Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Barnbro Börjesson är hundinstruktör. Hon medverkar som hundexpert i SVT:s ”Go'kväll” sedan fjorton år tillbaka och har skrivit ett antal hundböcker, bland annat ”Barbros bästa råd till hundägare”.Barnbro Börjesson är hundinstruktör. Hon medverkar som hundexpert i SVT:s ”Go'kväll” sedan fjorton år tillbaka och har skrivit ett antal hundböcker, bland annat ”Barbros bästa råd till hundägare”.Barnbro Börjesson är hundinstruktör. Hon medverkar som hundexpert i SVT:s ”Go'kväll” sedan fjorton år tillbaka och har skrivit ett antal hundböcker, bland annat ”Barbros bästa råd till hundägare”.
Barnbro Börjesson är hundinstruktör. Hon medverkar som hundexpert i SVT:s ”Go'kväll” sedan fjorton år tillbaka och har skrivit ett antal hundböcker, bland annat ”Barbros bästa råd till hundägare”. Foto: Michael Engman

Ska hunden byta hem – tänk då på det här

Hundinstruktören Barbro Börjesson har en avslappnad inställning till  omplacering av hundar.

Tack vare att hundar har så lätt för att anpassa  sig innebär det sällan några problem.

Bra att tänka på när hunden byter hem

  • Trygghet

Hundar behöver trygghet precis som vi människor. En otrygg hund blir stressad och orolig. Ge hunden trygghet genom att vara tydlig med ditt kroppsspråk, anpassa tonfallet efter vad du vill samt bjud hunden på lek och lämpliga arbetsuppgifter.

  • Stimulans

Beroende på storlek och hund kräver den olika mycket fysisk och mental stimulans. Här kan det vara bra att få råd från den förra familjen hur de gjorde.

  • Rutiner

Som ny ägare till hunden kan det vara bra att ärva rastnings- och mattider av den gamla ägaren. Det är inte nödvändigt men det kan underlätta för hunden i början när den ska anpassa sig till det nya.

  • Tydliga regler

Hundar tycker inte bara om god mat och lekfulla övningar. Man måste också visa vilka regler den förväntas följa i sitt nya hem. Hundar mår bra av att veta vad du som ägare förväntar dig. Tydliga vardagsregler invaggar hunden i trygghet.

  • Lär känna varandra ordentligt

I de flesta fall vänjer sig hunden snabbt vid sin nya miljö, men avsätt gärna ordentligt med tid för att lära känna varandra i början. Ju snabbare hunden och den nya ägaren lär sig att kommunicera med varandra desto snabbare blir hunden trygg.

  • Gör miljön bekant

Gå promenader där du låter hunden lära känna sin nya miljö i lugn och ro. Se också till att upprätthålla träningen hunden hade i sitt tidigare hem och hade den ingen vidare träning kan du se till att skapa lite roliga övningar för hunden. Att leka och träna med hunden är ett utmärkt sätt för er att lära känna varandra.

  • Fokusera på individen

Oavsett vilken ras man pratar om finns det hundar som är mer eller mindre känsliga för nya människor, miljöer och nya intryck över huvudtaget. Precis som vi människor har mer eller mindre lätt för att stressa upp oss när vi hamnar i nya situationer. Här kan du kanske få råd av den tidigare ägaren om hur de upplevde att hunden var i nya miljöer och med okända människor. Det kan ge en bild av hur hunden fungerar.

En utlandsflytt, någon som blir allergisk eller en ökad arbetsbörda på jobbet. Skälen till att hundar titt som tätt måste omplaceras är många.
- Så länge hunden mår bra från början och kommer till en plats där den trivs är det inget problem att ge hunden ett nytt hem. Hundar har så lätt för att anpassa sig, säger Barbro Börjesson.

Gör det stegvis

Men för att underlätta för både den gamla ägaren, hunden och den nya ägaren kan det ändå vara bra, om det är möjligt, att ta flytten lite stegvis så att alla hinner vänja sig.
- Man kan komma på besök med hunden till det som ska bli hundens nya hem några gånger först. Sen kan den nya ägaren låna hunden över en helg för att se hur de trivs ihop och vilka förändringar det innebär i vardagen att bli hundägare, säger Barbro Börjesson.