Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Handvävd matte från byn Erice på Sicilien, parets förlovningspresent till sig själva. Danska stolar från Bacchus antik. Bord i teak från Nostalgiladan i Norsholm. Grön kruka i fönstret av Josef Frank, Svenskt Tenn. Gammal radio, hittegods. Klocka Ball Clock och design av George Nelson. Industrilampor, second hand.
Foto: Erika Stenlund
2 AV 10
Arkitekten vann en tävling på 50-talet med huset.
Foto: Erika Stenlund
3 AV 10
Soffa Accent från Swedese och soffbord designat av Morten Voss för Fritz Hansen, både från Kontorett. Matta Stockholm från Ikea. Vitrinskåp från 50-talet, arvegods. Kuddarna är hemmasydda med tyg från Marimekko.
Foto: Erika Stenlund
4 AV 10
Fåtöljen fyndades på Myrorna. Det gamla stringsystemet är köpt på Blocket. Lampor från Ateljé Lyktan.
Foto: Erika Stenlund
5 AV 10
Grön Bumlinglampa, second hand. Tapet Eldblomman, design Josef Frank, Svenskt tenn.
Foto: Erika Stenlund
6 AV 10
Bokhyllan i taek kommer från Nostalgiladan.
Foto: Erika Stenlund
7 AV 10
De blå fåtöljerna är arvegods och stod tidigare på Andreas farfars kontor. Fotoväggen är egna bilder och ett minne från bröllopsresan till Kuba.
Foto: Erika Stenlund
8 AV 10
Rödprickig lampa från Gabriellas leklåda. Matta, Åhléns. Bokhylla, Nostalgiladan. Träfigurer från resor till släkten i Tjeckien.
Foto: Erika Stenlund
9 AV 10
Tavlan från 1969 över öppne spisen i vardagsrummet köpte Andreas pappa i present till Andreas morbror och den har nu gått vidare till Andreas.
Foto: Erika Stenlund
10 AV 10
Skrivbordet tillverkat för NK second hand. Lampan är ett loppisfynd.
Foto: Erika Stenlund

Huset från 50-talet har renoverats i retrostil

Caroline och Andreas planerade inte att köpa hus, men så dök det arkitektritade 50-talsrad­huset upp i Norrköping, och de föll direkt.

Nu har de renoverat stora delar av huset från grunden och inrett i den stil som båda älskar – sent 50-tal och tidigt 60-tal.

Frida Funemyr

Caroline och Andreas hade just flyttat ihop i en 20-talslägenhet i stan och trivdes bra där.

– Vi hade inga barn då och tanken på hus fanns inte alls. Men så sa Andreas en dag att ett jätte­häftigt hus låg ute på Hemnet och att vi måste åka dit och titta.

Huset är omgärdat av ett vackert prunkande naturreservat, så när de under visningen gick genom skogen och den arkitektritade radhuslängan uppenbarade sig framför dem blev de helt sålda.

Originaldetaljer fanns bevarade

Huset har ingen insyn och läget är fantastiskt,

För Caroline och Andreas var det ingen diskussion, detta hus ville de bara ha. Det var kärlek vid första ögonkastet. Det blev inte mindre intressant när de kom in i huset.

– Alla originaldetaljer fanns bevarade, men huset krävde stora renoveringar och var inte i ett bra skick så vi hoppades att de flesta inte skulle se potentialen, säger. Caroline

Paret förlorade budgivningen och låg sömnlösa. Detta var det ultimata huset och de visste att de inte skulle få samma chans igen. Lyckan blev därför stor när mäklaren ringde efter två veckor och sa att köparna hade hoppat av och att huset nu ändå kunde bli deras.

– Vi skrev på samma dag och nu sitter vi här tre år senare. Vi har renoverat det mesta i huset från grunden. Vi har bytt fönster, dränerat, bilat bort gamla golv och vi har tagit bort säkert sex lager tapeter på alla väggar. Dessutom var hela huset inbäddat i förvuxna päronspaljéer, granbuskar och klätterväxter som vi tvingades ta bort.

Renoverat – ändå ser allt ut som då

Det som återstår är att sätta tänderna i är den lummiga trädgården och till hjälp har paret nosat upp gamla originalritningar på de trädgårdar som anlades här på 50-talet.

Caroline och Andreas har, i den mån de kunnat, försökt behålla det som finns kvar av det gamla samt återskapa den stil som huset byggdes i. I stort sett ser allt ut som det gjorde när det begav sig, trots den omfattande renoveringen.

– Det återstår en hel del finputs, sådant blir man ju aldrig klar med. Men det är den pågående förändringen som är rolig, allt behöver inte bli klart på en gång, säger Caroline.

På 50-talet pågick en arkitekttävling i Norrköping där flera arkitekter skulle välja läge och rita olika hus på samma gata. Arkitekt Rune Hellgren, som ritade Caroline och Andreas hus, var en av vinnarna. Hans motto var "Rymd, ljus och närhet". Och han lyckades. Trots att huset har en källarvåning, mellanplan samt övervåning har arkitekten lyckats skapa en känsla av att allt hänger ihop, mycket tack vare den öppna trappan mellan de olika etagerna.

– Med två små barn är det perfekt att kunna pyssla i köket och samtidigt ha bra kontakt med resten av huset.

Låter det ta tid att inreda

Paret föll för stilen och det gediget byggda huset. Här finns detaljer och en funktionalitet som man inte hittar i nyare hus.

– Tänk så smart med kalkstensgolvet som breder ut sig över hela hallgolvet mellan de olika utgångarna. Supersmidigt om somrarna när man springer ut och in mellan kök och terrass hela tiden, säger Caroline.

När det kommer till paret Bielkhammars inredningsstil vurmar båda starkt för sent 50-tal och tidigt 60-tal. Huset stämmer överens med deras sätt att se på inredning. Denna stil är deras gemensamma nämnare, men Andreas är den som främst föredrar designklassiker medan Lina är den som dras till det mer bohemiska och återanvänder.

Paret är överens om att kombinationen teak och svart skinn är en favorit. Annars är det den enkla formen och komforten i 50-talsmöblerna som tilltalar. De köper inte en massa saker bara för att få en färdig inredning, eller åker till Ikea för att storhandla.

– Vi vet vad vi vill ha och letar vi efter en speciell grej ger vi inte upp förrän vi hittat denna. När vi inreder låter vi det ta tid. Vi är grundliga. Det tog oss tre år att hitta rätt utelampa till exempel.

Hemma hos Bielkhammar

Här bor: Caroline och Andreas Bielkhammar, barnen Rebecca och Vendela.

Var: I Norrköping

Gör: Caroline arbetar med social integration och Andreas inom fastighetsbranschen.