Träna tillsammans med din hund – här är 7 bästa tipsen
Precis som människor behöver hundar träning för att må bra. Och precis som med människor är det bra för valpar att få goda vanor tidigt.
Här är sju exempel på aktiviteter som gör gott för kropp och sinne – både för dig och för din bästa vän.
Har du skaffat valp? Då vet du att det är full fart. Valpen älskar att röra sig och behöver få göra det - men de behöver även lära sig saker. Och ju större valpen blir desto större blir behovet.
– Det är bra att aktivera hunden, både för kroppen och för hjärnan, intygar Hans Rosenberg, på Svenska Kennelklubben.
– Annars ökar risken för att de blir olyckliga och kanske börjar gnälla och bitas.
Träna för en glad hund
Han menar att hundarna blir gladare när de får utföra något, blir sedda, får beröm - precis som människor även där alltså.
Men det behöver inte vara aktiviteter som kräver speciella lokaler eller dyr utrustning. Det kan räcka med något så enkelt som att träna sitt, ligg och fot.
– Eller så kan man gömma lite godis under promenaden som hunden får leta upp, tipsar Hans Rosenberg.
Tips på hundsporter
Men för den som vill ha lite mer hjälp eller tycker det är kul med lite mer träning och tävling finns flera hundsporter att välja mellan, till exempel aguility, jaktprov och lydnad.
Två sporter som blivit väldigt populära på kort tid är Nosework och Rallylydnad, berättar Hans Rosenberg.
– I nosework handlar det om nosen, att söka efter dofter. Något som de flesta hundar klarar av och tycker är spännande.
Rallylydnad går mer ut på att ha kul tillsammans än om lydnad. Det är enkla uppgifter och hela familjen kan vara med.
De flesta hundsporter funkar för alla slags hundar.
– Men vid till exempel jaktprov får du självklart bättre resultat med en jakthund och aguilty funkar bättre för terrier än för mopsar, säger Hans Rosenberg.
Läs vidare för att se vilken sport som kan funka för dig och din vän - eller om du trivs bäst med lite lek och enkel träning under promenaden.
LÄS MER: 16 saker att tänka på innan du skaffar hund
Aguility – Lättsamt och underhållande
En av de populäraste hundsporterna. Här ska hund och förare klara en hinderbana med till exempel gungbräda, tunnel och en balansbom på kortast möjliga tid utan misstag. Det är hög fart och hög stämning och hunden brukar vara lika förtjust som publiken.
Tänk på att: Det är en ganska krävande sport och samspelet är viktigt mellan hund och förare. Det behövs mycket träning och tävlingarna är öppna för hundar som fyllt 18 månader.
Freestyle – Konster och tricks till musik
Relativt ny sport som snabbt blivit populär. Den går ut på att föraren och hunden tillsammans gör ett program till musik. Du har stor frihet att vara kreativ och originell när du skapar framträdandet men väl inne i ringen ska det synas att samarbetet mellan dig och din hund är glädjefyllt och hunden ska följa förarens signaler. Mycket publikvänlig sport. Freestyle finns i två tävlingsgrenar varav själva freestylegrenen har få restriktioner när det gäller utformning, medan den andra grenen, Heelwork to music, HTM, har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring.
Tänk på att: Show, utstrålning och glädje är viktigt. Hunden ska ha fyllt 12 månader.
Lydnad – Visar på gott samarbete
I hundsporten lydnad ska din vän visa att den klarar att gå vid förarens sida villigt och rakt och följa olika vändningar. Den ska kunna ligga kvar på anvisad plats trots att föraren går i väg och även sitta, ligga och hoppa över hinder på kommando. Tävlingen finns i fyra klasser, från lägre lydnad till högsta elitklass. Hund och förare får jobba ihop poäng för att kunna flytta sig uppåt i klasser.
Tänk på att: Hunden måste ha uppnått tio månaders ålder senast dagen före tävling.
Rallylydnad – Fartfylld lek för hela familjen
Denna sport handlar mer om att umgås och ha roligt än om dressyr. Hund och förare ska genomföra en bana med 12-20 moment - antalet beror på svårighetsgrad. Vid varje moment finns en skylt med text och bild som visar hur övningen ska utföras, till exempel ”sitt”, ”ligg” eller ”360 grader höger”. Det finns sammanlagt 70 moment i fyra klasser: Nybörjare, Fortsättning, Avancerad och Mästare. Utmärkt för den vanliga familjehunden och såväl de unga som de äldre hundarna kan delta - liksom de unga och äldre förarna.
Tänk på att: Sporten bygger på lek och glädje och tävlingarna är inte lika påfrestande som andra kan vara. Hunden behöver till exempel inte utföra alla moment perfekt för att få bra resultat.
LÄS MER: Därför kan ormbett vara livsfarligt för ditt husdjur
Bruksprov – Testar spår, bevakning och skydd
Det finns flera varianter av bruksprov men i alla ingår ett lydnadsmoment och ett fältprov. Lydnadsprovet är obligatoriskt och indelat i fyra klasser upp till elit. Fältprovet finns i fem grenar: spår, sök, rapport, patrull och skydd. I spår ska hunden följa en markbunden vittring av en människa. I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen. Rapport går ut på att hunden ska springa mellan två stationer så snabbt som möjligt. I patrull ska hunden kunna spåra luftvittring och ljud från människor inom ett begränsat område. I skydd ska hunden kunna stoppa en flyende person eller ett kraftigt hot mot föraren och hindra en bevakad person från att avvika.
Tänk på att: Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden, hitta den som passar just din hund.
Jaktprov – Utvecklar hundens instinkter
Många av de populäraste raserna är jakthundar. Och av dessa finns det hundar för olika typer av jakt, allt från apportörer som hittar och bär hem skjutna fåglar och småvilt till drivande hundar som spårar upp och får viltet att stanna på platsen så jägaren kan smyga fram. Det finns många kurser och jaktprov som är anpassade efter olika raser och deras förutsättningar. Kolla vilken som kan passa just din hund och ha kul tillsammans.
Tänk på att: Även om du inte jagar själv kan det vara nyttigt och lärorikt att lära sig mer om hundens naturliga användningsområde.
Nosework – Enkelt jobb med nosen
En sport där alla hundar kan delta – och använda ett av sina främsta sinnen. I nosework ska hund och förare söka efter specifika dofter i olika miljöer, såväl utomhus som inomhus och på olika höjder och underlag samt gömda i exempelvis lådor. Detta är något som de flesta hundar klarar av och tycker är spännande.
Tänk på att: Om du vill träna nosework måste hunden vara minst tio månader och klara ett doftprov. Därefter får den vänta tills den är ett år innan den kan börja tävla.
LÄS MER: Tipset som gör att dina djur aldrig mer får fästingar på sig
LÄS MER: Nyfiken på en liten hund? Här är de 10 populäraste små raserna