1 av 3: Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!
BILD SAKNAS
2 av 3: Fästingsäsongen har dragit i gång riktigt tidigt i år på grund av det varma vädret. Foto: Shutterstock
BILD SAKNAS
3 av 3: Vanliga fästingar kan sprida bakterien anaplasma till hundar och katter. Foto: Shutterstock

Rekordtidig fästingsäsong – så skyddar du ditt husdjur

Fästingarna har vaknat rekordtidigt i år på grund av det varma vädret. 

Det är hög tid att redan nu börja skydda ditt husdjur mot fästingar - då minskar du samtidigt risken för att själv drabbas av fästingburna sjukdomar.

Att använda fästingmedel till ditt djur är inte bara bra för djuret i sig - du minskar även risken för att själv drabbas av fästingburna sjukdomar. Har du husdjur som är utomhus ökar nämligen risken markant för att du själv ska få ett fästingbett. 

– Husdjur hjälper oss att bära in fästingarna. Har din hund varit ute och kommer in med tio fästingar som kryper runt i pälsen och lägger sig bredvid dig på soffan är det lätt hänt att några fästingar kryper över på dig, säger veterinären Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet. 

Kolla igenom ditt djur dagligen

Caroline Caldemar uppmanar djurägare att redan nu börja skydda sitt djur med fästingförebyggande medel och att vara noga med att kolla igenom djuret när det varit ute. 

– Det bästa är om man kan kolla direkt när djuret kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen och som kan krypa över till människorna i familjen. Samtidigt upptäcker du snabbt om djuret har en fästing som satt sig så att du kan ta bort den direkt. Risken för att fästingen ska föra över smitta ökar ju längre tid den får sitta kvar, säger hon.

Att skydda ditt husdjur är viktigt även för att skydda dig själv mot färstingbett och risken för fästingburna sjukdomar. Foto: Istockphoto

Inte borrelia och TBE som är störst risk för djuret

Människor som får fästingbett riskerar att drabbas av borrelia och TBE - två sjukdomar som våra husdjur väldigt sällan drabbas av. 

– Det vanliga är i stället anaplasmos som är en fästingsjukdom med mer akuta symptom. Djuret kan få hög feber och väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig. Med blodprov kan man upptäcka smittan, säger Caroline Caldemar.

Bästa behandlingen mot fästingar på ditt djur

Spot on-medel är ett bra alternativ för katter. Medlet ogillas av fästingar och gör dem mindre benägna att bita sig fast. Foto: Istockphoto

Det finns flera olika behandlingar, både receptfria och receptbelagda, som minskar fästingrisken för ditt djur. Den nyaste behandlingen är ett medel som gör att fästingar som satt sig dör inom ett par timmar. Det medlet finns både som tabletter för hund och som spot-on för katter. 

– Den innehåller ett ämne som fästingen inte tål och som gör att fästingar som bitit sig fast dör inom ett par timmar, säger Caroline Caldemar. 

Fästingarna skrumpnar då ihop och ramlar sedan bort av sig själva. Men upptäcker man en fästing ska man ändå plocka bort den direkt, för säkerhets skull. 

Spot on-lösningar och fästinghalsband

Spot on-lösningar och fästinghalsband som gör att färstingarna bli mindre benägna att bita sig fast finns också på marknaden. Spot on-lösningen applicerar man med en pipett direkt på djurets nackhud och det verksamma ämnet sprids sedan i hudfettet eller tas upp av kroppen via huden. Fästingarna tycker inte om ämnet och vill därför inte sätta sig på djuret. 

Halsbanden fungerar på ungefär samma sätt. Då ska djuret ha på sig halsbandet dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som ska hålla fästingarna borta. Viktigt att tänka på är att effekten av medlet kan avta om djuret badar eller duschas. De gäller både spot on-lösningar och halsband. 

Mardrömsbilden i fjol - 40-50 färstingar mellan trampdynorna

https://www.facebook.com/327408483936122/photos/a.704427112900922/2489598251050457/?type=3&theater

Förra året spreds en bild på sociala medier som visade hur en hund hade en hel koloni med fästingar som satt mellan trampdynorna. Bilden är ett tydligt exempel på hur viktigt det är att kolla igenom sina husdjur noggrant.

Veterinären Elin Reimegård på Evidensia Södra Djursjukhuset i Stockholm sa då till Leva & BO att det kan vara så att den tunna huden under tassarna tilltalar fästingarna även om hon inte tror att tassarna är mer utsatta än andra ställen. 

– Men man ska titta överallt eftersom fästingarna kan sitta precis var som helst – från nosen till svanstippen, så kika under magen och under armhålorna, bakom öronen och på halsen.

Fästingmedlen minskar risken betydligt

Veterinären Elin Reimegård betonade också hur viktigt det är med fästingmedel - både för att skydda hunden och sig själv. 

– Det finns jättemånga olika varianter nu för tiden. Då minskar man risken för att hunden ska utveckla en fästingsjukdom jättemycket.

Hon kan inte uttala sig om effekten av huskurer, som att exempelvis smörja in sitt djur med koksolja. 

– Såvitt jag vet har det inte gjorts några forskningsstudier på dem som visar att de är lika effektiva som de läkemedel som vi rekommenderar och ger ut, säger Elin Reimegård.

LÄS MER: Veronicas tips gör att dina djur aldrig mer får fästingar på sig 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!