Under julen finns gott om saker som du inte ska låta din hund, katt eller något annat husdjur smaka på eller leka med. Foto: Shutterstock

Varning för julsaker som är livsfarliga för ditt husdjur

Har du husdjur hemma bör du vara försiktig med vissa saker.

Det finns nämligen en hel del i hemmet som är mycket skadliga – inte minst under julen.

Här är 11 saker som kan vara livsfarliga för husdjuret.

På julen plockar vi fram grejer som vi normalt inte har framme, och det bjuds på massor av god mat. Men har du kolla på allt du har där hemma? En hel saker kan vara direkt livsfarliga för din eller dina fyrbenta älsklingar, i synnerhet på julen.  

– Varje år tuggar hundar och katter i sig juldekorationer, snören, glitter och annat som fastnar i tarmarna. Benrester från revbensspjäll och kotletter är annat som kan åstadkomma svåra och livshotande tillstånd om de fastnar, säger Odd Einar, chef för djurförsäkring på Svedea, i ett pressmeddelande.

Har de fått i sig något, kontakta då genast djurakuten! Här är en lista på saker att vara extra försiktig med under de kommande månaderna. 

1. Fet, salt och vass mat 

Visst är det frestande att dela med sig av revbensspjäll och kycklingben juletid när de små fyrbenta sitter nedanför bordet och tittar vädjande på en? Men gör inte det! Går benet i mindre bitar när djuret tuggar på den kan benflisorna fastna i halsen. Dessutom kan de riva upp sår i tarmen. Köp något från djuraffären att tugga på i stället.

Tänk även på att hundar och katter inte tål särskilt mycket salt. 3,7 gram kan vara dödligt för dem, så ge dem inte saltad mat och skölj av din fyrfotades tassar efter promenaden så att den inte slickar i sig vägsaltet. Det kan leda till kräkningar och diarré, och det kan även tränga in i små sår och sprickor i trampdynan vilket inte är så skönt.

2. Deg till lussebullar och lussekatter

Det är inte ovanligt att djuren vill smaka på degen när du bakar. Och det kan vara lätt hänt att ge efter, men det ska du inte göra! Degen växer nämligen i magen och bildar sedan alkohol. Symptomen som visar sig är vinglighet, ostadighet, kräkningar och uppsvälld buk. En del hundar kan också bli aggressiva då det är väldigt obehagligt för dem. Och de kan skada sig då de inte kan hålla balansen.

Hundar som smakar på deg kan bli aggressiva, tappa balansen och behöva kräkas. Foto: Shutterstock

3. Russin, vindruvor, nötter 

Att knäcka nötter kan också vara riskfyllt om du har en jycke i knät eftersom den kan sätta nöten i halsen. En del nötter, som macadamianötter, är även giftiga. Snor hunden åt sig en giftig nöt kan den få symptom som minskad aptit, kräkningar, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet och förlamning. Även tilltugg som russin och vindruvor kan ställa till det och leda till akut njursvikt. Symptomen är kräkningar, magsmärtor och att djuret kissar dåligt eller inte alls.  

4. Choklad

Visst är det underbart gott och trevligt att öppna en chokladask under ledigheten. Men se till att aldrig lämna chokladen kvar framme, och håll uppsikt över den medan du äter. Det är nämligen livsfarligt för djuren. Ämnena som är skadliga är teobromin och koffein, och de kan i värsta fall leda till döden. Du kommer märka om ditt djur har fått i sig av chokladen då det åtföljs av kräkningar, buksmärtor, hjärtklappning, ökad törst och skakningar. 

Ju högre kakaohalt desto farligare är chokladen för fyrfotade familjemedlemmar. Foto: Shutterstock

5. Lök i alla former

Ge aldrig ditt husdjur något med lök i, varken rå, stekt, kokt eller grillad. Och ännu värre med vitlök och lökpulver som är desto farligare. All lök innehåller ämnet alicin som är skadligt och kan leda till både blodbrist och leverskador. Tänk på att både köttbullar och andra rätter ofta innehåller lök. 

6. Julstjärnor, hyacinter och mistel

Visst är det charmigt att hänga upp en mistel här och där under julen. Men den är, precis som flera andra vintriga favoriter, giftig för djur. Så har du en nyfiken katt gör du bäst i att hänga växten på ett ställe krabaten inte kan ta sig upp till. Andra giftiga växter att se upp med är hyacint, julros, julstjärna, amaryllis, tazetter, tidlösa, påsklilja, tulpan (framför allt löken) och lilja. När det kommer till liljor är det extra viktigt att vara på sin vakt! Liljor kan orsaka problem i njurarna hos katter, och problem med hjärtat hos både katter och hundar. Det kan dessutom leda till döden för katter.

Hyacinter är giftiga för katter. Foto: Shutterstock

7. Mediciner 

Mediciner mot smärta och förkylning, till och med salvor och krämer, måste förvaras så att de blir oåtkomliga för djuren. Bland annat så skadar ämnet ibuprofen djurens njurar redan vid en mycket liten mängd. Även paracetamol är skadligt vid låga doser och kan skapa leverproblem. Symptom som visar sig är slöhet, blodig avföring, magsmärtor, vinglighet och chock. Katter kan även bli svullna i ansikte och tassar och ha blod i urinen.

LÄS MER: Arons katt Freja fick i sig farligt musgift – dog dagen efter

8. Julgranskulor, glitter och paketsnören

Många katter och hundar tycker det är hur kul som helst att leka med omslagssnören, glitter, julgranskulor och andra juldekorationer. Men tyvärr kan leken sluta med ett besök till djursjukhuset eller veterinären om du inte håller ett öga på den fyrfotade vännen under leken. Tuggar den i sig omslagssnöret eller glittret kan det fasta i tarmen och har den sönder julgranskulor eller prydnadsgrejer kan den skära sig på glaset eller porslinet. Även levande ljus är viktigt att hålla ett öga på.

Juldekorationer, snören och glitter kan fastna i tarmen på katter och hundar. Foto: Shutterstock

9. Kylarvätska

Ämnet glykol som finns i kylarvätska smakar sött och det gör att hundar brukar tycka om att slicka i sig det. Men akta! Det är mycket giftigt för djur och kommer att bilda kristaller i njurarna.

10. Garn, gummiband och trådar 

Djur, och speciellt katter, tycker om att leka med trådar. Håll sånt borta från dem. Allt ifrån tandtråd till sytråd och liknande. Det kan nämligen utsätta både hundar och katter för livsfara. Skulle de svälja tråden kan det tvinnas runt och snörpa åt inre organ. Samma sak gäller garn och gummiband.

Låt inte garn och sytråd ligga framme så att din fyrfotade vän kommer åt dem. Foto: Shutterstock

11. Batterier

Låt aldrig batterier ligga framme så att djuren kan komma åt dem. Biter katten eller hunden i batteriet kan det leda till sår i både munnen, matstrupen och magen. Dessutom innehåller batterier bly som är jättegiftigt för djuret och kan orsaka magsmärtor och förstoppning, eller ännu värre saker så som neurologiska skador som kramper och problem med synen. Tänk på att bly också finns i fisketyngder, gardintyngder och äldre hagel.

LÄS MER: Ny studie visar: Populär kattmat innehåller mögelgifter

LÄS MER: Träna med din hund – här är 7 bästa tipsen