Ikea lanserar ny en ny serie smarta möbler och andra prylar som kan förändra ditt liv.
1 av 8: Ikea lanserar ny en ny serie smarta möbler och andra prylar som kan förändra ditt liv. Foto: Fotolia
Ikeas nya Omtänksam sortiment är utvecklat tillsammans med ergonomer, sjukgymnaster och forskare inom vården. Omtänksam stolsdyna, ljusgrå, 149 kronor.
2 av 8: Ikeas nya Omtänksam sortiment är utvecklat tillsammans med ergonomer, sjukgymnaster och forskare inom vården. Omtänksam stolsdyna, ljusgrå, 149 kronor. Foto: Ikea
Det här är Omtänksam tablett som har antiglidyta på båda sidor vilket gör att tallrik, glas och bestick är mer benägna att stanna kvar. Blågrå, pris: 39 kronor.
3 av 8: Det här är Omtänksam tablett som har antiglidyta på båda sidor vilket gör att tallrik, glas och bestick är mer benägna att stanna kvar. Blågrå, pris: 39 kronor. Foto: Ikea
Svankkudden hjälper dig att sitta rakt. Du fäster den enkelt på din 
favoritstol med de fastsydda kardborrebanden. Omtänksam svankkudde, svartblå, 129 kronor.
4 av 8: Svankkudden hjälper dig att sitta rakt. Du fäster den enkelt på din favoritstol med de fastsydda kardborrebanden. Omtänksam svankkudde, svartblå, 129 kronor. Foto: Ikea
Omtänksam greppduk är tillverkad av mjuk, slitstark silikon och hjälper dig att öppna envisa burklock. Omtänksam greppduk, blågrå, 19 kronor.
5 av 8: Omtänksam greppduk är tillverkad av mjuk, slitstark silikon och hjälper dig att öppna envisa burklock. Omtänksam greppduk, blågrå, 19 kronor. Foto: Ikea
Omtänksam fåtölj har hög rygg, svankstöd och en justerbar nackkudde som hjälper dig att sitta bekvämt, även om du stannar länge. De höga armstöden avlastar dina armar och är bra stöd när du reser dig upp eller sätter dig ner. Avtagbara armstödsskydd med fickor är perfekta för alla småsaker du vill ha nära till hands. Ljusgrå. Pris: 2495 kronor.
6 av 8: Omtänksam fåtölj har hög rygg, svankstöd och en justerbar nackkudde som hjälper dig att sitta bekvämt, även om du stannar länge. De höga armstöden avlastar dina armar och är bra stöd när du reser dig upp eller sätter dig ner. Avtagbara armstödsskydd med fickor är perfekta för alla småsaker du vill ha nära till hands. Ljusgrå. Pris: 2495 kronor. Foto: Ikea
Omtänksam mörkgrå armstödskudde, 249 kronor.
7 av 8: Omtänksam mörkgrå armstödskudde, 249 kronor. Foto: Ikea
Omtänksam stolsdynor har en mjuk skumfyllning som avlastar och formar sig efter din kropp. Antiglidmaterial på undersidan håller stolsdynan på plats.
8 av 8: Omtänksam stolsdynor har en mjuk skumfyllning som avlastar och formar sig efter din kropp. Antiglidmaterial på undersidan håller stolsdynan på plats. Foto: Ikea

Ikea lanserar möblerna som kan förändra ditt liv

Nu lanserar Ikea en ny serie möbler som kan förändra hela ditt liv.

”Omtänksam” är framtagen med hjälp av forskare och ergonomer.

Vad sägs om porslin som inte glider eller fåtöljen som hjälper dig upp!

Snart kommer Ikea ut med ett helt nytt produktsortiment. ”Omtänksam” som den nya och stilrena kollektionen heter skiljer sig från deras tidigare. Den här består nämligen av produkter som är designade med hjälp av ergonomer, sjukgymnaster och forskare inom vården. Här finns inga estetiska kompromisser utan prioriteringen har varit ett ”enklare och bättre liv hemma”. 

Grundtanken är att vi under vissa perioder av livet behöver extra stöd och bekvämlighet i vardagen. När man är gravid, har opererats, är skadad, har små barn eller är till åren kommen. 

LÄS OCKSÅ: 5 geniala ställen att gömma nyckeln på – ingen kommer hitta den 

Antiglid-porslin, svankstöd och greppvänliga bestick

Som exempel kan nämnas stol med svankstöd (under graviditeten), porslin som inte glider (antiglidyta) när barnen är små, en bekväm fåtölj som är lätt att resa sig ur, eller bestick som är extra greppvänliga om man darrar.

– Vi har tittat på livets många faser och behoven som kan uppstå när våra fysiska omständigheter förändras. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent, vid någon tid i livet kommer vi alla att behöva lite extra stöd i vardagen, säger AnnaKlara Stenberg Gleisner, designer med fokus på ergonomi.

LÄS OCKSÅ: Hemligheterna om Ikea som du inte hade en aning om  

Engagerade en ergoterapeut som fick utvärdera

”Förutom att vara greppvänliga, stadiga och stödjande har alla produkter i Omtänksam det skandinaviska formspråket gemensamt.” Här med armstödskudde 249 kronor. Foto: Ikea

Arbetet inleddes för tre år sedan, ”delvis med utgångspunkt i behov som uppstår när vi åldras, men Omtänksam är för alla som behöver extra stöd och bekvämlighet i vardagen, och som uppskattar stilren design”, skriver Ikea. 

Det första steget i designprocessen var att identifiera olika fysiska behov. Därefter fick formgivarna uppgiften att skapa produkter som möter dessa behov. Man har provat produkterna i flera omgångar för att sedan gå tillbaka och göra ändringar när det har behövts. Som en extra kvalitetskontroll involverades även en ergoterapeut, med möjlighet att utvärdera produkterna professionellt. 

lanseringen av kollektionen Omtänksam, som släpps den 17 november, är enligt Ikea bara första steget. Det kommer att komma fler produkter längre fram.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande