Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Expert. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben med Curly coated retrievern Ecko.
Expert. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben med Curly coated retrievern Ecko.
Expert. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben med Curly coated retrievern Ecko.
Expert. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben med Curly coated retrievern Ecko. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Sugen på att starta en kennel? Så gör du!

Drömmer du om att starta kennel?

Att jobba heltid med sin hobby innebär hårt ­arbete, minimalt med pengar – och en massa kul.

Häng med på vår ­uppfödarskola.

Hans Rosenbergs Starta kennel-tips!

  • Gör det av rätt anledning. För att du ska bli en lyckad och seriös hunduppfödare behöver hundintresset vara en livsstil. Du ­behöver brinna för "din" hundras.
  • Ha en ekonomisk buffert. Det är dyrt i början, och du kommer inte bli rik på att föda upp hundar.
  • Gå en uppfödarutbildning och lyssna på de med erfarenhet. Svenska kennelklubben arrangeras uppfödar­utbildningar.
  • Registrera kennelnamnet hos Svenska kennelklubben - och teckna avelsförsäkring på tiken.

Tänk att kunna ägna sig dygnet runt åt sin hobby. Att faktiskt ha som jobb att åka runt på hundutställningar och tävlingar, att få ägna många timmar åt att träna och fixa med sin hund, att se små valpar växa upp... Och få betalt för det!

Nja. Riktigt så lätt är det naturligtvis inte. Att driva en kennel är ett slitsamt dygnet-runt-arbete som kräver stort ansvarstagande, hårt arbete och lite pengar i fickan.

- Det räcker inte med att tycka att det här med hundar är roligt. Vill du driva en seriös kennel måste du först och främst ha ett brinnande intresse för hundar i allmänhet och "din" hundras i synnerhet, poängterar Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben, SKK.

Jobb dygnet runt

En kennel öppnar inte klockan åtta på morgonen och stänger 17, fem dagar i veckan. En kennel är något man lever med, dygnet runt, sju dagar i veckan, 12 månader om året.

Börja alltså med att ta en ordentlig funderare över varför du vill starta ­kennel. Är det för att du vill tjäna pengar gör du bäst i att tänka om direkt. Att föda upp hundar på ett seriöst sätt ger nämligen inte särskilt mycket pengar. Handlar det om att du vill föra din egen hunds gener vidare bör du också fundera ett varv extra.

- Enligt min erfarenhet är de bästa uppfödarna de vars drivkraft är att hela tiden förbättra hundrasen. De som har som mål att avkomman ska bli lite bättre än föräldrarna, säger Hans Rosenberg.

Buffert ett måste

Hans tips är att börja med att skaffa sig all tillgänglig kunskap om sin ras. Först då man kan man ta ställning till vilken hund som är lämplig att gå i avel. Därefter gäller det att söka den hanhund som passar tiken bäst och att kolla så att de hälsoprogram som finns för rasen uppfylls. Det är också viktigt att läsa in sig på hur man bäst bedriver kennelverksamhet.

En ekonomisk buffert är också ett måste om man ska starta kennel. Att ­bedriva en kennel är nämligen en ­ganska dyr historia med många utgifter.

- Bara att registrera kennelnamnet hos SKK kostar 2 500 kronor. Men samtidigt kan registreringen ses som en kvalitetsstämpel då man som uppfödare inom SKK måste följa både grundregler, stadgar och de olika hälsoprogrammen, påpekar Hans ­Rosenberg.

"Var ödmjuk"

Den riktigt kostsamma biten för en kennelägare är också den del som många hundägare tycker är roligast. För att kenneln ska få ett gott rykte krävs det att avelshundarna är ­välmeriterade, att de har visat bra resultat på ­eventuella bruksmeriter och utställningar, ­mentaltester och även ta en titt på ­avelsdjurens syskons meriter. Och det kan kosta att hitta rätt avelshanne.

Innan tiken paras rekommenderar SKK att man som uppfödare tecknar en avelsförsäkring på tiken.

- Mitt bästa råd är att vara ödmjuk inför uppgiften, lyssna på beprövad ­erfarenhet och tänka på det arv du ­förvaltar som ska räcka längre än till första generationen!

 

Av: Anna-Maria Stawreberg