Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att skydda ditt husdjur är viktigt även för att skydda dig själv mot färstingbett och risken för fästingburna sjukdomar.Att skydda ditt husdjur är viktigt även för att skydda dig själv mot färstingbett och risken för fästingburna sjukdomar.Att skydda ditt husdjur är viktigt även för att skydda dig själv mot färstingbett och risken för fästingburna sjukdomar.
Det bästa är att undersöka ditt husdjur direkt när det kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen och kan snabbt upptäcka om djuret har en fästing som satt sig.Det bästa är att undersöka ditt husdjur direkt när det kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen och kan snabbt upptäcka om djuret har en fästing som satt sig.Det bästa är att undersöka ditt husdjur direkt när det kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen och kan snabbt upptäcka om djuret har en fästing som satt sig.
1 AV 2
Att skydda ditt husdjur är viktigt även för att skydda dig själv mot färstingbett och risken för fästingburna sjukdomar.
Foto: Istock
2 AV 2
Det bästa är att undersöka ditt husdjur direkt när det kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen och kan snabbt upptäcka om djuret har en fästing som satt sig.
Foto: Shutterstock

Slipp fästingar på dina djur – knepen som fungerar

Sommaren är här och med den kommer fästingarna. Har du husdjur som är utomhus ökar risken markant för att du själv ska få ett fästingbett.
Vad är bäst mot fästingar på hund och katt? Finns det giftfria husmorsknep som fungerar mot fästingar? Och hur tar man bort fästingar på sitt husdjur?

Här får du veta mer om hur du skyddar ditt husdjur mot de otäcka krypen.

Kommer din hund eller katt in med tio fästingar som kryper runt i pälsen och lägger sig intill dig i soffan är det stor risk att några fästingar kryper över på dig. Det bästa är därför att undersöka ditt husdjur direkt när det kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen och kan snabbt upptäcka om djuret har en fästing som satt sig. Borsta pälsen ofta och kolla på ställen där det inte finns så mycket hår, fästingar sätter sig gärna där. 

Fästingarna kan sitta precis var som helst så kolla igenom ditt djur noga – från nosen till svanstippen, under magen och under armhålorna, bakom öronen, på halsen och under trampdynorna.

Ett fiffigt knep är att att rolla din hund eller katt med en klädvårdsrulle. Det fungerar även på dig! Ha därför som vana att alltid rolla ditt husdjur och dig själv med en klädvårdsrulle när ni varit ute i områden där fästingar trivs. På så sätt får du bort krypande fästingar från pälsen och kläderna och förebygger att bli biten.

Borsta pälsen ofta och använd en klädvårdsrulle för att upptäcka fästingar.Borsta pälsen ofta och använd en klädvårdsrulle för att upptäcka fästingar.Borsta pälsen ofta och använd en klädvårdsrulle för att upptäcka fästingar.
Borsta pälsen ofta och använd en klädvårdsrulle för att upptäcka fästingar. Foto: Istock

Kan man vaccinera hunden eller katten mot fästingar? 

Nej, för husdjur finns inget vaccin mot fästingar. Till skillnad mot människor är det väldigt sällan husdjur drabbas av TBE, eller borrelia. Det vanliga är i stället att de drabbas av anaplasmos som är en fästingsjukdom med mer akuta symptom. Djuret kan få hög feber, väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig. Med ett blodprov kan man upptäcka smittan. Sjukdomen behandlas med läkemedel. 

Medel mot fästingar på hund och katt: spot-on, tabletter, sprej och halsband

Veterinärernas råd är att använda någon form av fästingmedel till ditt djur. Det är inte bara bra för djuret i sig - du minskar även risken att själv drabbas av fästingburna sjukdomar.

Det finns flera olika behandlingar, både receptfria och receptbelagda, som minskar fästingrisken för ditt djur.

Den nyaste behandlingen är ett medel som gör att fästingar som satt sig dör inom ett par timmar. Det medlet finns både som tabletter för hund och som spot-on-droppar för katter. Medlet innehåller ett ämne som fästingen inte tål och gör att fästingar som bitit sig fast dör inom ett par timmar. Fästingarna skrumpnar ihop och ramlar sedan bort av sig själva. Men upptäcker man en fästing ska man ändå plocka bort den direkt, för säkerhets skull. 

Fästingmedel som gör att fästingarna blir mindre benägna att bita sig fast är mer vanliga och finns receptfria i form av spot-on-lösningar, halsband och sprej. 

Spot-on-medel är ett bra alternativ för katter. Medlet ogillas av fästingar och gör dem mindre benägna att bita sig fast.Spot-on-medel är ett bra alternativ för katter. Medlet ogillas av fästingar och gör dem mindre benägna att bita sig fast.Spot-on-medel är ett bra alternativ för katter. Medlet ogillas av fästingar och gör dem mindre benägna att bita sig fast.
Spot-on-medel är ett bra alternativ för katter. Medlet ogillas av fästingar och gör dem mindre benägna att bita sig fast. Foto: Istock
Fästinghalsband för hundar ska sitta på dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som håller fästingarna borta.Fästinghalsband för hundar ska sitta på dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som håller fästingarna borta.Fästinghalsband för hundar ska sitta på dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som håller fästingarna borta.
Fästinghalsband för hundar ska sitta på dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som håller fästingarna borta. Foto: Istock

Spot-on-lösningen applicerar man med en pipett direkt på djurets nackhud och det verksamma ämnet sprids sedan i hudfettet eller tas upp av kroppen via huden. Fästingarna tycker inte om ämnet och vill därför inte sätta sig på djuret.

Spot-on-medel finns för både katter och hundar och det är viktigt att använda rätt fästingpreparat till rätt djur – katter och andra djur kan nämligen dö av vissa medel som är avsedda för hundar.

Halsbanden fungerar på ungefär samma sätt. Då ska djuret ha på sig halsbandet dygnet runt under hela fästingsäsongen eftersom det kontinuerligt utsöndrar den aktiva substansen som ska hålla fästingarna borta.

Det finns också receptfritt sprej som skyddar mot fästingar och kan användas till både hundar och katter.

Viktigt att tänka på är att effekten av medlet kan avta om djuret badar eller duschas. De gäller både spot-on-lösningar, halsband och sprej.

Bärnstenshalsband – naturligt och giftfritt skydd mot fästingar

Det finns också bärnstenshalsband som kan ha en skyddande effekt mot fästingar – på ett giftfritt och helt naturligt sätt. Stenarna i halsbandet skapar nämligen statisk elektricitet i pälsen och fästingarna får helt enkelt en stöt och trillar av djuret. 

Hundägare som testat bärnstenshalsband upplever att deras hundar fått betydligt färre fästingar än utan halsbanden. Vissa använder dem i kombination med andra fästingmedel. 

Bärnstenshalsband skapar statisk elektricitet i pälsen och ger fästingar som försöker attacker en stöt.Bärnstenshalsband skapar statisk elektricitet i pälsen och ger fästingar som försöker attacker en stöt.Bärnstenshalsband skapar statisk elektricitet i pälsen och ger fästingar som försöker attacker en stöt.
Bärnstenshalsband skapar statisk elektricitet i pälsen och ger fästingar som försöker attacker en stöt. Foto: Istock
Kokosolja sägs ha ett bra naturligt skydd för att slippa fästingar på djur.Kokosolja sägs ha ett bra naturligt skydd för att slippa fästingar på djur.Kokosolja sägs ha ett bra naturligt skydd för att slippa fästingar på djur.
Kokosolja sägs ha ett bra naturligt skydd för att slippa fästingar på djur. Foto: Istock

Kokosolja och lavendel mot fästingar på hund och katt

Veterinärernas råd är som sagt att använda fästingmedel på ditt husdjur. Det skyddar både djuret och dig. Många husdjursägare vittnar dock om ett natruligt och giftfritt husmorsknep som kan fungera: att smörja in sitt djur med några droppar kokos- och lavendelolja. Det sägs att fästingarna inte gillar lukten av oljorna och när pälsen blir len har de helt enkelt svårt att få fäste. 

Ta bort fästingar på hund och katt

Hittar du en fästing på ditt husdjur så ta bort den direkt. Risken för att fästingen ska föra över smitta ökar ju längre tid den får sitta kvar.

Precis som på dig själv kan du använda en pincett för att ta bort fästingen. Det finns också speciella fästingborttagare, fästingplockare och fästinglasso att köpa, som kan vara enklare att använda på djur som har svårt att vara stilla. Använd inte fingrarna för att plocka bort fästingen.

Hittar du en fästing på ditt husdjur så ta bort den direkt.Hittar du en fästing på ditt husdjur så ta bort den direkt.Hittar du en fästing på ditt husdjur så ta bort den direkt.
Hittar du en fästing på ditt husdjur så ta bort den direkt. Foto: Istock

LÄS MER: Köpa hund? Testa vilken hundras som passar dig

Se även: