Varför skäller hunden? Lär dig tyda olika skall

HUNDKUNNIG. Hundexperten och hundcoachen Fredrik Steen, här med finska lapphunden Niilo, har givit ut flera handböcker i konsten att förstå och ta hand om sin fyrbenta vän.

Foto: Christian Örnberg

HUNDKUNNIG. Hundexperten och hundcoachen Fredrik Steen, här med finska lapphunden Niilo, har givit ut flera handböcker i konsten att förstå och ta hand om sin fyrbenta vän.

Det är inte alldeles enkelt att tolka olika skall.

Hundcoachen Fredrik Steen svarar på tre vanliga frågor.

Andra har också läst

  • Varför ylar hunden?

- Hundar ylar i huvudsak för gemenskap. Det vill säga, hunden ylar för att tala om att den finns och vill ha sällskap, men också för att svara på andra hundars ylande. Ylandet kan också sättas i gång hemma av speciell musik, glassbilen, kyrkklockor och andra ljud. En olycklig hund som lämnats ensam hemma ylar för att säga "här är jag, jag vill inte vara ensam".

  • Varför skäller små hundar mer än stora?

- Jag tycker att det i normalfallet är en skröna. Visst är en del raser, även större, mer skallbenägna än andra, men jag tror att detta mer handlar om att den lilla hunden lättare kommer undan med ett tråkigt eller besvärligt upp trädande.

  • Vad skäller hunden om?

- Den stressade hunden skäller ofta korta och snabba skall. Dessutom far den runt under tiden, snurrar på stället och hoppar. Den som skäller av förväntan och glädje blandar ofta sitt skall med pip och smågnällande. Under tiden är den mjuk i kroppen och kan se ut som att den vill krypa ur sitt eget skinn. Den arga, dominanta hunden skäller ofta med magen och med en imponerande takt. Samtidigt är den stel i kroppen och har tyngdpunken framåt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande