Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Att flytta tar alltid mer tid och energi än vad man tror. Läs våra 11 super-tips!
Foto: Fotolia
2 AV 3
Börja i god tid att gå igenom alla dina saker för att se vad du inte längre behöver. Vi samlar alla på oss onödiga saker och en flytt är rätta tillfället att rensa ut.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Alla som flyttat vet att det alltid blir kaos. Men det går att undvika mycket om du följer våra tips.
Foto: Fotolia

I flytt-tagen? Det här måste du känna till!

Att flytta är inget litet projekt som man ”bara gör” över en dag.

Det blir nästan alltid jobbigare och tar längre tid än man trott.

Här får du 11 tips som hjälper dig att undvika kaos och sparar tid!

1. Rensa

Det här är nästan det viktigaste momentet. Börja i god tid att gå igenom alla dina saker för att se vad du inte längre behöver. Vi samlar alla på oss onödiga saker och en flytt är rätta tillfället att rensa ut.

2. Fotografera

Att fotografera ditt nya boende kanske inte hjälper dig i just denna flytt, men när och om du flyttar igen så har du dokumenterat alla skador, fläckar och eventuella hål som fanns där utifall din hyresvärd vill ha betalt för det. Detsamma gäller boendet du lämnar så klart.

 

Foto: Fotolia

3. Skriv lista

Att skriva en lista på vad som måste göras innan flytten är nog självkart för de flesta. Men skriv även en lista för själva flyttdagen, allt ifrån tider, vem som ansvarar för vad till viktiga telefonnummer. Det skapar överblick och kontroll och kan minska stressen som en flytt innebär.

LÄS OCKSÅ: Aldrig mer smustig grill – se Karins genialiska tips! 

4. Soppåsar för kläder

Kläder är ett riktigt aber när man ska flytta. Speciellt när det gäller kläder som hänger på galgar och är strykta, dem vill man helst inte vika. Det bästa knepet är då att ta ett gäng, låt dem hänga kvar på galgarna, och trä en svart sopsäck över – som en klädpåse. Häng dem sedan på en klädställning om du har, eller lägg dem som de är ovanpå varandra.

 

Foto: Fotolia

5. Gör en ”öppna först”-låda

Den här lådan är viktig. Fyll den med saker som toalettpapper, våtservetter, vattenflaskor, bestick, några tallrikar, glas, handdukar, tvål, städgrejer, laddare, ombyteskläder etc. Allt som du och ditt sällskap kan tänkas behöva under flyttdagen.

6. Färgmärk lådorna

Post it-lappar är guld värt, så även vid en flytt. Välj färg efter rum, till exempel rosa för kök, blått för badrum etc. Skriv sedan på dem innehållet i kartongen och fäst med silvertejp så du vet att de sitter kvar.

LÄS OCKSÅ: Nu invaderar spindlarna ditt hem – här är allt du behöver veta 

7. Ta i god tid ner alla tavlor och hyllor

Foto: Fotolia

Då allt för stora hål och fula märken och fläckar på väggar kan ge konsekvenser i form av skuld som måste betalas är det smart att börja med just väggarna. Ta ned alla tavlor och hyllor och se till att åtgärda alla märken i god tid innan flyttdagen.

8. Rullväskor för tunga saker

Böcker, konservburkar och prydnadssaker väger mycket när de kommer ihop. Därför är det smart att packa just sådana saker i rullväskor (resväskor, dramaten etc). Har du inte tillräckligt med väskor på hjul, sprid då ut de tunga sakerna i olika kartonger.

9. Fotografera/märk sladdar

Packa aldrig ihop sladdar innan du märkt dem på något sätt. Antingen fotar du dem eller så sätter du post it-lappar (glöm ej tejp) runt dem och skriver till vilken apparat de hör. Kommer bespara dig massor av tid och huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: Kolla in de lyxigaste villorna till salu just nu 

Foto: Fotolia

10. Jämför rummens storlek

Att jämföra rummens storlek på det nya och nuvarande stället kan också bespara dig massor av tid och onödig energi. Är det nya köket mycket mindre än det du flyttar ifrån så är det bara att inse att du inte kommer få plats med alla prylar. Rensa!

11. Överlevnadsväska

Har du mycket kartonger kan det dröja dagar, ja, till och med veckor, innan allt är uppackat. Och oavsett bra märkning går det inte att få fram allt på en gång. En flytt är alltid lika med kaos, så gör en egen liten ”överlevnadsväska” med toalettprylar, nattkläder, underkläder, ombyte med mera.

Källa: Veckorevyn