1 av 3: Vårstädning går att göra miljövänligt. Städa utan massor av kemikalier – det finns många naturliga städmedel att ta till. Foto: Shutterstock
2 av 3: Luktar det äckligt i kylskåpet? Stäng av kylen och plocka ut allt som finns. Placera ömtåliga livsmedel i kylväskor eller utomhus om det är vinter. Tvätta ur kylskåpet med ljummet vatten och diskmedel. Vid dålig lukt hjälper det också att sätta in en halv citron med snittytan uppåt.
3 av 3: Bakpulver och citroner kommer man långt med!

Husmorstips: Städa utan giftiga kemikalier

Husmorstips är ofta både billiga och miljövänliga. Här har vi samlat några superknep till städningen hemma i bland annat köket och badrummet.

Städa utan kemikalier – här är 11 tips!

KÖKET:

1. Gör ren spisen

Strö bakpulver på de smutsiga partierna runt plattorna. Häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölj med vatten.

 

2. Gör rent kylskåpet

Stäng av kylen och plocka ut allt som finns däri. Placera ömtåliga livsmedel i kylväskor eller utomhus om det är vinter. Tvätta ur kylskåpet med ljummet vatten och diskmedel. Glöm inte avfrostningshålet som i värsta fall är igentäppt. Rensa det i så fall med hjälp av en bomullspinne, piprensare eller dylikt. Om du har mögelproblem eller problem med dålig lukt –  torka efter med 3-procentig ättiksyralösning (1/2 dl 24 % ättiksyra + 3,5 dl vatten). Slå på strömmen och plocka in maten först när kylskåpet blivit kallt. Vid dålig lukt hjälper det att sätta in en halv citron med snittytan uppåt.

 

Läs mer: Så får du bort dåliga lukter i kök och badrum

 

3. Gör rent mikrovågsugnen

Saften från en citron blandas med vatten i en skål och ställs in i mikrovågsugnen. Kör på full effekt några minuter och den ingrodda smutsen löses upp och går att torka bort med en trasa.

 

4. Gör rent diskbänken

Blanda hälften ättika och hälften vatten i en blomspruta. Spruta på och låt verka en stund. Torka sedan av med hushållspapper och resultatet blir skinande rent!

 

5. Ränder i te- och kaffekoppar

 Häll kokhett vatten i koppen. Rör ner en sked bakpulver. Det kommer fräsa till. Använd diskborste eller disksvamp och borsta bort beläggningarna. Skinande rent!

 

Läs mer: Därför ska du spara dina använda tepåsar

 

 

BADRUM:

6. Stopp i avloppet

Blanda 1dl vatten och 1dl bakpulver, häll i avloppet, vänta en kvart och spola med varmt vatten. Läs ett annat tips här.

 

7. Kalkavlagringar

Såna tar man bort genom att gnida citron mot ytan, på diskbänk eller badrum. Vänta några minuter och torka bort med trasa.

Är det fula avlagringar i toaletten – häll på ett par matskedar bakpulver, låt verka ett tag och skrubba sen rent.

 

ALLMÄNNA STÄDTIPS

8. Använd bikarbonat på unkna tyger & mattor

I stället för att använda giftiga kemikalier, strö bikarbonat över soffan, eller heltäckningsmattan för att ta bort lukten. Borsta runt en liten stund, låt verka några minuter och dammsug bort bikarbonatet! Detta tips har den trevliga biverkningen att det även tar bort lukten i dammsugaren.

 

Läs mer: Oväntade saker du kan använda bikarbonat till

 

9. Rengör fönstren med vinäger

Blanda 2 teskedar vinäger med drygt en deciliter varmt vatten i en sprayflaska. Spraya och torka av för att bli av med fingeravtryck och fett.

Kom ihåg att använda en tygtrasa som kan tvättas och återanvändas.

 

10. Gör en allrengörare med naturliga ingredienser

Tea tree-olja och citronjuice har båda antibakteriella egenskaper. Gör en bra allrengörare genom att blanda 10 droppar citronjuice (eller citronskal som blivit över vid matlagning) med 20 droppar tea tree-olja i 1 deciliter vatten. Detta fungerar perfekt vid rengöring av kakel, köksytor och golv. Om du vill att det skall dofta extra gott kan du blanda i lite lavendeldroppar.

 

Läs mer: Billigt och miljövänligt – så gör du rengöringsmedlet själv

 

11. Gör ett "hopkok" som sprider god doft

Många luftfräschare innehåller ftalater, vilket inte är bra för hälsan. Vill du ha en mer naturlig god-lukt-upplevelse kan du lägga dina favoritörter och frukter i en kastrull med vatten och koka upp. Prova till exempel vaniljstång eller kanel och apelsinskal eller kryddnejlika och äppelbitar. Du kan också tillsätta några droppar essentiell olja.

 

Vill du ha fler husmortips? Kolla här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!