Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 7
Snart kommer en unik och mycket speciell kollektion ut på Ikea...
Foto: Ikea
2 AV 7
Den är framtagen ihop med konstnären Per B Sundberg som är en av Sveriges mest kända glas- och keramikkonstnärer.
Foto: Ikea
3 AV 7
26 unika produkter som visar upp en ”lekfull och maximalistisk sida av svensk design”. Här en annorlunda vas för 149 kronor.
Foto: Ikea
4 AV 7
Produkterna som kallas både ”fula”, ”fina” och ”helt förtjusande för hemmet” samt ”familjära och egendomliga på samma gång” består av prydnadsföremål, inredningsdetaljer och mönstrade textilier.
Foto: Ikea
5 AV 7
Den här vasen av stengods till exemplel kostar bara 49 kronor.
Foto: Ikea
6 AV 7
Den kombinerade brickan med ljusstake kostar 149 kronor.
Foto: Ikea
7 AV 7
Vasen med en kupad hand kostar 79 kronor.
Foto: Ikea

Ikea testar helt ny stil – säljer unik konst som kan bli värdefull

Ikea släpper snart en unik och begränsad kollektion med känd konstnär. 

Speciellt framtagna produkter som kan komma att bli värdefulla i framtiden.

”Föremål” kallas både ful, fin, förtjusande och egendomlig på samma gång.

Snart lanserar Ikea en helt ny kollektion, baserad på folklore, vid namn Föremål. Den består av 26 unika produkter framtagna av den kända konstnären Per B Sundberg och visar upp en ”lekfull och maximalistisk sida av svensk design”. 

Produkterna som kallas både ”fula”, ”fina” och ”helt förtjusande för hemmet”, samt ”familjära och egendomliga på samma gång”, består av prydnadsföremål, inredningsdetaljer och mönstrade textilier. 

De kommer alla att säljas i begränsad upplaga, flera av dem bär Per B Sundbergs signatur och 13 av dem kommer i presentaskar med mönster av konstnären. Så här finns en chans att inhandla något som kan bli värdefullt i framtiden. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket kan du tjäna på dina gamla Ikea-möbler 

Foto: Ikea

Något att köpa och lämna vidare till kommande generationer

För den som inte känner till Per är han en av Sveriges mest kända glas- och keramikkonstnärer och hans punkiga tillvägagångssätt präglas av humor men också av ett drivet hantverk. 

– Föremål ger en inblick i Per B Sundbergs tankevärld, han vidgar våra vyer och skapar ett kalejdoskop av nya mönster och uttryck. Om du har köpt en Per B Sundberg får du något med dig hem att uppskatta och lämna vidare till kommande generationer, säger Nike Karlsson, kreativ ledare på Ikea of Sweden.

Foto: Ikea

Kollektionen bara på tillfälligt besök och i begränsad upplaga 

Själv beskriver Per B Sundberg sina verk som frodiga, lite grova och burleska och säger: 

– Som konstnär har jag alltid arbetat hantverksmässigt, på ett intuitivt sätt som drivs av upptäckarlust. Mina verk har ofta en funktion, de är ett slags vardagsföremål som överraskar, precis som produkterna i Föremål.

Men kollektionen är bara på tillfälligt besök, från den 7 september 2018, och säljs på 16 olika Ikea-varuhus i Sverige, dock inte i Linköping, Örebro, Gävle, Haparanda eller online.

LÄS OCKSÅ: Här är 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka 

Foto: Ikea

Ikea släpper samtidigt bok om internationellt kända konstnären 

Samtidigt med kollektionen släpper Ikea också en bok om Per B Sundbergs liv och konstnärskap. Det är den fjärde boken i serien om svenska formgivare, efter 10-gruppen, Olle Eksell och Ingegerd Råman.

Per har ställt ut på gallerier, museer och konstmässor i Sverige och internationellt och har tidigare arbetat som designer vid Orrefors glasbruk och som professor i glas vid Konstfack i Stockholm.

Konstnären Per B Sundberg är även internationellt känd. Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea