Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 dec 2017 14:00

Ikea-kassen – 25 saker att använda den till

<span>Den klassiska Ikea-kassen kan användas till så mycket mer än att förvara tvätten i.</span>

Den klassiska Ikea-kassen kan användas till så mycket mer än att förvara tvätten i.

1/3

Foto: Ikea

<span>Till exempel kan du plantera växter i dem...<br></span>

Till exempel kan du plantera växter i dem...

2/3

Foto: Pinest

<span>...och en keps.</span>

...och en keps.

3/3

Foto: Pinest

Har du en massa Ikea-kassar hemma som bara ”skräpar”?

Då har du missat allt de går att använda till förutom tvätt.

Här har du 25 lysande tips på helt andra användningsområden.

1. Förvaring

De är perfekt att förvara extra sängkläder i, plastjulgranen, julpyntet, nätet till studsmattan, skridskor, pjäxor, urvuxna kläder. Enkel att knyta ihop också.

2. Flytten

Ikea-kassarna är inte skrymmande och i en bil kan du stoppa i nästan hur många som helst, i alla vrår och skrymslen.

3. Äppelplockning

När äppelsäsongen är här och äpplena ligger och skräpar överallt, fyll Ikea-kassarna. Dessutom lättare att bära än andra kassar då de har längre band som man kan sätta på axeln. Och de går inte sönder!

4. Olika väskor

Fanny pack är så bekvämt – varför inte göra en av Ikea-kasse?

Foto: Pinest

Skolväska, dataväska, ryggsäck eller fanny pack? Allt är möjligt att göra! Det enda som behövs är en symaskin, sax och lite fantasi.

LÄS OCKSÅ: IKEA-klassikerna – minns du de här

 

5. Nallar eller andra lekdjur

Varför inte göra som belgaren Ognev Vlaminck och tillverka nallar av överflödiga Ikea-kassar som fylls med återvunnet fyllningsmaterial? Annars kan man även köpa av honom för 50 euro styck.

6. Bilresan

Om du ska på bilsemester, i stället för att packa i skrymmande resväskor. Eller för helgen på landet. Lätt att slänga i och lätta att packa upp. Kläderna behöver inte hårdpackas heller så risken att de ska bli skrynkliga är mindre.

7. Hallförvaring

Hänger man upp den på krokar, är det perfekt förvaring för mössor, vantar, halsdukar och annat. Och skor! Då kan de även stå på golvet. När man ska ha fest eller middagsbjudning kan man lägga ned alla ytterkläder i Ikea-kassar och snabbt stuva undan för att få mer plats.

8. Sopsortering

Den välkända blåa Ikea-kassen går att använda till så mycket mer än tvättkorg och pantinsamling.

Foto: Ikea

Samla alla tidningar, burkar, glas och annat i dem. Den mindre modellen som är mer stabil är att rekommendera.

LÄS OCKSÅ: Ikeas nya kollektion – designa den som du själv vill

9. Välgörenhet

Samla alla prylar i kassar allteftersom du rensar ut och ge sedan till Frälsningsarmén, Röda Korset, Stadsmissionen eller liknande. Bra för att påsarna går att knyta ihop. Lätta att bära.

10.Julstrumpa

Ikea är bland det mest svenskaste vi har och julstrumpa bland det mest amerikanska. Tillsammans är det verkligen skojigt!

LÄS OCKSÅ: Julstrumpan från Ikea är äntligen här

11. Till planteringen

Eftersom kassen är helt vattentät är det bara att gräva upp växterna, placera dem i Ikea-kassen och "vattna" - och sedan bära dem till nya stället. Går även att använda kassen som vattenkanna, när man behöver större mängder vatten.

12. Klätterreps-väska

Den är garanterat vattentät!

Foto: Pinest

Bland klättrare är det inte helt ovanligt att man använder Ikea-kassar som man kanske till och med syr om. Eftersom de är vattentäta och har tåligt material, och de originalförvaringsväskor som finns att köpa till just klätterrep är ganska kostsamma.

LÄS OCKSÅ: Nu är sängen för HELA familjen här

13. Regnkläder till både barn, vuxna och djur

Är du händig kan du enkelt sy en regnjacka till barnen, hunden eller dig själv. Eller varför inte en byxa? Kan tacksamt användas på barn som bara vill kladda och leka med målarfärg och rulla sig i lera också.

14. Hö till stallet

Har du stall med hästar eller kossor? Fyll kassarna med hö och portionera ut eller lagra.

15. Underlägg

Som underlägg till dina djurmatskålar för att slippa kladd och vätska som förstör golvet. Enkel att skölja/torka av. Klipp ut, fålla och sy.

16. Odla och plantera

Plantera i Ikea-kassar. Odla potatis funkar också bra! Kassarna är även bra som fuktspärr i jorden om man vill plantera nära altanen. Klipp och sy ihop till större del och gräv ned.

Foto: Pinest

Plantera i Ikea-kassar. Det fina i kråksången är att de går att flytta runt i trädgården och kan byta plats efter humör. Odla potatis funkar också bra! Kassarna är även bra som fuktspärr i jorden om man vill plantera nära altanen. Klipp och sy ihop till större del och gräv ned.

LÄS OCKSÅ: Det knasigaste som gjorts med Ikea-kassen

17. Lövsamlare

Samla in alla löven och ta till komposten. Bara att skölja ur och hänga kassen på tork sedan.

18. Barnrummet

Håll ordning i barnkammaren genom att lägga barnens alla leksaker där i. Lätt att plocka i och ur. De mindre kassarna är mest stabila och tar mindre plats.

19. Storhandla

Var miljövänlig och smart på samma gång. Med Ikea-kassarna behöver du inte köpa nya matkassar och får dessutom plats med trippelt så mycket. Bonus att de också är lättare att bära på grund av ”axelremmarna”.

20. Kostym

Ikea-kasse som kostym? Pja, det blir ju regntätt i alla fall!

Foto: Privat

Något att tänka på till Halloweenfirandet kanske?

LÄS OCKSÅ: Ernst Kirchsteiger släpper nya prylar

21. Skötväska

Här kan du få en tålig och vattentät skötväska att ha i alla väder på barnvagnen. Och, den går garanterat aldrig sönder.

22. Strandväska

Den är både vattentät och rymlig. Du får plats med hela familjens handdukar, barnens strand- och badleksaker, fika och allt annat du kan tänkas vilja ha med till stranden eller annan badanläggning.

23. Bikini eller baddräkt

Vill du vara ensam om din outfit på stranden eller vid poolen? Gör som de här och sy din egen baddräkt eller bikini av Ikea-kassar.

24. Snö-kul

Varför inte dra ett bångstyrigt barn till förskolan i en kasse? Om snö finns vill säga. Går alldeles utmärkt att använda som pulka och åka i nedför backar också. Vansinnigt kul för både vuxna och barn!

25. Festblåsa

I den här klänningen lär du garanterat bli kvällens höjdpunkt. Och med fantasin finns inga gränser, använd flera påsar och gör en riktig galaklänning, och varför inte en handväska och accessoarer också?