Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 nov 2018 12:54

Hyresgästerna kapade Valentins lägenhet – vägrar flytta

Det är sju månader sedan kontraktet löpte ut, men Valentin Ponce bor fortfarande hos sina föräldrar. ”Jag känner mig maktlös framför allt.” säger han.

Det är sju månader sedan kontraktet löpte ut, men Valentin Ponce bor fortfarande hos sina föräldrar. ”Jag känner mig maktlös framför allt.” säger han.

1/2

Foto: Privat

Kronofogden har skickat handräckning. Nu ska fallet tas upp i tingsrätten.

Kronofogden har skickat handräckning. Nu ska fallet tas upp i tingsrätten.

2/2

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Valentin Ponce, 31, hyrde ut sin bostadsrätt i andra hand. 

När han ville komma tillbaka – och hyrestiden gått ut – vägrade hyresgästerna att släppa in honom. 

Processen att få ut dem kan ta upp till två år.

– De här människorna vet exakt vad de gör, säger han. 

Det hela började när 31-årige Valentin Ponce flyttade ihop med sin dåvarande flickvän i november 2017. Då sökte han efter någon som kunde hyra hans lägenhet, som ligger i Upplands Väsby, strax norr om Stockholm, och kom i kontakt med ett par som var intresserade. 

– Jag gjorde en kontroll, såg att mannen hade en skuld på en bank, men jag tänkte att det kanske var ett konto som inte var avslutat och det kan hända vem som helst, säger Valentin Ponce.

Valentin som hade betalat dubbla månadshyror en tid behövde någon som var okej med att hyra lägenheten omöblerad i fem månader, vilket paret var. 

– Han var väldigt trevlig, nästan fjäskig, och det borde ju varit en varningssignal kan jag känna så här i efterhand. Men då ville jag bara bli av med månadskostnaden. 

Skrev kontrakt på fem månader – det var för elva månader sen

De skrev ett kontrakt på att paret skulle hyra lägenheten i fem månader och flytta ut den sista april 2018. Valentins förhållande tog slut och när det närmade sig slutet av hyresperioden var han beredd att flytta tillbaka till sin lägenhet.

– En månad innan kontraktet tog slut frågade han om de kunde bo kvar ett år. Men jag hade varit tydlig med att jag inte kunde hyra ut längre, för jag hade ingen bostad. Då sa han att de skulle flytta ut det bestämda datumet. 

Men så blev det inte. Inte på långa vägar. 

När kontraktet löpt ut hörde Valentin Ponce av sig till paret, som inte svarade. Han tänkte att de säkert bara flyttat ut utan att meddela, så det första maj åkte han till lägenheten för att förbereda sin inflyttning. Men då var paret kvar. 

– Jag stoppade in nyckeln i låset och då stod de där och höll för låset och dörren så jag inte kunde komma in, berättar han. 

Polisen kom och då öppnade paret, men bara för dem. Efter att polisen varit inne och pratat med paret möttes Valentin av ett oväntat besked: Polisen vet att det är hans bostad, men säger att han måste gå via Kronofogden för att få hjälp. 

– De kunde inte göra någonting. Jag vart helt chockad. De sa att paret kunde ha rätt att bo där eftersom de ställt in sina möbler och folkbokfört sig på adressen. 

Valentin Poncehar tvingats flytta in till sina föräldrar.

Foto: Privat

Kronofogden missade att delge kvinnan – och fick göra om processen

Valentin kontaktade Kronofogden, som skickade begäran till paret att de skulle lämna lägenheten. Men de gjorde allt för att förhala. För att Kronofogden skulle kunna gå vidare måste de försäkra sig om att paret tagit emot ett delgivande, men de öppnade aldrig dörren. 

En granne kunde till slut hjälpa genom att bekräfta för delgivningsmannen att mannen i paret synts i huset. 

– Jag hoppades att det skulle gå snabbt efter det. Att de skulle ut inom nån månad. Men så var det ju inte. I stället kom problem efter problem. 

När överanklagningstiden gick ut i juli förberedde sig Valentin ännu en gång för att flytta hem. Men då visade det sig att Kronofogden hade missat att delge kvinnan i paret – och processen började igen. Den här gången tog det flera månader innan kvinnan kunde delges. Då hade Valentin tagit hjälp av både en privat delgivningsfirma och polisen. Det var en polisman som i oktober till slut lyckades delge kvinnan. 

– Det är svårt att hitta ord för det här. När jag fick informationen från Kronofogden om deras miss sa de bara ”tyvärr”. Jag tänkte att de kanske skulle snabba på processen eftersom de tabbat sig. Men de sa bara att ”det är så här det ser ut”. 

Under tiden har paret bytt lås, det fick Valentin höra av en granne. Då åkte han själv dit och fick låset bytt, men de bytte snabbt lås igen med hjälp av en låssmed. 

– Tydligen kollar låssmeder bara vilka som är folkbokförda på adressen. Man kan alltså skriva sig var som helst, för det kan man, ringa låssmeden och flytta in så kan du bo där i nästan två år. Det är ju helt galet.

Han kan heller inte säga upp elen, då den ingår i avgiften och elleverantören säger att de inte kan stänga av endast en lägenhet. 

”Det här känns helt hopplöst verkligen”

Nu har fallet till slut nått tingsrätten. Men är långt ifrån över. När Leva & Bo pratar med Valentin Ponce på torsdagen den 8 november har han precis ringt tingsrätten för att höra hur det går med fallet. Där sa de att de ska skicka information till paret att de ska höra av sig till tingsrätten. Brevet har de tio dagar på sig att öppna. Hör de inte av sig måste de delges.

– Det är samma sak igen, att då måste de vara säkra på att paret fått informationen, vilket de kommer hålla sig undan. Så det bara börjar om. Det här känns helt hopplöst verkligen. Jag orkar inte det här, säger Valentin uppgivet.

– Jag har en jurist för att få rådgivning eftersom det är komplicerat och rent ut sagt absurt. Men det är ju så här det går till. 

LÄS MER: Paret trodde de köpte vitt hus – blev chockade när de fick se det

Flyttat hem till föräldrarnas gästrum

Under perioden har Valentin tvingats flytta in i gästrummet i sina föräldrars lägenhet i Vallentuna. Där bor han än i dag, ett halvår efter att han enligt kontraktet skulle få tillbaka sin lägenhet. Någonting han varken tänkt sig eller hoppats på i 31-års ålder, säger han.

Samtidigt betalar han också både avgift till bostadsrättsföreningen, el och annat till lägenheten. Paret slutade betala hyra i juni. Det går också åt en del för magasinering av hans möbler, juridisk hjälp, betala Kronofogden och annat.

– Jag känner mig maktlös framför allt. Och väldigt trött på det hela. Det tar så mycket energi hela tiden. Att jag ska kämpa för någonting som är mitt. Det är svårt som det är att få en bostad i dag, så jag förstår inte varför man skyddar folk som utnyttjar systemet och det andra människor har.  

Nu väntar minst ett år innan det hela kan vara löst – och Valentin kan flytta hem till sin lägenhet, för rätten är på hans sida. 

Paret gör det klart att de inte har planer på att lämna lägenheten

Mannen i paret har gjort det tydligt att de inte har planer på att flytta. 

– Jag har inte hört från honom på flera månader, så i dag skrev han ungefär ”det pågår en process som ger dig eller mig rätt och tills denna är klar kommer vi att bo kvar. Gör du mer blir det jobbigt för dig”. Men ingen process ger dem rätt. Men de vet exakt vad de gör, jag får inte ta mig in i lägenheten, så de kan bara bo där helt skyddade, det är galet.

Valentin Ponces fall har omskrivits i flera medier, bland andra Aftonbladet, Hem & Hyra och Stockholm direkt under veckan. I trapphuset till hans hem har grannar satt upp utklipp från tidningarna och han känner stöd från både grannar och vänner. 

– Det är väldigt många som är engagerade. Och jag tycker att det är bra att det uppmärksammas. Jag vet inte hur mycket som ska till för att processen ska ändras. Men jag vill visa hur absurt det är att det kan gå till på det här viset.

– Jag hade så klart kunnat göra mer för att ta reda på mer om dem, men man kan heller inte avgöra vem som kan göra en sån här sak baserat på skulder eller liknande. Men i slutet av dagen är det här inte sista gången det här kommer att hända. Man måste kunna vara mer skyddad. 

Expressen har sökt paret, som inte återkommit, de har heller inte velat svara på frågor från någon annan tidning som försökt få kontakt med dem. 

Foto: TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Nina och Patrik räddade den magra Gekås-katten

Hur blev det så här – det här kan Kronofogden göra

Turerna har varit många och kan i första anblick låta komplicerade. Men egentligen är det enkelt: Valentin Ponce hyrde ut sin lägenhet. När den kontraktsbestämda hyrestiden var över vägrade hyresgästerna att flytta. 

Polisen kan inte göra något. Kronofogden försöker göra något men paret har överklagat vilket gör att ärendet måste tas upp i tingsrätten. Rätten är på Valentins sida. Men på grund av handläggningstider kan det ta två år innan lägenheten är hans igen. 

Hur kan det bli så?

Tidningen Hem och Hyras expert har försökt reda ut frågan. Här är några fakta att känna till. 

Vägrar andrahandshyresgästen att flytta får man räkna med att det tar månader innan man får tillträde till sin lägenhet.

Först ska Kronofogden begära att de boende flyttar, alltså vräka dem. 

Överklagar de tidigare hyresgästerna måste ärendet tas upp i tingsrätten. 

Överklagas tingsrättens beslut ska hovrätten besluta om prövningstillstånd, vilket de med största sannolikhet inte kommer att ge. 

Först då har ärendet klarats upp – men även den processen kan ta flera månader. 

Minst ett och ett halvt år räknar Valentin Ponce med att det hela kommer ha tagit allt som allt, tills när han till slut får tillbaka sin bostadsrätt, vilket han är säker på att han får.

LÄS MER: Oväntade upptäckten – gigantisk penis och bröst på hustaken