1 av 3: Ikeas gamla möbler är de mest efterfrågade på auktioner idag. Och det till hutlösa priser. Foto: Frank Augstein
2 av 3: 1993 såldes den färggranna stolen för 675 kronor men blev aldrig någon hit och plockades därför ut ur sortimentet. I dag däremot kan du köpa gruppen om fyra stycken på Inside Room för 36 400 kronor. Foto: Inside-room.de
3 av 3: Kanske sitter du på en Ikea-dyrgrip hemma som du kan sälja på auktion? Foto: Ikea

Ikeaflopparna som är värda en förmögenhet

Visste du att äldre Ikeamöbler är de mest sökta på auktion?

Och det är ”flopparna” som går bäst – tiodubbla priser mot förr.

Kolla in dessa möbler – kanske sitter du på en guldgruva!

Att kommersiella varuhus samarbetar med kända designers är något som blivit riktigt hett och bara ökar. Ikea var tidigt ute med detta, kanske en av de första till och med. De har genom åren haft samarbeten med formgivare som Verner Panton, Niels Gammelgaard, Karin Mobring, Thomas Sandell och Mats Theselius för att nämna några.

Ikeas möbler mest eftersökt på auktioner i dag

Ikea är ju kända för sina låga priser och halvdassiga kvalité på så sätt att de inte håller för evigt. Men för de möbler som har överlevt är efterfrågan stor. Och det kan låta konstigt, men faktum är att Ikeas äldre möbler är bland de mest eftersökta på auktioner idag. 

 

LÄS OCKSÅ: 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka 

Möbler som ”Åke” och ”Vilbert” säljs för tiodubbla priser mot när de kom ut. Det är flopparna, som plockades bort ur sortimentet för att de inte sålde bra, eller de som gjordes i begränsad upplaga, som i dag inbringar mest pengar.

Nya generationer handlar på nostalgi och minnen

- Just nu faller allt fler blickar på Ikea:s produktion från 1970-90-talet, säger Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe. När en ny generation blir kapitalstark och börjar handla på auktion brukar man till en början köpa det man själv såg i sin omgivning när man växte upp. Vi såg det tydligt kring millennieskiftet när den skandinaviska designen från 1950-60-talet blev otroligt populär, och nu är det allt mer 1970-90-tal som gäller.

 

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom Ikea-möblernas namn 

Här är dyrgriparna. Kanske har du någon av dem hemma?

1. Ernst Billgren-tavla

Foto: Barnebys.se

Ikea har förutom designsamarbeten även samarbetat med konstnärer. 2006 lanserade de sin Art Event-serie där konstnärer som Ernst Billgren, Jan Håfström och Denise Grünstein tog fram en begränsad och numrerad upplaga av screentryck. Ernst Billgrens motiv ”Premiär” såldes för inte så länge sedan för 13 000 kronor på Bukowskis Market, att jämföra med ursprungspriset på 1695 kronor. Ett pris som var högre än vad hans färglitografier i mindre upplaga kostade när de såldes på gallerier.

2. Byrå av Thomas Sandell

Foto: Barnebys.se

Den här lilla byrån hörde till Ikea:s PS-serie och kom på 1990-talet, designad av Thomas Sandell. Den är idag en klassiker och enligt Barnebys kan fler möbler från samma kollektion komma att bli efterfrågade i framtiden. Byrån såldes 2015 för 2700 kronor hos Bukowskis Market.

 

LÄS OCKSÅ: Ikeanostalgi – minns du Ikea-klassikerna? 

3. Terrin ”Nejlika”

Foto: Formstad auktioner

1700-talsserien som Ikea tog fram på 1990-talet blev på många sätt en succé. Man jämförde stilen med både Karin och Carl Larsson. Men möblerna som tillverkades i gediget material enligt gammal tradition visade sig blir för dyrt att producera och sälja för Ikea och därför lades hela produktionen ned. 

För ett par år sedan såldes Terrinen ”Nejlika” för 13 500 kronor plus provision. Dubbelt så mycket, som för en äkta blåvit terrin från 1700-talet!

4. Stolen Vilbert

Foto: Inside-room.de

Ett av Ikeas mest kända samarbeten var ihop med danska formgivaren Verner Panton. Han bodde på 1990-talet granne med Ikeas dåvarande designchef Gillis Lundgren, vilket kom att leda till att han designade stolen Vilbert åt Ikea. 1993 såldes den färggranna stolen för 675 kronor men blev aldrig någon hit och plockades därför ut ur sortimentet. I dag däremot kan du köpa gruppen om fyra stycken på Inside Room för 36 400 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande