Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Helig Birma är lugn, tystlåten och väldigt sällskaplig.
Helig Birma är lugn, tystlåten och väldigt sällskaplig.
Helig Birma är lugn, tystlåten och väldigt sällskaplig.
Bengal är en atletisk och pigg kattras.
Bengal är en atletisk och pigg kattras.
Bengal är en atletisk och pigg kattras.
Brittisk korthår är en annan vanlig ras, en stillsam katt som passar bra för den som bor själv.
Brittisk korthår är en annan vanlig ras, en stillsam katt som passar bra för den som bor själv.
Brittisk korthår är en annan vanlig ras, en stillsam katt som passar bra för den som bor själv.
1 AV 4
De är inte bara söta - de får dig att må bra också
2 AV 4
Helig Birma är lugn, tystlåten och väldigt sällskaplig.
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Bengal är en atletisk och pigg kattras.
Foto: Shutterstock
4 AV 4
Brittisk korthår är en annan vanlig ras, en stillsam katt som passar bra för den som bor själv.
Foto: Istock

Vilken katt passar dig? Här är 13 populära kattraser

Ragdoll, sibirisk katt eller kanske maine coon? Det finns många olika kattraser och valet kan vara svårt för den som är på väg att köpa en katt.

Vi hjälper dig att välja – här hittar du 13 söta och populära raser.

Den som är sugen på att skaffa katt har en del att fundera över. En katt lever länge – vissa i mer än 15 år, den behöver tillsyn, kärlek och omvårdnad och den kostar pengar. Är du medveten om detta kommer nästa fråga: vilken katt passar dig?

Katter är olika, och det finns i dagsläget 48 godkända raser, enligt SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund). Det är långhåriga och korthåriga, smala och runda, kortnosade och långsvansade, större och mindre, sällskapliga och lekfulla... Vi har samlat 13 populära kattraser. Ta reda på vilken som passar dig bäst!

1. Ragdoll – en lugn, stor och kelig katt

Ragdoll är en populär ras som älskar att gosa. Foto: Shutterstock

Temperament

Ragdoll är den populäraste av alla kattraser. Den är nyfiken, lugn och tystlåten ras med ett jämnt temperament. Ragdoll har en tendens att fullständigt slappna av när man lyfter den, vilket har gett den sitt namn – ragdoll är trasdocka på engelska.

Att leva med

Ragdoll kommer bra överens med sina familjemedlemmar och vill gärna umgås med sin familj och kela med husse eller matte.

Kännetecken

Ragdollen är en stor och kraftig katt med lång muskulös kropp, kraftig nacke, medelhöga muskulösa ben och runda tassar med tofsar. Pälsen är lång och silkig och ögonen är blå och ovala, medan öronen sitter brett isär och har rundade toppar. Svansen är lång och buskig. Ragdoll rör sig vaggande vilket troligen beror på att den går brett isär med bakbenen.

2. Sibirisk katt – social och aktiv

Sibirisk katt, en hundlik ras eftersom den följer efter husse eller matte. Foto: Shutterstock

Temperament

Sibirisk katt är en intelligent, nyfiken, social och lättlärd ras. Den har ett trevligt temperament och är ofta pratsam.

Att leva med

Sibiriska katten följer med glädje sin familj i hälarna. Av den anledningen beskrivs rasen ibland som hundlik. Dessutom är den aktiv och gillar att klättra, leka och hoppa. Den mår bäst av aktivering och sällskap och passar bäst för dig som har möjlighet att umgås mycket med katten och aktivera med leksaker.

Kännetecken

Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals. Pälsen är väldigt tät, men relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Pälsen känns något hård vid beröring. Svansen är täckt med kraftiga hårstrån. Sibiriska kattens öron är medelstora och har runda spetsar med tofsar.

3. Maine Coon – mycket sällskaplig ras

Maine coon är en vänlig katt med ett stabilt temperament. Foto: Shutterstock

Temperament

Maine coon är en nyfiken och lättlärd katt som har ett stabilt och behagligt temperament. Även om katten ibland kan se väldigt tuff ut, är den mycket snäll och vänlig.

Att leva med

Maine coon är en mycket sällskaplig ras som älskar husse och matte, gärna är med dem överallt och ser vad de har för sig, och lätt anpassar sig till miljöer så länge den får utrymme till motion.

Kännetecken

Maine coon är stor, muskulös och bredaxlad. Den kan upplevas större än den är på grund av den långa och rektangulära kroppen och den långa svansen. Dess yviga svans är bred vid basen och avsmalnande, ögonen är stora och placerade långt ifrån varandra och öronen sitter högt på huvudet och är breda vid basen och har en tofs på spetsen. Pälsen är silkesaktig och halvlång, tät och tjock, men kortare på skuldrorna och huvudet och längre på ryggen och bakbenen.

LÄS MER: 27 viktiga saker att tänka på när du skaffar katt 

4. Norsk skogkatt – stilig ras som passar som innekatt

Norsk skogkatt, en vacker ras som gillar att vara högt upp. Foto: Shutterstock

Temperament

Norsk skogkatt är en vacker, stilig och vänlig ras som gärna småpratar, men utan att vara högljudd. Den är kärleksfull och tillgiven. I själen är den fortfarande jägare och jagar sina leksaker som om de vore riktiga. Flera gånger om dagen patrullerar den för att försäkra sig om att allt är bra.

Att leva med

Det är en mycket sällskaplig katt. Många skogkatter gillar att befinna sig högt upp, till exempel på skåp och hyllor. Det bör därför finnas platser högt upp och utrymme att springa på, då trivs skogkatten. Den gillar också att ha ett eget utrymme och springer gärna och gömmer sig och anfaller sina leksaker. Norska skogkatten passar utmärkt att ha som innekatt.

Kännetecken

Norska skogkatten är storvuxen och muskulös och har lång kropp och höga ben. Bakbenen är högre än frambenen. Den har en trekantig huvudform och stora öron med tofsar. ”Skogisens” päls är speciell – den har tjockt underull och långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen och utmed sidorna.

5. Helig Birma – tystlåten och fäster sig ofta vid en person

Helig Birma är lugn, tystlåten och väldigt sällskaplig. Foto: Shutterstock

Temperament

Helig birma kallast oftast bara birma. Det är en lugn, vänlig och tystlåten ras. Den är också bestämd och vet vad den vill. Birma är med sitt lugna temperament sällskaplig och anpassningsbar.

Att leva med

Birman brukar fästa sig vid en person. En del birmor kan bli lite avundsjuka om deras husse eller matte inte ger dem tillräckligt med uppmärksamhet. De är territoriella men blir inte aggressiva. Många birmor låter inte husse eller matte vara i fred. Är du på toaletten får du vänja dig vid att ha katten med dig.

Kännetecken

Birma är en medelstor katt med ganska lång kropp med korta och kraftiga ben. Den ska ge ett sött uttryck. Det mest kännetecknande för en helig birma är de fyra vita tassarna och på baktassarna ska det vita gå upp i en kil som är som ett upp och nedvänt V. Huvudet är svagt hjärtformat och öronen är små och ögonen klart blå. Birman har en blank och silkig medellång päls. Den heliga birman har mycket ovanlig färgteckning – så kallad ”himalayafärgad” där ansikte, öron, svans och ben mörkare än resten av kroppen.

6. Brittisk korthår – stillsam och passar den som bor själv

Brittisk korthår liknar nästan en nallebjörn. Foto: Shutterstock

Temperament

Brittisk korthår är en stillsam och tystlåten ras som är vänlig, tillgiven och lättskött. Den är lojal och kärleksfull.

Att leva med

Den här kattrasen är lättsam och trevlig att ha som sällskap. Eftersom den är så kärleksfull kommer den fästa sig vid alla sina familjemedlemmar. Trots att den älskar att leka behöver den inte uppmärksamhet hela tiden. Den tål att vara ensam, är bra på att leka själv och passar därför extra bra för den som bor själv.

Kännetecken

Ibland liknar britten en nallebjörn, med sin korta, täta och plyschliknande päls och sin lite knubbiga kropp. Den kan ha en mängd olika färger. Brittisk korthår är medelstor till stor, muskulös och knubbig, kraftiga ben och runda och fasta tassar. Svansen är kort och tjock med rundad tipp. Brittens huvud är brett, öronen sitter bredd isär liksom ögonen som är stora och runda.

7. Bengal – ser vild ut men är väldigt tam

Foto: Shutterstock

Temperament

Bengal är en kattras som kan se vild ut, men som är väldigt tam. Den är stor och atletisk, självständig, pigg, aktiv, alert och nyfiken och en utmärkt klättrare. Det är en lojal ras med ett vänligt temperament.

Att leva med

Bengalen fäster sig vid människor i sin närhet och är en lojal vän. Bengalen är en aktiv och väldigt atletisk katt som behöver få möjlighet att springa och röra sig fritt.

Kännetecken

Bengalen har en medellång, slank muskulös kropp och kraftiga ben som påminner om en vildkatt. Den rör sig mjukt och ofta med en smygande gångstil och med låg svans. Svansen är kraftig med rundad svanstipp. Pälsen är kort och tät, känns mjuk och sammetsliknande och har en guldton som basfärg och ett vackert mönster likt en leopard. Öronen sitter brett isär, är breda vid basen och har rundade spetsar. Ögonen är stora, uttrycksfulla och aktiva.

LÄS OCKSÅ: Kattallergiker? Nu kan det finnas ett botemedel 

8. Devon rex – energisk katt i stort behov av stimulans

Devon rex, en livlig katt med ett ovanligt utseende. Foto: Shutterstock

Temperament

Devon rex är en livlig, energisk, intelligent och företagsam katt. Den är i stort behov av stimulans.

Att leva med

Devon rex tycker om att roa sin husse eller matte med bus. Den tycker om att hoppa, så höga platser och klösträd bör finnas i hemmet. Om ägaren jobbar långa dagar mår bra devon rex bra av ytterligare en katt hemma. Eftersom devon rex älskar värme trivs den bäst i värmen inomhus. Eftersom pälsen är så känslig ska den aldrig borstas.

Kännetecken

Devon rex har ett ovanligt utseende med ett trekantigt ansikte, stora öron och en päls som nästan bara består av underull men rester av det yttersta pälslagret kan finnas kvar hos vissa individer. Pälsen är lockig eller vågig och ska täcka hela katten. Pälsen är också mycket lättskött och katten hårar nästan ingenting. Kroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös. Svansen är lång. Benen är slanka och tassarna små och ovala.

9. Perser – jämnt temperament och vänlig mot alla

Perser, kompakt katt med ett speciellt utseende. Foto: Shutterstock

Temperament

Perser är en harmonisk ras med ett jämnt temperament. Den är lugn, diskret och tystlåten – men ibland kan den plötsligt bli energisk och livlig.

Att leva med

Katten är sällskaplig och vänlig mot alla och perserägare säger ibland att ”perser har ett hjärta av guld”. Persern sträcker gärna ut sig bredvid dig, sover i din säng eller sitter i ditt knä.

Kännetecken

Perser är kompakt kattras, kraftig och kort med korta, grova ben och stora runda tassar och med kort, rund svans. Huvudet är runt med kort bred nos. Öronen är små och rundade och sitter brett isär och i profil är ansiktet platt. Perserns långa päls är lång och har mycket underull, den är silkig och har en lång stor krage. Pälsen kräver en hel del vård (både borstning och badning) eftersom den tovar mindre då. Perser förekommer i drygt 300 färgvarianter.

LÄS MER: 11 fördelar med att ha katt hemma 

10. Neva masquerade – kelig och särskilt bra med barn

Neva masquerade är en intelligent ras som följer sin familj var de än går. Foto: Shutterstock

Temperament

Neva masquerade härstammar från Sibirisk katt, vilken den är väldigt lik. Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras.

Att leva med

Den här rasen följer med glädje sin familj i hälarna samtidigt som de gärna ”pratar”. Det är en vänlig, kelig och gosig och ska vara speciellt bra med barn.

Kännetecken

Neva masquerade är en kraftig och muskulös katt med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals. Det är en ”maskad” sibirisk katt – vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå – till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt. Pälsen är mycket tät, relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

11. Burma – sällskaplig och gillar sällskap av andra burmakatter

Burma trivs med andra burmakatter och är helst inte ensam. Foto: Shutterstock

Temperament

Livlig, nyfiken och glad. Burma har massor av energi och anpassar sig lätt till förändringar. En del burmor blir mer stillsamma när de blir äldre.

Att leva med

Burman är inte lämplig som ensamkatt eftersom den är mycket sällskaplig. Burmakatter trivs mycket bra i varandras sällskap men det är inte säkert att de kommer lika bra överens med andra kattraser. Burma är bra på att klättra och hoppa och bör ha höga klösträd och höga platser där den kan vara. Den älskar när husse eller matte gosar med den. Att bli kliad på mage brukar vara populärt.

Kännetecken

Elegant men muskulös och känns tyngre än den ser ut. Den har långa och muskulösa ben med små ovala tassar. Den blanka pälsen är mycket kort och har en fin, silkig struktur. Den är ljusare på undersidan medan ryggen har en djupare ton. Burmans ögon sitter brett placerade och det, tillsammans med ögonformens rundade undre linje, ger den typiska ”burmalooken” (titta under lugg). Burman är rund överallt. Huvudet, örontopparna, ögonen, hakan och till och med fötterna.

12. Sphynx – nakenkatt som att gosa i matte eller husses knä

Sphynx älskar att vara nära människor. Foto: Shutterstock

Temperament

Sphynx är en trevlig, social och tillgiven ras. De är både vänliga och kärleksfulla.

Att leva med

Sphynx älskar att vara nära människor och lämnar inte gärna matte eller husses knä.  Rasen kan vara ganska hundlik och välkomnar både vänner och främlingar vid dörren. Sphynxen är känslig för kyla och solsken och som andra ”nakenkatter” har den en hög ämnesomsättning för att hålla kroppsvärmen. Därför äter den mycket och ofta och ska ha fri tillgång till mat. Regelbundna bad och allmän hudvård är ett måste – katter producerar nämligen en ”pälsolja” och för nakenkatter innebär det att huden blir kladdig och fet.

Kännetecken

Det mest kännetecknande för sphynxen är att den nästan är hårlös. Huden ligger i tydliga veck kring till exempel skuldror, hals och leder. Ofta har den ett knappt synligt fjun som gör att huden känns som persika. Vid beröring känns den varm. Det är en liten till medelstor katt med en lång kropp och muskulösa bakben. Trampdynorna Huvudet är litet och kilformat, ögonen är stora, breda, ovala och snett placerade – och öronen är mycket stora.

13. Siames – trivs bäst med andra katter omkring sig

Siamesen är en mycket sällskaplig kattras. Foto: Shutterstock

Temperament

Siames är en utåtriktad, mycket sällskaplig och talför ras. Den är intelligent och vet vad den vill.

Att leva med

Siamesen trivs bäst om den, utöver människan, har andra katter omkring sig. Den är väldigt tillgiven och sover gärna bredvid husse eller matte i sängen. Den kräver också samma tillgivenhet från sin husse eller matte som måste ta sig tid till katten och leka med den. Siameskatten är bra på att hoppa och älskar höga höjder, så den behöver tillgång till höga platser och klösträd. Den älskar att leka och tycker om att ha leksaker runtom i hemmet.

Kännetecken

Detta är en elegant formad katt med ett medelstort och trekantigt huvud. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform. Ögonen är intensivt mörkblå och snett placerade och nosen är lång och rak. Siamesens päls är kort, silkig och tät och den saknar nästan helt underull. Det utstickande med siamensen är maskningen, det vill säga ansiktet, morrhårskuddarna och området kring ögonen är mörkare, medan kroppen har en ljusare färg.

LÄS MER: Vill du hellre adoptera en katt? Här är 9 saker du ska tänka på