Tio myter om hundar – vilka av dem är sanna?

Ofarligt att pussa din hund? Mja...

Ofarligt att pussa din hund? Mja...

Tar tandkräm bort din väns ­läbbiga andedräkt? Älskar vovvar choklad? Är blandraser friskare än andra jyckar och är de verkligen färgblinda? Vad stämmer och vad är skrönor?

Din hund reder ut begreppen!

Andra har också läst

­1. Hundar kan inte se alla färger

Sant! Hundar kan inte se färger. Blått och gult ser de utmärkt. Däremot inte rött och grönt, så en röd boll på grön gräsmatta blir nästan osynlig.

­2. Hundar dricker smutsvatten

Sant! Det är inte så att en hund ­automatiskt undviker att dricka ­smutsigt eller giftigt vatten. Så slappna inte av helt i närheten av oljiga pölar eller avloppsvatten - de kan faktiskt surpla i sig lite vad som helst.

3. Dålig andedräkt går bort med tandkräm

Falskt! Besväras du av din hunds dåliga ­andedräkt? Försök inte sanera hundens mun på samma sätt som du sköter din egen! Hundar är mycket känsliga för sötningsmedlet xylitol som ofta finns i tandkräm, tuggummin, sockerfria sugtabletter och fluorsköljningar.

4. Se upp med chokladen

Sant! De flesta hundar älskar choklad men det är direkt farligt för dem. Och ju finare (högre kakaohalt) desto farligare, särskilt för små hundar.

­5. Russin är bättre än godis

Falskt! Öva inte dressyr med vindruvor i stället för med godis! Både russin och druvor bör hållas på replängds avstånd eftersom de kan ge din hund akut ­njursvikt.

­6. Käkarna låser sig på kamphundar

Falskt! Kamphundars käkar låser sig inte när de bitit tag i något. Hundar som är aggressiva, det behöver inte vara kamphundar överhuvudtaget, kan däremot ha en stark vilja att hålla fast. Det är mental kraft som gör att de håller kvar. Att käkarna skulle låsa sig rent fysiologiskt så att de inte går att öppna stämmer alltså inte.

7. De vet vad en leksak är

Sant! En hund som får tuggleksaker kommer inte att tugga på allt som kommer i dess väg. Hundar lär sig snabbt att skilja på en leksak och prylar som det är förbjudet att sätta ­tänderna i.

­8. Hunden ska aldrig få bestämma

Falskt! En hund som får gå ut först genom dörren, äta före dig eller hoppa upp i soffan ibland tror inte automatiskt att den är herren på täppan hemma. Du behöver inte demonstrera din dominans gentemot hunden i tid och otid för att fortsätta vara dess självklara ledare.

­9. Blandraser är friskare

Sant! Att blandrashundar är friskare än renrasiga är sanning, om än med ­modifikation. När man parar två renrasiga hundar av olika ras blir den första generationen oftast friskare än de ursprungliga raserna eftersom du blandar två helt olika ­genuppsättningar. Då slipper man ­rasbundna, ärftliga sjukdomar. När man blandar två olika blandrashundar finns det däremot inga ­garantier för ­friskare valpar.

­10. Pussar är ofarliga

Falskt! Hundens mun är inte ­"självrengörande" så att alla bakterier den slickar i sig stannar där. Har du en labrador som gillar att kalasa på det mesta kan det alltså vara läge att vara ­restriktiv med ­pussandet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer