smärtstillande tabletter. En amputation av ett ben var oundviklig.

I en av hennes dagböcker kunde man läsa: “Jag hoppas att slutet är glädjande – och hoppas att jag aldrig mer återvänder.”

Meningarna går isär om det var självmord eller inte.

Hennes sinnliga Dos Desnudos en el Bosque såldes för åtta miljoner dollar på en auktion hos Christies i våras.

Storsäljande kvinnliga konstnärer

De tio kvinnliga konstnärer vars verk sålde bäst under åren 2005-2015.

Rangordningen tar inte hänsyn till enskilda konstverk utan är summan av allt som sålts. På första plats hittar vi Joan Mitchell med sammanlagt 407 verk. Det ska jämföras med Yayoi Kusamas 3323 verk.

1. Joan Mitchell, 286 117 725 dollar

2. Yayoi Kusama, 215 702 079 dollar

3. Georgia O’Keeffe, 129 445 340 dollar

4. Louise Bourgeois, 118 020 052 dollar

5. Natalia Sergeevna Goncharova, 109 386 465 dollar

6. Agnes Martin, 109 085 447 dollar

7. Cindy Sherman, 106 562 956 dollar

8. Tamara de Lempicka, 97 748 009 dollar

9. Irma Stern, 92 359 264 dollar

10. Barbara Hepworth, 82 597 323 dollar

Källa: Artnet