Igelkottarna blir snabbt färre – så kan du rädda dem
Antalet igelkottar blir snabbt färre i Sverige. På fem år har stammen gått från livskraftig till nära hotad.
– Det går fort utför för igelkotten, säger Henrik Thurfjell vid SLU Artdatabanken.
Igelkotten är inte bara gullig att titta på. Den är ett riktigt nyttodjur för trädgården och äter bland annat sniglar, maskar, tvestjärtar och andra insekter. Men nu riskerar vi alltså att se allt mindre av den i våra trädgårdar.
Antalet igelkottar minskar nämligen i hela Sverige, enligt siffror från Svensk fågeltaxering. Därför finns den med som en hotad art på rödlistan som SLU Artdatabanken presenterar på onsdagen.
– Nu har vi identifierat att det finns ett problem, förhoppningsvis stärker det forskare i sina ansökningar om medel för att studera arten, till exempel var finns det mer och var finns det mindre igelkottar. Därefter kan de förhoppningsvis peka på en eller ett par orsaker till minskningen, vilket gör att vi kan börja fundera kring lämpliga åtgärder, säger Henrik Thurfjell, expert på däggdjur.
LÄS MER: 25 igelkottar har funnit en fristad – i Carinas trädgård
Rödlistan
SLU Artdatabanken är ett kunskapscentrum för Sveriges arter och naturtyper vid Sveriges lantbruksuniversitet. Vart femte år publicerar de en rödlista över hotade arter i Sverige.
Listan är en bedömning över vilken risk olika arter löper att dö ut i Sverige.
Rödlistan kan vara till hjälp vid prioritering av naturvårdssatsningar.
På listan 2020 finns bland andra fjällräv, skogshare, varg, Östersjötumlare, Hedsidenbi, Veronikanätfjäril och glasört.
Källa: SLU Artdatabanken
Milda vintrar och grävlingar möjlig orsak
Han nämner milda vintrar som en möjlig orsak till att igelkottarna blir allt färre.
– Om de mildare vintrarna gynnat grävlingen som predator på igelkott så bör man minska koldioxidutsläppen, men det är givetvis en mycket större fråga.
Förhoppningsvis går det inte så långt att att igelkottarna blir utrotade i Sverige.
– Det går fort utför för igelkotten, trots det bedömer vi att den finns kvar om fem år, dock har det hänt att experter haft fel förr, säger Henrik Thurfjell.
Så kan du hjälpa igelkottar
Han har flera tips på hur vi kan hjälpa igelkottarna.
– Se till att behålla lövhögar på tomten, lämna ytor lite mer ruffiga med lite högre vegetation etcetera. Kör försiktigt, särskilt kring skymningen.
Så får du igelkottar att trivas på din tomt
LÄS MER: Robotgräsklipparen – ett växande hot mot igelkottar
Carinas trädgård blev en fristad för igelkottar
En annan som vet hur man får igelkottar att trivas är Carina Knight Borg. Hennes hus i Sälgsjön söder om Gävle fick påhälsning av över 25 igelkottar förra sommaren.
– Det var ju så fruktansvärt varmt förra sommaren så det fanns ingen naturlig föda åt igelkottarna. Inga sniglar eller maskar och dåligt med vatten. Så jag började ställa ut lite av kattens torrfoder och blev så glad när de kom igen så jag ställde ut fler skålar, har hon berättat för LEVA&BO tidigare.
Hon tycker att det är ”fruktansvärt tråkigt att de blivit rödlistade”. Men hon tänker fortsätta att ge dem en fristad i sin trädgård.
– Några av mina kottar har vaknat. I fredags kom den första, i lördags kom två och nu har jag fem som jag matar. Får se hur många det blir i vår och sommar. Jag ska sätta upp mina varningsskyltar igen.
LÄS MER: Flera bin och fjärilar hotade – kan vara nära att dö ut
LÄS MER: Solveig och Kjell upptäckte nya mördarsnigeln – hittade 600 i sin trädgård