Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Husdjur

Publicerad 20 jun 2013 07:29

Vad ska hunden äta? Koll på bästa kosten!

Att ge rätt hundfoder är viktigt. Morötter är bra mat för din hund.

Att ge rätt hundfoder är viktigt. Morötter är bra mat för din hund.

Foto: GETTY IMAGES

Bra mat i kombination med mycket glädje, smek och lek ger din hund ett härligt liv.

Men hur ska du hitta rätt i foderdjungeln? Eller ska du laga egen hundmat?

Det du stoppar in får du ut.

Hyllorna i djuraffärerna svämmar över av olika hundmatsmärken och det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja.

- Det är en djungel, säger veterinär Anita Nyman som driver Årstakliniken. Men när man serverar köpt hundfoder vet man att hunden får i sig det den behöver i rätt proportioner. De stora hundmatsfabrikanterna gör omfattande studier och forskar på vad som är bäst för hundarna. De ska ha ett foder som är väl balanserat av protein, fett och kolhydrater. De allra flesta större hundmatsmärkena har tillgodosett det behovet.

Foder för olika raser

Inte nog med att det finns massor av olika märken, det finns minst lika många varianter av foder hos varje märke. Till exempel foder för dräktiga tikar, för kastrerade hundar, kräsna, känsliga magar och för dem som behöver gå ner eller hålla vikten. Dessutom finns det nästan ett specialfoder för varje ras. En del kan du köpa i djuraffären och andra säljs bara hos veterinären.

- Självklart handlar det om välja foder beroende på vilken storlek på ras man har. Och beroende på om hunden jobbar mycket, om den har lätt för att gå upp i vikt eller är lite tunnare.

En grundregel för om hunden får rätt foder är att titta på hur den mår. Den ska vara pigg och glad, ha blank, fin päls, ha bra avföring, vara normal i hullet och gilla sitt foder.

Laga egen mat till hunden

För femtio år sedan fanns det ingen färdig hundmat att köpa. Då lagade man sin egen mat till hunden och de klarade sig bra. Att laga sin egen hundmat är ett suveränt sätt att slippa vara villrådig inför det enorma utbudet. Det är lätt, prisvärt och tryggt att veta precis vad som hunden får i sig, dessutom minskar risken för allergier.

I hundmaten kan du till exempel blanda i lika delar kött i alla former, benfri fisk, nötvom, morötter, vitkål, pasta, potatis eller kokt ris. Ofta funkar det att frysa in så att du lätt kan servera fräsch mat varje dag.

- Enkelt uttryckt ska den dagliga ransonen bestå av en blandning av kött, ris och grönsaker där man sätter till vitamin- och mineralersättningar, säger Anita Nyman och tillägger att det är viktigt att känna till ingredienserna och deras näringsvärden så att man undviker misstag.

Hunden mår inte bra av matrester

Och hur är det med vår mat då? Hunden är ingen liten människa. Den mår absolut inte bra av att bara äta matrester! Den tycker att vår mat luktar ljuvligt och vill så gärna smaka. Vilket inte betyder att vår mat är bra för den. Många hundägare ger sin raring något gott från kylskåpet om den inte vill ha fodret. Men hunden älskar dig inte mer för att du ger den en köttbit när den inte vill äta det som serveras.

- På 30 sekunder lär den sig att man får en köttbit om man inte äter det som ställs fram. Och sedan riskerar du att få steka kyckling i åratal. Det gäller att härda ut för till slut äter hunden det som bjuds av den enkla anledning att den är hungrig.