Enligt Business Insider har vart femte barn i Storbritannien blivit till på en ikea-madrass...
1 av 5: Enligt Business Insider har vart femte barn i Storbritannien blivit till på en ikea-madrass... Foto: Fotolia
Ikea är svenska succéföretaget med massor av hemligheter. Här avslöjar vi allt.
2 av 5: Ikea är svenska succéföretaget med massor av hemligheter. Här avslöjar vi allt. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Ingvar Kamprad med TV4-programledaren Jesper Börjesson.
3 av 5: Ingvar Kamprad med TV4-programledaren Jesper Börjesson. Foto: TV4 / TV4
Visste du att konkurrerande möbelkonkurrenter lyckades få leverantörer att bojkotta Ikea, och att de därför började designa eget?
4 av 5: Visste du att konkurrerande möbelkonkurrenter lyckades få leverantörer att bojkotta Ikea, och att de därför började designa eget? Foto: Fotolia
En hel väska ”saknade” skruvar. Så många kan efterfrågas på bara några timmar...
5 av 5: En hel väska ”saknade” skruvar. Så många kan efterfrågas på bara några timmar... Foto: Fotolia

Ikea – alla hemligheter och annat du inte visste

Ikea är svenska succéföretaget med massor av hemligheter. Här avslöjar vi allt. 

Sexliven, Kamprads okända dotter, anställdas förmåner & de saknade skruvarna.

Och vad tror du varuhuset Ikea och 9000 olympiskt stora bassänger har för likhet?

Vi har tidigare skrivit artiklar om knasiga saker som hänt på Ikeas varuhus, bästa shoppingtricksen och mycket annat. Men det finns mer som du kanske inte känner till. Vad säger till exempel de anställda själva? När är bästa tiden att shoppa? Hur många barn görs på en Ikea-madrass? Och så har vi förstås Ingvars okända dotter...  

Här får du reda på allt du inte visste, och lite till!

LÄS OCKSÅ: Hemliga knepen som gör att du sparar pengar på Ikea 

1. När är bästa tiden att shoppa?

Foto: Fotolia

”Vill du undvika köer är det inte att dyka upp tidigt som gäller. Det är många människor som kommer innan vi ens har öppnat för att vara först på plats. Men det roliga är att de bara skapar rusning och stress. Den allra bästa tiden att gå mot kassorna och slippa kö är 30 minuter till en timme efter öppning. Och helger ska man alltid undvika, för de är värst”, berättar en anställd.

2. Niotusen fulla simbassänger

Visste du att Ikea varje år levererar nästan 300 miljoner kubikmeter varor runtom i världen? Och även om du visste det, vet du hur många simbassänger det är? Ungefär 9000 simbassänger av olympiska mått!

Foto: Fotolia

 

LÄS OCKSÅ: Det här är hemligheten bakom Ikea-möblernas namn 

3. Anställda har flera förmåner

Foto: Ikea

Ikea har ett bonussystem där de som varit anställda minst 6 månader får ta del av vinsten varje år, som en slags julklapp. Storleken tas beslut om i december och i slutet av januari kommer det som en bonus på den vanliga lönen. Nu för tiden ligger Ikeas årliga omsättning på omkring 240 miljarder kronor – mer än vad en del länder har i bnp.

4. Får ni som anställda rabatt?

”Ja, vi får 15 procent rabatt på precis allting, vilket inkluderar mat, möbler, beställningar, distributioner och så vidare. Och när vi jobbar får vi köpa 15 köttbullar med mos eller pommes, sallad och dricka för ungefär 10 kronor”, berättar en anställd.

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: 8 galna saker som har hänt på Ikea 

5. Leverantörer bojkottade Ikea

Ikea har från start varit känd för sina låga priser. Något som retade etablerade möbelföretag så till den grad att de faktiskt lyckades övertala leverantörer att bojkotta Ikea. Därför började Ikea 1995 att formge sina egna produkter. 

Foto: IBL

 

6. Sänker priserna varje år

Som enda företag i världen sänker Ikea sina priser med 2-3 procent varje år. Det är unikt och ovanligt. Alla andra företag höjer i takt med löneutvecklingen hos arbetstagare.

 

LÄS OCKSÅ: Äntligen slut på skruvar och verktyg – klick, säger Kamprad! 

7. Hur ofta frågar folk efter saknade skruvar?

Foto: Fotolia

"På ungefär sex timmar har vi mellan åtta och nio olika fall vilket kan resultera i allt från en till tre skruvar upp till en hel väska. Andra vanliga frågor är hur lång returrätt man har. På återlämningen är den absolut vanligaste frågan om man kan återlämna en öppnad eller använd produkt utan kvitto, vilket svaret på är nej, tyvärr”, säger en anställd. Undertecknad har dock fått lämna åter en produkt mot tillgodokvitto trots borttappat kvitto.

LÄS OCKSÅ: Nu bygger Ikea egna mikrolägenheter 

8. Strikta regler på varuhusen

Alla Ikea-varuhus över hela världen måste innehålla en restaurang eller ett lekrum. Varför? För att Ingvar Kamprad har sagt att ”inga affärer görs på fastande mage” eller ”med barn springandes runt benen”.

9. Bidrar till mänsklighet och sexliv

Foto: Fotolia

Att Ikea är med och bidrar till barnaalstrandet är kanske inte så konstigt med tanke på att de säljer prisvärda sängar. Enligt Business Insider ska vart femte barn i Storbritannien ha blivit till på en ikea-madrass. Exakt hur de kommit fram till siffran låter vi vara osagt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka 

10. Hjälper pensionärer

Foto: Fotolia

Ingvar Kamprad har en stiftelse som betalat ut miljoner under åren till behövande äldre. De har bland annat gett 500 surfplattor till småländska äldreboenden, 60 000 kronor för ett gym till äldre i Växjö och 3 960 000 kronor till ett projekt kring äldres psykiska hälsa och livskvalitet. 

11. Okänd adoptivdotter

Foto: FOTOGRAF MATS SAMUELSSON

De allra flesta vet att Ingvar Kamprad har tre söner från sitt äktenskap med Margareta som gick bort 2011; Peter, Mathias och Jonas Kamprad. Lite mer okänt är att Ingvar också har en adoptivdotter sedan tidigare, Annika Kihlbom. Det var när Ingvar tidigare var gift med Kerstin Wadling och de inte kunde få egna barn som de adopterade Annika. Ingvar och Annika ska ha kommit överens om att hon inte ska ha få ärva något från Ikea den dag det blir aktuellt, utan att det blir hennes styvbröder som då tar över. Däremot har hon rätt till Ingvars privata förmögenhet. Enligt intervjuer ska Annika vara nöjd med överenskommelsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande