1 av 15: Köksön bryter av mot det moderna köket och skapar­ en mer lantlig känsla. Inuti köksön finns såväl frys som sval och stenskivan­ ovanpå är restmaterial från stengolvet i hallen. Foto: Malin Bondeson
2 av 15: Franskt bistrokakel på väggarna­ och slitstarka och tåliga ytor. Alla material är noga utvalda för att bli ännu snyggare med åren. Foto: Malin Bondeson
3 av 15: Det är helt öppet mellan vardagsrum­ och kök, allt för att ha så sociala ytor som möjligt. Det maffiga träbordet är från Ralph Lauren och hemsläpat från New York. Foto: Malin Bondeson
4 av 15: Den stora matgruppen från Room i brunt trä bryter av familjens vita inredning. Foto: Malin Bondeson
5 av 15: Öppet, socialt och ljust. Bokhyllan­ är från Room, fåtöljerna­ från Gösta Westerbergs­ och golv­- lampan­ med långa ben är från Philippe­ Starck. I taket hänger en lampa från Flos. All konst har Charlotta målat. Foto: Malin Bondeson
6 av 15: Rufus böcker ligger staplade på John Kandells Pilaster-hylla. Röda sjuan-barnstolar från Fritz Hansen. Foto: Malin Bondeson
7 av 15: Fåtölj från Gösta Westerberg, omklädd i grått tyg. Lampa från Philippe Starck. Foto: Malin Bondeson
8 av 15: Farmors gamla stol har fått nytt tyg från Walles och Walles och ny färg av Charlotta. Foto: Malin Bondeson
9 av 15: Öppna spisen är husets hjärta som värmer vintertid. Foto: Malin Bondeson
10 av 15: När man kommer upp på husets övervåning möts man av detta vackra skrivbord. Arvegods från Leventes släkt i Ungern. Foto: Malin Bondeson
11 av 15: Charlotta och Leventes sovrum har en personlig fotohörna­ med bilder på familjen­ och en stol från Room. Foto: Malin Bondeson
12 av 15: Sovrummen går även de i husets ljusa färgskala. Foto: Malin Bondeson
13 av 15: Utsikt från badkarskanten­ och mycket förvaring var Charlottes önskemål i detta rum. Skåpen från Ikea är ommålade­ i en ljusgrå nyans och med kapade ben. Foto: Malin Bondeson
14 av 15: Tvillingarnas rum är inte färdiga.­ Tapeter och gardiner­ ska upp för att höja mysfaktorn.­ Alla möbler är från Englessons möbler och inköpta på Loppi.se. Foto: Malin Bondeson
15 av 15: Med fantastisk utsikt över vattnet i Brevik ligger familjens­ vackra villa på 280 kvadratmeter. Trädgårdsarbete är inget för familjen som valt att lägga trätrall på större delen av trädgården. Foto: Malin Bondeson

"Huset skulle bli vackert och praktiskt"

Charlotta Wågert och sambon Levente drömde om att få rita och bygga sitt eget hus. Efter en lång tids letande efter den perfekta tomten föll valet på Brevik ute på Lidingö.

– Det viktigaste var att huset skulle bli vackert och praktiskt, säger Charlotta.

Maria Roswall

I ett vackert vitt hus med utsikt över vattnet på Lidingö bor familjen Wågert. Innanför de gamla trädörrarna från 1890-talet öppnar hemmet upp sig med generös rymd och fantastiskt ljus.

– Det viktigaste för oss när vi byggde huset var att få bygga ett hem som är vi. Jag är mycket för värme, atmosfär och shabby chic medan Levente är mer stram. Det har inte varit helt lätt att få ihop alla gånger, säger Charlotte.

Socialt och öppet

Charlotte och Levente har valt en social, öppen planlösning­ med mycket lekytor och plats att umgås.

– Jag älskar öppen planlösning. Jag vill gärna ha alla omkring mig hela tiden. Levente gillar att laga mat och vi har ofta familj och vänner över. Då är det mysigt att kunna hänga tillsammans fast mannen lagar mat, Rufus spelar spel i soffan, tvillingarna busar runt på golvet och vännerna tar ett glas vin vid köksön, säger Charlotta.

Tvillingar och renovering

Familjens villa har precis blivit färdigrenoverad och barnens rum är ännu inte helt klara. Tapeter ska sättas upp och det ska bli lite mer ombonat, men först måste Charlotta och Levente pusta ut lite. Det har inte varit helt smärtfritt att både få tvillingar och försöka att få klart ett stort husbygge samtidigt.

– Levente är inredningsarkitekt så han kan alla fallgropar­ men det blir ändå alltid mer av det mesta än vad man tänkt sig. Sprängningen har varit den största fallgropen för oss. Helt makaber har den varit och det har blivit väldigt, väldigt kostsamt.

"Vackert och praktiskt"

Det är Charlottas sambo Leventes firma Prima hem som ritat och byggt huset och därmed gett familjen möjlighet­ att skapa hemmet exakt så som de ville ha det.

– Det är magiskt att få skapa sitt hem efter sina behov och önskemål. Det viktigaste har varit att det skulle bli vackert och praktiskt. Allt vi bygger måste stå pall för tre barn och en stor hund. Vi är två starka viljor som måste kompromissa en hel del. Jag vinner färgval och Levente vinner planlösningsgrejen, säger Charlotta och skrattar.

Eftersom själva ritandet och byggandet är Leventes yrke har de bitarna fallit på plats relativt smidigt. Det var svårare att hitta en tomt på Lidingö och för Charlotta, som är uppväxt i samma område, var det som högsta vinsten på lotto när tomten i Brevik dök upp.

– Vi är inga trädgårdsfantaster så vi ville inte ha en tomt med för stor trädgård. Jag många gamla vänner som också flyttat tillbaka så det är lite som att gå på klass- återträff varje gång man går ner och handlar på Ica.

Kylrum med gott om plats

Köksön är husets hjärta och här var det viktigt att få till rejält med förvaring. I stället för kylskåp har Levente byggt ett litet kylrum i kökets ena hörna.

– Kylrummet var Leventes idé och det blev riktigt bra. Hela tanken med köksön var att bryta det moderna i köket och få in lite lantlig känsla. Jag tjatade till mig det franska bistrokaklet också för att förstärka den känslan.

Levente är bra på att använda samma material på olika ställen. Bland annat har han lagt sten som blev över från hallgolvet ovanpå köksön. Den fina, gamla insatsen i öppna spisen är ett fynd från ett av Leventes många byggen.

– Jag är mest nöjd med den öppna planlösningen och den trevliga fokuseringen kring köksön och vår öppna spis, säger Levente. Jag gillar kylrummet också. Här kan man stapla in hur mycket som helst.

Utsikt från badkarskanten

På övervåningen ligger barnens sovrum.

– Här ska jag sätta upp fina tapeter och höja mysfaktorn men jag har inte hunnit. Badrummet är däremot färdigt!

Badkaret vid fönstret är flitigt använt och Charlotta tappar mer än gärna upp ett bad, tänder ett ljus och ligger och njuter en stund innan hon går och lägger sig på kvällen.

– Jag skulle nog säga att badkaret är min favoritplats i huset. Och köksön! Det viktiga för mig i badrummet var mycket plats för alla saker man samlar på sig, och att jag skulle ha utsikt från badkarskanten.

Skåpen från Ikea har blivit av med sina ben och målade­ i en grå nyans.

– Jag köper gärna billiga skåp på Ikea och målar om, sätter på nya beslag och fixar till. Och så lägger jag pengarna­ på en dyr kran i stället. Perfekt!

Har havsutsikt

Här bor: Charlotta Wågert, sambon Levente Kiss och barnen Rufus, 5, Franka och Alba, 1 1/2.

Gör: Charlotta driver barnprylssajten Loppi.se och bloggen Echochicas. Levente är inredningsarkitekt.

Foto: Malin BondesonHuset: Villa på Lidingö, byggd av Leventes firma Prima hem.