1 av 3: Frågorna du bör ställa till dig själv innan du slår till
2 av 3: Någon allergifri hundras finns inte – men det finns hjälpmedel att ta till för den vill skaffa hund trots pälsdjursallergi. Foto: Istock
3 av 3: Som allergiker kan man klara vissa hundar, men det har inte med ras att göra. Foto: Istock

Skaffa hund trots allergi – det här ska du tänka på

Finns det allergivänliga hundar? Den frågan ställer sig många hoppfulla pälsdjursallergiker.

Det enkla svaret är nej. Ingen hundras är allergifri.

Men den som vill skaffa hund trots allergi kan ta hjälp. 

Drömmen för en hundälskande pälsdjursallergiker är förstås en allergifri hund. Och det sägs ibland att det finns hundraser som är mer allergivänliga än andra. Men stämmer det verkligen?

– Nej. Det skulle vara att invagga familjer i falska förhoppningar att skaffa en söt liten familjemedlem, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

All forskning visar att det inte finns någon hundras som är allergifri.

Allergivänliga hundar – hundraser för allergiker?

Ändå finns en myt om att det finns raser som inte orsakar allergiska besvär. Till och med vissa uppfödare menar att det finns hundraser, till exempel pudel, yorkshireterrier, greyhound, schnauzer, old english sheepdog, lagotto, bichon frisé, pomeranian, samojedhund och blandrasen labradoodle, som är allergivänliga. Det finns också föreställningar om att en hund med kort päls skulle fungera bättre för en allergiker än en hund med lång päls.

Men inget av detta stämmer. Allergifria hundraser är, tyvärr, en myt.

– All forskning inklusive vår egen visar att det inte finns några hundraser som utsöndrar mindre allergen än andra, och det är avsevärt större skillnad mellan hundindivider än mellan hundraser. Det finns med andra ord inget som helst stöd för att presentera några allergivänliga hundraser utan det är helt individuellt, säger Bo Karlstedt, vd för Medi-Tec och Allergenius, som forskar och tar fram medel inom prevention, diagnostik och behandling av pälsdjursallergier.

Att vilja ha hund samtidigt som man är allergisk är förstås jobbigt. Det finns dock pälsdjursallergiker som ändå har hund – det gäller bara att hitta vägar för att underlätta vardagen. Foto: Shutterstock

Hitta en bra hund med hjälp av tester

Flera internationella studier visar att allergennivåerna, det vill säga hur allergiframkallande en hund är, skiljer sig mycket mer mellan hundindivider än mellan raser. En allergiker kan alltså ha exempelvis en labrador hemma utan att märka av sin allergi – men få en allergisk reaktion när hen träffar grannens labrador, trots att hundarna är av samma ras.

Den som är allergisk mot hundar men ändå vill ha hund kan få hjälp att hitta en som passar. Det går nämligen att testa sin känslighet för hundens sex vanligaste allergener, och det går att testa vilka allergenen som en specifik hund utsöndrar och i vilken mängd. När du fått reda på vilka allergener du har sjukdomsframkallande antikroppar mot kan du använda informationen för att hitta en mindre olämplig hund. Man ”matchar” då resultaten från de de båda testerna.

Att garantera att allergibesvären uteblir går dock inte.

– Som hundallergiker är det alltid en risk att umgås med hundar, säger Bo Karlstedt.

LÄS MER: Sugen på att skaffa en valp? Viktiga saker du måste tänka på

Vad blir man allergisk mot?

Var femte person med allergi är allergisk mot hundar. De allergiframkallande ämnena, allergener, kommer ofta från djurens hud, saliv och urin. Allergener är också luftburna eftersom de avges från hunden till luften och orsakar därmed immunförsvarsreaktioner när en allergisk person andas in dem.

De flesta allergiker får besvär likt hösnuva med kliande och röda ögon, nysningar, nästäppa och rinnande näsa.

5 tips om du vill skaffa hund trots pälsdjursallergi

1. Hitta en så allergivänlig hund som möjligt

Vi har lärt oss att allergivänliga hundar inte finns, men här menar vi att du ska hitta en hund som är så allergivänlig som möjligt för just dig. Du kan ta hjälp av tester för att få svar på vilka allergen som du själv är känslig mot, för att få en allergiprofil. När du vet detta kan du leta efter en hund som har så låga nivåer som möjligt av de allergen du är känslig mot. (Hunden i fråga måste alltså också ha testats.) Tänk på att det alltid finns risk att en allergisk person får reaktioner, även om mängden allergen hos ett djur är liten.

2. Minska allergenerna hos hunden

Använd speciellt schampo och balsam till hunden. Det finns schampo och balsam som minskar hundens allergener. Bada och tvätta hunden ofta.

3. Minska att allergenerna sprids hemma

Ha inte hunden i sängen. Borsta och klipp hunden utomhus. Undvik dammsugaren, eftersom det får damm och allergener att fara runt. Våttorka hellre golvet.

4. Håll god hygien

Tvätta händerna efter att du gosat med hunden. Låt aldrig hunden slicka dig i ansiktet.

5. Om du är allergisk mot annat

Utsätt dig så lite som möjligt för andra allergener. Är du allergisk eller överkänslig mot annat än pälsdjursallergi, se till att du försöker undvika de ämnena.

LÄS MER: Köpa hund? Testa vilken hundras som passar dig 

LÄS MER: Nyfiken på liten hund? Här är 10 populäraste raserna 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande