Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och tid att ge hunden”, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, här tillsammans med Ecko och Ryssen.”När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och tid att ge hunden”, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, här tillsammans med Ecko och Ryssen.”När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och tid att ge hunden”, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, här tillsammans med Ecko och Ryssen.
1 AV 2
Frågorna du bör ställa till dig själv innan du slår till
2 AV 2
”När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och tid att ge hunden”, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, här tillsammans med Ecko och Ryssen.
Foto: Anneli Granath

Sugen på att köpa en valp? 8 viktiga saker att tänka på

Bedjande ögon, en gullig nos och len päls. Det är svårt att motstå en valp. Men det gäller att veta vad man ger sig in på när man skaffar hund.

– Likheterna är stora med att skaffa barn, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Här tipsar han om åtta viktiga saker att tänka på om du vill köpa en valp.

Under det speciella året 2020 har många fler än vanligt skaffat hund, eller blivit sugna på att skaffa hund. Många uppfödare hos Svenska kennelklubben märkte stor skillnad på intresset att köpa valp. En teori är att hemmajobbandet gjort att vi många fått mer tid men också att fler vill ha sällskap. Men det är inte bara att köpa en hund – det är oerhört viktigt att veta vad det innebär. Innan du köper är det några saker du behöver fundera över.

1. Inventera din livssituation – har du tid för en ”bebis”?

– När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och tid att ge hunden. Den grund man lägger från början är den som man kommer att få leva med resten av hundens liv. Likheterna är stora med att skaffa barn. När man får hem en åtta veckor gammal valp är det jätteviktigt att man inte först och främst lämnar bort den till ett hunddagis. Det är familjen själv som ska ta hand om uppfostran. När man ser att hunden har funnit sig tillrätta, kanske vid ett års ålder, kan det vara aktuellt med hunddagis, säger Hans Rosenberg.

Hur mycket kostar det med en hund?

Prisexempel: För en golden retriever landar grundkostnaden på 28 366 kronor det första året.

Inköpspris: 17 000 kronor.

Hundfoder: 7 000 kronor.

Vaccinationer: 510 kronor.

Försäkring: 3 256 kronor.

Bajspåsar: 300 kronor.

Koppel, matskålar och andra tillbehör: 300 kronor.

En bedårande liten hundvalp.En bedårande liten hundvalp.En bedårande liten hundvalp.
En bedårande liten hundvalp. Foto: Istock

2. Köpa tik eller hanhund? 

– Det är högst personligt, själv har jag i stort sett alltid haft hanhundar. Tiken löper cirka två gånger om året och måste då hållas ifrån hanhundar. Hanhunden i sin tur kan vilja tala om att han vill bestämma, men det gör även tikar, och då måste man ha kontroll över hunden. 

3. Vilken hundras ska jag välja? 

– Detta är ett viktigt steg, hunden ska passa din familj. Sätt er ner och prata tillsammans om de hundförslag som finns. Det kan vara så att en vill ha pudel, en vill ha tax och en tredje en schäfer. Läs på så mycket som möjligt. Varje ras är unik, den är framavlad för att den har en speciell egenskap. Ta reda på vilket temperament och vilka egenskaper rasen har. Skaffar man en border collie vill den valla familjen varje dag, den behöver få arbeta – inte bara gå på promenader. En pudel kräver en hel del vad gäller pälsvård medan en hamiltonströvare behöver få jaga. 

Lita inte på uppfödare som påstår att hundarna är allergifria, råder Hans Rosenberg.

– En del föder upp blandraser som cockapoo och labradoodle och påstår att de är allergifria, men det är inte överensstämmande med verkligheten. Det finns ingen allergifri ras. Det är personligt både vad det gäller hund och människa. 

4. Vilken kennel ska man välja? Och kan man köpa hund på Blocket?

– Gå in på köpahund.se. Där finns uppfödare och aktuella valpkullar, liksom information om de olika hälsoprogram som finns för just den rasen man är ute efter. Det här är sådant man verkligen behöver veta innan man köper hund. Alla uppfödare som finns på den här sajten är godkända av Svenska kennelklubben. Vi har bland annat grundregler om att man till exempel inte får bedriva inavel och avel på för unga hundar, och att man måste följa rasens hälsoprogram. 

Hans Rosenberg avråder inte från att köpa en hund på Blocket, men även då ska man kontrollera att uppfödaren är godkänd av Kennelklubben, tycker han.

– Ibland har någon köpt en hund på Blocket och sedan hört av sig till oss för att man reagerat på förhållandena på kenneln. Då har det hänt att det visat sig vara uppfödare som vi har uteslutit ur organisationen.

Besök uppfödaren och passa på att ställa frågor om föräldrarna, exempelvis om vilka meriter de har och eventuella hälsoproblem.Besök uppfödaren och passa på att ställa frågor om föräldrarna, exempelvis om vilka meriter de har och eventuella hälsoproblem.Besök uppfödaren och passa på att ställa frågor om föräldrarna, exempelvis om vilka meriter de har och eventuella hälsoproblem.
Besök uppfödaren och passa på att ställa frågor om föräldrarna, exempelvis om vilka meriter de har och eventuella hälsoproblem. Foto: Istock

5. Besök uppfödaren – vad ska jag fråga?

– När du vet vilken ras du vill ha – se till att besöka uppfödare för att få ännu mer information. Be att få komma hem och titta på de vuxna föräldradjuren. Det kanske inte finns valpar just då, men uppfödaren kan ändå ge dig värdefull information och du kan få en bättre uppfattning om rasen. Ibland kan jag tycka att folk är mer noggranna när de köper en mobil än när de köper en hund, trots att mobilen är omodern efter två år. Hunden ska du ju leva med i kanske tolv år framåt. Passa på att ställa frågor till uppfödaren om föräldrarna, till exempel om vilka meriter de har och eventuella hälsoproblem.

6. Vad vill uppfödaren veta? Var beredd att själv svara på frågor

– Det är inte bara köparen som ställer frågor. De flesta uppfödare vill också veta något om vem köparen är. Du kan få svara på frågor om vilka aktiviteter du planerar med hunden och hur ni kommer att ta hand om den på dagarna. Man ska inte ta illa upp, utan ska snarare se det som en fördel att uppfödaren tar ansvar för att rätt hund kommer till rätt köpare.

7. Ha papper som registreringsbevis och friskintyg i ordning

– När du köper din hund ska du få med ett registreringsbevis och ett köpeavtal som reglerar vem som är ägare av hunden. Du ska också ha ett friskintyg på hunden, utfärdat av veterinär och inte äldre än en vecka. Hunden ska också vara id-märkt, säger Hans Rosenberg.

8. Teckna en hundförsäkring

– Ofta har uppfödaren en försäkring som du kan ta över. Annars, teckna en egen. Det kostar väldigt mycket att gå till veterinären eller ett djursjukhus. Har man då inte hunden försäkrad kan man råka ut för mycket höga kostnader. 

LÄS MER: TESTA! Se vilken hundras som passar dig

LÄS MER: Nyfiken på en liten hund? Här är de 10 populäraste raserna