Ikea upphör aldrig att förvåna eller stanna i sin utveckling. Det allra senaste är att de ska bygga lägenheter. Ikea kallar dem för mikrolägenheter och tanken är att de ska se ut exakt som i katalogen.
1 av 4: Ikea upphör aldrig att förvåna eller stanna i sin utveckling. Det allra senaste är att de ska bygga lägenheter. Ikea kallar dem för mikrolägenheter och tanken är att de ska se ut exakt som i katalogen. Foto: Ikea
Här är en framtagen skiss på hur boendet med 34 lägenheter som Ikea bygger kommer att se ut.
2 av 4: Här är en framtagen skiss på hur boendet med 34 lägenheter som Ikea bygger kommer att se ut. Foto: Ikea
Ikea kallar dem för mikrolägenheter och tanken är att de ska se ut exakt som i katalogen.
3 av 4: Ikea kallar dem för mikrolägenheter och tanken är att de ska se ut exakt som i katalogen. Foto: Ikea
Redan i sommar kommer Ikeas anställda i Reykjavik på Island att kunna gå hem till lägenheter som ser ut precis som utställningsrummen de just lämnade på sitt jobb.
4 av 4: Redan i sommar kommer Ikeas anställda i Reykjavik på Island att kunna gå hem till lägenheter som ser ut precis som utställningsrummen de just lämnade på sitt jobb. Foto: Per Wissing/Scanpix

Ikea bygger mikrolägenheter – ser ut precis som i katalogen

Nu kastar sig Ikea in i byggbranschen också.

De bygger billiga mikrolägenheter med Ikeamöbler.

Och de ska se ut precis som i katalogerna!

Ikea upphör aldrig att förvåna eller stanna i sin utveckling. Det allra senaste är att de ska bygga lägenheter. Ikea kallar dem för mikrolägenheter och tanken är att de ska se ut exakt som i katalogen.

Redan i sommar kommer Ikeas anställda i Reykjavik på Island att kunna gå hem till lägenheter som ser ut precis som utställningsrummen de just lämnade på sitt jobb. Alla 34 lägenheter kommer naturligtvis att vara inredda med Ikea-möbler och ligga på gångavstånd till Ikea i Reykjavik.

 

LÄS OCKSÅ: 12 knasigaste sakerna folk gjort med Ikea-kassen 

Lägenheterna ska se ut precis som i butikerna

Thor Aevarsson, Ikea-chef på Island, säger till Business Insider att lägenheterna kommer att vara små, men variera mellan 25 och 57 kvadratmeter:

– Då Ikea är kungen på compact living bestämde vi oss för att gå från ord till handling, det vill säga leva som vi lär, och visa människor att vi kan omsätta de små lägenheter du ser prov på i våra butiker i verkligheten.

Så här kan en lägenhet komma att se ut. Foto: Ikea

Inget boende får vara det andra likt

Ikea har satt sina inredningsdesigners på att skapa lägenheterna, var och en av dem kommer att ha ett fullgott kök, vardagsrum, balkong, tvättmaskin och torktumlare. 

– Våra inredare har fått utmaningen att ingen lägenhet får vara den andra lik, och det betyder att färger, golv, belysningar och möbler kommer att variera i varje boende, säger Thor.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea släpper hemlig kollektion med Hollywood-stylisten 

Ikea-anställda bor i baracker långt bort

Anledningen är att kostnaden för att köpa eller hyra ett hem i Reykjavik har skjutit i i höjden de senaste åren, bara under 2016 steg priserna med 14 procent. Den heta bostadmarknaden har därmed gjort det svårt för flera av de Ikea-anställda att hitta ett anständigt boende till rimligt pris.

De flesta anställda bor länge bort än en timme från varuhuset och trängs i små utrymmen med andra människor. Flertalet är inte ens riktiga lägenheter utan mer tillfälliga arbetarbostäder/baracker och ligger inte heller i bostadsområden.

Ikea hoppas inspirera andra bostadsaktörer

Hyran på Ikea-lägenheterna kommer att ligga runt 7 800 kronor per månad vilket är väldigt billigt i Reykjavik, faktiskt mer än hälften så dyrt som den genomsnittliga hyran för en etta. Nu hoppas Ikea att de högkvalitativa lägenheterna kommer att inspirera andra på bostadsmarknaden att bygga billiga mikrolägenheter också.

Men det är kanske ingen slump att Ikea gör detta just nu. För inte så länge sedan kunde BBC avslöja att lastbilschaufförer som kör åt Ikea i Västeuropa bor i sina bilar i månader åt gången. Chaufförerna jobbar åt underleverantörer till Ikea och betalas dessutom långt under minimilönen. 

”Medarbetarna är vår viktigaste tillgång”

– Som i vilken Ikea-verksamhet som helst är våra medarbetare vår viktigaste tillgång, säger Thor. Om du har glada medarbetare och låg personalomsättning är halva slaget redan vunnet. Att få bo under ordnade former är en av livets viktigaste grunder, det spelar en stor roll.

Källa: Business Insider Nordic  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande